Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tuning i strojenie STAGE 2,3,4 | 2.0 TDI CR 170

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, to mój pierwszy post tego typu i bardzo liczę na to ,że przyjmiecie mnie jakoś w miarę ciepło i przyjaźnie :)

'od pewnego czasu funduje kurację sterydową silnikowi 2.0 TDI CR 170 w Audi TT Quattro manual .

Pacjent niewdzięczny w strojeniu , i niechętnie współpracujący z racji tego ,że jest na CR i mało jest do tych sterowników

dobrej jakości DAMOSÓW , tudzież SUPERMAPPACK i trzeba operować na żywym organiźmie metodą prób i błędów :)

Pompki każdy przyzwoity tuner ma obcykane, więc pora zmierzyć się z tym ciekawym wyzwaniem .

Fabryczne turbo jest nieduże , a ciśnienie buduje głównie szalonymi prędkościami obrotowymi:/

Fabryczny intercooler jest wcisnięty pomiędzy chłodnice. Jedni mówią,że daje rady , inni odwrotnie.Do wyższych stage postanowiłem tego nie sprawdzać i po prostu je zmieniłem.

Ale do rzeczy :

SERIA

Samochód posiadał mocną serię :

Audi-Skoda-Vw-2.0-TDI-CR-170-CFGB-pomiar

STAGE 1

CHIP TUNING - uzyskałem 207 km i 421 Nm

chip-tuning-audi-tt-2.0-TDI-cfgb-170-8j-

STAGE 2

z usunięciem DPF pozwala dorzucić po 10 km i 10 Nm do powyższego wyniku.czyli ok 215 km i 430 Nm ( wykresu na tę chwile nie posiadam )

STAGE 3

Intercooler ,

dolot,

turbina hybrydowa

4 bar map sensor

STROJENIE

20151103_155804.jpg

mam już w tej chwili ponad 480 Nm , i 230 km ( w niektórych próbach ponad 250 km ) , ale sprzęgło juz daje znać o sobie .

Optymalnie zostawił bym to na ok 450-460 Nm i 240-260 km ,ale jeszcze przeprowadzę próby i po nich na pewno bedziemy wiedzieć jaki setup jest najbardziej akuratny

strojenie-audi-tt-2.0-tdi-cr-170-cfgb.pn

Tak samochód przyspieszał na ok 450 Nm i 220 km ( usunąłem też tłumik końcowy , co słychac na końcu filmu )

Choinka n a desce rozdzielczej - objaw tęsknoty za mijajacymi świetami , wywołany pominięciem jednego bajciku w sofcie ( juz poprawione ) ;)

:

Stage 4.

Na pewno kompletne sprzęgło ,

GTB 2260,

Jeśli standardowe wtryski nie obsłużą , to też zmienię.

Możliwe ,że go zakuję

STROJENIE

Jeśli będziecie zainteresowani tym tematem to na bieżąco mogę tutaj wrzucić wyniki :)

Opublikowano

To takie słabe te motory że trzeba ja kuć przy 300 KM i 500 Nm?

Opublikowano

Pacjent niewdzięczny w strojeniu , i niechętnie współpracujący z racji tego ,że jest na CR i mało jest do tych sterowników

dobrej jakości DAMOSÓW , tudzież SUPERMAPPACK i trzeba operować na żywym organiźmie metodą prób i błędów :)

Pompki każdy przyzwoity tuner ma obcykane, więc pora zmierzyć się z tym ciekawym wyzwaniem .

Przyzwoity tuner z tymi silnikami nie ma żadnych problemów, TDI CR w sprzedaży są od ponad 10 lat (HDI jeszcze dłużej) i nie jeden robił przyjemne rzeźby bez "prób i błędów" (co za idiotyzm)

BTW: po co został wymieniony map sensor ?

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano

Jestem ciekaw jakie teraz jest EGT :) CFGB lekko powyżej 200PS przekracza spokojnie 900 stopni.

Opublikowano

nie przekracza 850 :P (diagnostyka więcej nie pokazuje)

Opublikowano

Jakie miałeś ustawione doładowanie po programie?

Tam siedziała seryjnie GTC1549VA?

Co to masz za hybrydę wrzuconą i jakie teraz masz doładowanie?

