fireman tom Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Witam. Zbierałem się do napisania w tym temacie kilka lat... Oglądałem Wasze auta i tyle w nich modzicie fajnych rzeczy, a moja A4 jest taka ... zwykła:) Ale w końcu się odważyłem. Autko kupione w 2008 roku od znajomego, który przywiózł ją z Niemcowni. Wtedy miała 190 tys. przebiegu ale bez książki serwisowej więc wiadomo jak mogło być. Udało mi się tylko ustalić że ostatni raz była w ASO 19-01-2005r. przy 158700km. Tak więc jestem pierwszym właścicielem w PL. Auto ma swoje plusy i minusy ale ogólnie jest ok. Na pewno wkurza mnie połamana dokładka zderzaka po małej kolizji i kilka niedociągnięć na lakierze ale w końcu auto ma 20 lat:) Będę wdzięczny za krytykę i pomysły na jakieś niewielkie i niedrogie mody:). Rok produkcji: 1996r. Silnik: 1.9 TDI AHU 90KM Przebieg: 295.000 Wyposażenie: -ABS -2x elektryczne szyby -Elektryczne lusterka -Poduszki powietrzne 2szt. -Felgi 16" AUDI (letnie) -Regulowana kierownica -Głośniki Sony Xplod (przypalone już niestety) -Radio JVC - klimatronik - kolor LY3H Laser rot Kupione: - nowe opony letnie Bridgestone ER 300 Turanza 205/55/16 - nowe opony zimowe Goodyear Ultra Grip 7+ - wymienione tarcze i klocki przód i tył na TRW - kompletne zawieszenie (wachacze) Lemforder + końcówki drążków też Lemfordera - tuleje tylnej belki Lemforder Plany: -kierunki boczne białe -Światła przeciwmgielne przód -Lampy poliftowe przód -Kratki nawiewu poliftowe -Konsola środkowa poliftowa Zaraz po zakupie: Tutaj już w moich rękach: Na zimowych oponach i stalówkach: Edytowane 26 Stycznia 2016 przez fireman tom
Faraday Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Tylne lampy chyba ktoś wymieniał ? 96 rok to chyba jeszcze pomarańczowe kierunki ? Naprawdę chce Ci się bawić w przekładkę konsoli i rozprówanie całej elektroniki już nie mówiąc o kosztach i uziemieniu samochodu , przedliftowa też ma swój urok Nie myślałeś o wrzuceniu kiery z polifta ? Moim zdaniem ożywia środek bo przedliftowa nie jest szczytem estetyki Edytowane 26 Stycznia 2016 przez Faraday
fireman tom Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2016 Lamp tylnych ja nie ruszałem. Wiem że jest z września 1996r. więc z fabryki wyszedł już chyba z takimi. Konsoli może i nie będę ruszał bo faktycznie koszty duże i sporo zachodu. Na pewno pomyślę o podłokietniku:). Co do kiery z polifta to kwestia do przemyślenia. Ciekaw jestem czy koszty są duże i dużo z tym roboty?
Faraday Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Dużo roboty nie ma , sprowadza się to do zdemontowania starej kiery , zlutowania 3 kabli i zamontowania nowej. W moim przypadku koszt - 100 zł kierownica z obudową , taśma 60 zł i reduktor 20 zł. Nie masz halogenów zintegrowanych z przednimi lampami bo piszesz o planach założenia przeciwmgielnych z przodu ?
fireman tom Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2016 No mam przeciwmgielne w lampach ale fajnie wyglądają oczka na dole.
Faraday Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 To chyba cały zderzak jest do wymiany , jeśli jestem w błędzie proszę mnie poprawić
Mini_Tytan Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 No mam przeciwmgielne w lampach ale fajnie wyglądają oczka na dole. To masz bardzo prostą robotę z halo w zderzaku zmieniasz tylko zderzak podłączasz wtyczki i śmiga
Sebastiano87 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Ja bym na Twoim miejscu nic nie zmieniał jeśli zaczniesz iść w polifta zacznie sie skarbonka bez dna. Mówie tu o poprawnym zrobieniu czyli zderzak, maska, błotniki, klapa tylnia, środek itd itd. Uważam że dopiero wtedy to ma sens bo tu przód lift a bok przedlift. Worek siana trzeba mieć, lepiej se pojeździj sprzedaj i kup lifta. Wiem co mówie bo a3 8L robiłem na lifta. Żałuje kasy poszło a sprzedać nie mogłem po swojej cenie, bo nikt na to nie patrzy Bezsensu. Nie zrozumcie mnie zle, róbcie co chcecie, wasza kasa. Jak masz checi, kase czas i przyszłość wiążesz z autkiem przynajmniej na 3 lata to działaj. W końcu to Twoje autko
fireman tom Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2016 W zasadzie to szkoda mi pieniędzy na takie zabawy ogólnie. Wolę raczej żeby auto było sprawne pod względem technicznym i w zasadzie do tej pory pieniądze wydawałem tylko na bierzące naprawy, wymiany itp. I chyba tak zostanie. ogólnie za jakiś czas będę myślał nad kupnem B6 a może B7 ale to zależy od budżetu.
