cabanmat Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Witam Rozglądam się za samochodem dla mamy dla jej dojazdów do pracy i miasto zamulania. Coś do 15tyś zł, raczej benzyna bo do pracy ma 10km. Nie lubi też szaleć więc dwumasa i zmienna geometria by dostawała po... Jakie macie propozycje ? Może Toyota Yaris ??? Coś co chyba się mało psuje
Gibons Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Yaris bardzo dobry brałbym pod uwagę jeszcze vw Polo jakąś skodę
cabanmat Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2016 Samochodzik rzecz jasna bez fajerwerek, ma być mały, oszczędny, tani w eksploatacji i nie psujący się
Axel1 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Od pewnego czasu widzę tez w komisach ludzie pytają o Skodę Fabie I. Nie wiem dlaczego jest takie parcie na stary model tej marki. Silniki 1.4 MPI mają już swoją świetność za sobą a swoje dokłada słaba elektryka. Na miasto lepiej poszukać dobrą Yariskę jedynkę, z silnikiem 1.0 lub 1.3 spalanie podobne a dynamika lepsza.
POWER-KRIS Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Ja tam wolę Corse lub Fieste bo na firmie jednak pokazały Yaris że koszty utrzymania nie są takie wspaniałe. Przez te same 7 lat Corsy i Fiesty zjadły połowę kasy mniej na aso, paliwo, naprawy blacharskie itp.
cabanmat Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2016 Z tego co mi świta, to Corsy były w ocynku ?
Axel1 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Rozumiem że porównujesz Corsę D do Yarisa II ???
Lukasz_mk2 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 A fabii 2 w tej kwocie się nie znajdzie? Moja żona jeździ taką skodą 1,4 ben+gaz i jesteśmy zadowoleni. Auto mamy od nowości czyli od 2008r. obecnie na liczniku jest 120kkm i żadnych większych problemów nie ma. Przy obecnych cenach lpg żona po mieście robi ok. 320km za 65zł. Części eksploatacyjne są w dobrych cenach. Jedynie co trochę razi po oczach to twarde plastyki w środku, ale skądś ta cena zakupu się bierze. Pozdrawiam, Łukasz
POWER-KRIS Opublikowano 30 Stycznia 2016 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Rozumiem że porównujesz Corsę D do Yarisa II ??? Tak.Co do ocynku to Corsa D 2008 właśnie rdza zjada przednie błotniki, czyli raczej słabość Opla pozostała i fiat tego nie zmienił na lepsze. [emoji12]
xBladex Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Ja bym polecał nieco starsze auto bo Toyotę starlet 1.3 75 km z ostatnich lat produkcji..Moja mama właśnie taką miała i była bardzo zadowolona.. Zero problemów z autem. Po prostu czysta mechanika. Do pracy też miała 10 km.. Yariska to jej młodsza siostra.. Wysłane z mojego D2403 przy użyciu Tapatalka Edytowane 31 Stycznia 2016 przez xBladex
cabanmat Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2016 Osobiście myślałem jeszcze o Leonie z silniczkiem 1.6
Dev Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 G...o warte silniki. Bierz seja z gazem
Away Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 VW Polo 6n2 1.4 MPI/1.9SDI, pancerny silnik i sprawdzona konstrukcja, u mnie w rodzinie już 15 rok lata, silnik 1.4 AUD+ tiptronik, nie do zdarcia samochód, wymieniane, tarcze klocki i szczęki, oprócz tego tylko oleje, płyny i rozrząd po raz drugi. Korozji brak, karoseria ocynkowana, to już gorzej moja B6 wypada :/
sprat Opublikowano 31 Stycznia 2016 Opublikowano 31 Stycznia 2016 to pojade po bandzie - Punto II po FL? zero elektroniki (poza wspomaganiem kierownicy), części tanie jak barszcz
RumJanek Opublikowano 3 Lutego 2016 Opublikowano 3 Lutego 2016 Samochodzik rzecz jasna bez fajerwerek, ma być mały, oszczędny, tani w eksploatacji i nie psujący się Nie istnieją takie!!! Do mało awaryjnych możesz zaliczyć: Lanos z gazem, prosty i tani, dobrze gaz znosi, Golfa 4 z silnikiem 1.6SR (koniecznie 100bhp), tez pod gaz, tani, w miarę ładny i prosty w naprawie, jak na 10 km to diesel czemu nie? - Citroën C3, oszczędny i prosty, tego Francuza się nie bój bo ten jest z tych dobrych, VW Polo ale unikaj silnika 1.0 i 1.4 w benzynie jak również 1.9sdi, padaka straszna... Co byś nie brał, będzie dobre, zależy na co i od kogo się trafi. Wisienka na torcie: Honda civic ale buda mk6 z silnikiem np 1.4 lub 1.6 jeśli ma być oszczędne. Dlaczego? - zaraz postaram się wytłumaczyć... Honda Civic Death Wysłano z GT-i9505
carrera369 Opublikowano 3 Lutego 2016 Opublikowano 3 Lutego 2016 1.9SDi to padaka ? W dynamice na pewno, ale jeżeli chodzi o spalanie i awaryjność to zdecydowanie nie.