Edytowane przez Jarol

Opublikowano
  • Autor

Danielu,

limiter EGT jest ustawiony nieznacznie powyżej 800 C. Strojenie jest już w końcowej fazie , dziś i wczoraj byłem autem w górach i sprawowało się perfekcyjnie , choc dalej niuta ma za dużo - trzeba bedzie ująć :)

Na dniach będą jazdy z logami, więc niebawem bedę znał dokładnie wartości

Jarolu

turbo nawet w miarę realizuje to co ma zadane i potrafi utrzymać ponad 3 bar w dolocie , ma ok 15% wieksza wydajność w stosunku do standardowego . Nie znam oznaczenia .

C4NC3R

Nie wiem czy słabe te silniki , ale i tak zamierzam raczej iść z moca dalej więc co mi szkodzi ?Ja wiem gdzie mnie fantazja poniesie ?

Dostałem do rozważenia ciekawą propozycję na sprzęgło 600-700 Nm to może się pokuszę o więcej niż te marne 500 Nm i 250 300 km :)

Opublikowano

choc dalej niuta ma za dużo - trzeba bedzie ująć

eee, dużo nie ma.. coś niedomaga ?

turbo nawet w miarę realizuje to co ma zadane i potrafi utrzymać ponad 3 bar w dolocie , ma ok 15% wieksza wydajność w stosunku do standardowego . Nie znam oznaczenia .

większość ludzi na forum poprzez hybrydę rozumie poskładanie jednej z dwóch, rozumiem że Ty masz na myśli rozwierconą muszę, na ciepłej frez, kuty wałek i koło kompresji ?

Opublikowano
  • Autor

Trochę zjechaliśmy z niutem i nie jest już takim dzikiem z dołu , ale za to jest fajny BEZDYMNY modzik :)

tutaj nagrałem filmik pod światło : co by było ew. lepiej dym widać

Sprzęgło niestety jęknie od czasu do czasu , więc trzeba bedzie jeszcze mu zjechać .

Na 450-460 Nm zostawię na codzień .

Ladyga-chip-tuning-strojenie-audi-a3-2.0

Edytowane przez marlad

Opublikowano

Dyno robi kreski gładkie jak pupa niemowlaka maskując wiele niedociągnięć a u Ciebie zrobił prawie sztorm na Bałtyku. Nie ma się czym chwalić, wręcz przeciwnie wypadałoby to szybko poprawić i uratować cokolwiek z opinii.

BTW: to w końcu TT czy A3 ?

http://www.naprawasamochodowkrakow.pl/info/strojenie-stage-234-vw-audi-seat-skoda-2-0-tdi-cr-170-cfgb-cbbb-caha/

Jako jedna z nielicznych firm w Polsce i na świecie oferujemy chip tuning i profesjonalne modyfikacje ( wraz ze strojeniem )typu STAGE 2,3,4 dla silników grupy VAG 2.0 TDI CR 170 CFGB / CBBB / CAHA

Opublikowano

Nie widzę sensu tak dużego niuta utrzymywanego przez krótki zakres obrotów, nie lepiej zrobic 420-440 NM w miarę płasko? Moim zdaniem z płaskim przebiegiem momentu o wiele fajniej się jeździ i sprzęgło, przeguby i korby nie dostają tak po d*pie.

Opublikowano

to pomyśl co się dzieje 3500rpm + .. na dole też ma jakiś problem, ktoś sobie z hybrydą nie radzi.

Opublikowano
  • Autor

Nie widzę sensu tak dużego niuta utrzymywanego przez krótki zakres obrotów, nie lepiej zrobic 420-440 NM w miarę płasko? Moim zdaniem z płaskim przebiegiem momentu o wiele fajniej się jeździ i sprzęgło, przeguby i korby nie dostają tak po d*pie.

Będą rózne wersje tej modyfikacji i przetestujemy kilka różnych wariantów.

zejdzie jeszcze troche z tym samochodem bo nie ma tyle czasu do poswiecenia temu projektowi ile bysmy chcieli ,ale finalnie bedzie zyletka :)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez marlad

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Te hamownie na koło są ch... warte jak nie ma się idealnego odcinka testowego.

Zestroiłem to na miękko , bo dwumas nie dawał kompletnie rady i wrzuciłem na hamownię 4x4 .

CHIP-TUNING-STAGE-2-AUDI-TT-2.0-TDI-CR-1

Opublikowano

Jakie czasy 0-100. 100-200?

Widzę, że trochę się trzeba namachać lewarkiem.

Opublikowano
  • Autor

nie mam pojęcia. wykres byłby lepszy i wstawałby szybciej , gdybym hamował na odpowiednim obciążeniu -ale dwumas by tego mógł nie przezyc

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Edytowane przez pawel121