Faraday Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Hehehe, trochę Cie chłopaki sprowadzili na ziemię tam gdzie kończy się ekonomia tam zaczyna się pasja Trochę rzuciłeś się na głęboką wodę ze zmianą wnętrza zderzaka i lamp to wszystko wyniosło by ~2000 - 2500 zł
fireman tom Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2016 Tak:) Po ok 2 godzinach bujania w obłokach wróciłem na ziemię Myślę że skończy sie na ewentualnym dorobieniu podłokietnika, może kiedys kiera... Chyba że znajdę chętnego kupca to pomyślę o jakiejś B6:)
Faraday Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Drobnymi sprawami też możesz poprawić wygląd samochodu , w/w białe kierunki kratki poliftowe, mgiełkowe spryski to raczej groszowe sprawy z troche grubszych to full fis czy kiera ale też bez przesady ( do 200 zł ) U mnie kierownica to must have bo na tą starą patrzeć nie moge
fireman tom Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2016 Myślę że na pierwszy ogień pójdą kierunki boczne. Gdzie można je dostać?
Faraday Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 allegro polecam do tego ledowe żarówki , wtedy kierunek jest naprawdę biały ( nie przebija pomarańczowa żarówka )
Nextpeace Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Kolego jesteśmy w podobnej sytuacji, tez dlugo sie zastanawiałem czy dodać swoją audiole na forum i w sumie nadal nie wiem. Tak samo jak Ty mam przed lifta silnik 1z 90 kucy i w sumie jedyne co tam mogłoby przyciągnąć oko to chyba dość nietypowy kolor (taki miedziany ;o ) ale kilka razy juz na taką napotkałem. Długo zastanawiałem sie czy warto ją modzic i wkładać fundusz czy po prostu odpuścić i zbierac na polifta bądź b6 alee jednak chyba wybiorę tą drugą opcje. W każdym bądź razie Twoje autko, Twój wybór a jak tak na niego patrze to jak na ten wiek ładnie wygląda i jest najwidoczniej przyzwoicie utrzymana Edytowane 26 Stycznia 2016 przez Nextpeace
fireman tom Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2016 Dzieki kolego za dobre słowo:) Faktycznie poza dwoma babolami które są na drzwiach i błotniku to trzyma się całkiem dobrze. Wiadomo auto ma 20 lat i swoje przejechała ale nigdy mnie nie zawiodła np w trasie. Dawno już myślałem by ją sprzedać ale mam jakiś sentyment. To moje pierwsze auto i wiem czym jeżdżę a kupić teraz coś dobrego nie jest łatwo. Marzy mi się kombi ale córka jak tylko mówię że sprzedam Audi to zaczyna płakać Myślę że przyjdzie taki czas tylko kto to kupi hehe:)
Nextpeace Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Noo właśnie mam podobnie, tez pierwsze moje autko i ciężko bedzie mi sie z nim rozstać alee myślę że raczej jeszcze troche ze mna zostanie ponieważ dopiero w tym roku koncze szkołę wiec z funduszem jest niezbyt kolorowo aby odkładać na cos nowszego ale jak cos mam to staram sie zawsze jakieś drobne naprawy pokrywać na swój koszt a po za tym mama też zdała prawko jakis tydzień temu (po długich namowach ) no i zapewne brat tez zrobi za jakiś rok wiec jezeli bedzie wszystko ok to w rodzinie pewnie zostanie bo tak myślę jak bym ją chciał sprzedać to właśnie "kto by go chciał" haha. Taak wiec choć nasze przedlifciki może nie takie mega to nie chech służą jeszcze jak najdłużej. Pozdrawiam ! Marzy mi się kombi ale córka jak tylko mówię że sprzedam Audi to zaczyna płakać Haha no i widać, że córka wie co dobre Edytowane 26 Stycznia 2016 przez Nextpeace
Sebastiano87 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Słuchajcie ja sie wymądrzyłem żeby nie robić bo to kasa, bo stary itd. A sam nie lepszy podsufitka czarna s4, lusterka z rs4 fotochromatyczne alu obódowy, navi rns d, pełny fis, skóry full elektryka. Przez te forum to wszystko przez te forum, wyrezałem Musze kiedy sie też pokazać ze swojo padlino ale jakoś mi jeszcze wstyd Nie gadaj i działaj
Nextpeace Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Noo co prawda zawsze to frajda jak sie cos zrobi i autko nie jedzie na pełnej serii jak tak przeglądam to forum i patrze co te ludzie tu tworzą to aż mnie zaczyna nosić i najchętniej poszedłbym podłubać cos przy audioli. To na prawde jest jakaś choroba czasami przegladam te autka i nawet o 23~24 na wieczor i po prostu nie potrafie sie powstrzymać i czasami nawet wstane z łóżka ide do auta puszczam muzyczke i myślę co by tu porobić, to jest masakra jakas noo ale tak szczerze powidziawszy np w moim przypadku będąc jeszcze uczniem too możliwości jakie mam na modzenie sa można by nawet powiedzieć są znikome a jeśli już odłoży się troche grosza to zawsze wypadnie cos innego a to jakieś łożysko a to klocki noo i taka wlasnie skarbonka sie robi :/ alee jedno wiem na pewno, jeśli już dorwę jakiegoś przyzwoitwgo polifta lub b6 za jakiś ( pewnie trochę dłuższy czas ) too na pewno jakieś modzenie się bedzie działo Jak sie to mówi z pasji sie nie rezygnuje
Mini_Tytan Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zawsze możesz wyrezać takie rzeczy które potem przełożysz do polifta żaden problem
Rekomendowane odpowiedzi