cabanmat Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Opublikowano 3 Lutego 2016 Myślałem że benzyniaki VW 1.4, 1.6 to udane i proste konstrukcje.
SHITERS Opublikowano 3 Lutego 2016 Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Miałem fabie 1 1.9 sdi. Dynamika do miasta na zadowalającym poziomie, zwłaszcza dla kobiety, wnetrze nawet fajne. W miescie 5-5.5l/100 Trasa nawet ponizej 4l Nie psuła się, troche ruda ja jadla na tylnej klapie i na progach przy tylnych nadkolach. Auto dosc sztywne, twardo zawieszone ale powiem szczerze ze nawet przyjemnie sie tym badziewem jezdzilo. Swiatla miala dobre, ergonomia ok. naprawy tanie. Edytowane 3 Lutego 2016 przez SHITERS
turzol Opublikowano 3 Lutego 2016 Opublikowano 3 Lutego 2016 A fabii 2 w tej kwocie się nie znajdzie? Moja żona jeździ taką skodą 1,4 ben+gaz i jesteśmy zadowoleni. Auto mamy od nowości czyli od 2008r. obecnie na liczniku jest 120kkm i żadnych większych problemów nie ma. Przy obecnych cenach lpg żona po mieście robi ok. 320km za 65zł. Części eksploatacyjne są w dobrych cenach. Jedynie co trochę razi po oczach to twarde plastyki w środku, ale skądś ta cena zakupu się bierze. Pozdrawiam, Łukasz Macie 1.4MPI czy 1.4 16V?
RumJanek Opublikowano 4 Lutego 2016 Opublikowano 4 Lutego 2016 Myślałem że benzyniaki VW 1.4, 1.6 to udane i proste konstrukcje.Jeśli chodzi o silnik 1.6 to tak, ale szły różne wersje, niewiele różniące się od siebie i nie brałbym nic innego jak 100ps, jest najtrwalszy z wszystkich wersji tej pojemności. Silnik 1.4 miał wadę fabryczną, problem ze smokiem w misie olejowej i ogólnie że smarowanie, zwłaszcza w zimie. Ogólnie ten silnik nie jest polecany przez znawców tematu. Sam będę się niebawem rozglądać za drugim wozilem do pracy, ale chcę kupić coś naprawdę taniego żeby nie było szkoda dokładać do niego za bardzo, sam sobie mógł zrobić bieżące naprawy, ewentualnie zepchnac do rowu czy Wisły To moje zdanie, każdy zrobi jak uważa za słuszne żeby nie bylo: tak mi doradzileś... Rozglądnij się wokoło jakimi samochodami ludzie najczęściej jeżdżą i popytaj mechanikow: których samochodów maja najmniej na warsztacie i wtedy będziesz wiedział co wybrać Wysłano z GT-i9505
Rekomendowane odpowiedzi