Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AEB] Problem z porannym odpalaniem - sonda ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. :hi:Przeczytalem wiele wątków na ten temat ale nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem.A mianowicie;podczas porannego odpalania jak i po dluzszym postoju tz.8 godz.i zalezy jeszcze jaka jest temp.na dworze ok.0sC odpalajac silnik zaskoczy ale pochwili gasnie.I tu zaczynaja sie problemy.Jak wyzej pisalem zalezy jaka jest temp.jak jest ponizej 2sC to mi gasnie jak jest wiecej to nie gasnie ale pracuje na trzech cylindrach.Jeszcze jest tak ze nieraz zapali normalnie i pracuje rowniutko ale jak troche przygazuje to albo sie lekko zadlawi albo calkowicie zgasnie.Jak juz sie zadlawi i chce go ponownie odpalic to nie chce zaskoczyc wogole.I tak pare razy az wkoncu zaskoczy i pracuje znowu na trzech cylindrach.Musi sie lekko zagrzac to wtedy jes ok.Jak pisalem wyzej;tj.jak zapali normalnie to musze odczekac jakies 2 min.i wtedy moge normalnie bez zadnych problemow odjechac.Nadmienie ze obroty stoja rowniutko na 900.Przeplywomiez wymieniony.Podlaczajac pod vaga wyskoczyly dwa bledy 16514-sonda lambda obwod(strona 1 czujnik1)brak osprzetu /nie zwiazany ze sprzetem,635-podgrzewana sonda lambda przed katalizatorem,zwarcie do plusa.Wymienilem juz dwie sondy i blad powraca.Czy ta sonda ma rzeczywiscie wplyw na takie odpalanie czy poprostu mam zlozony problem;awaria sondy swoja droga i cos jeszcze wplywajacego na taki problem odpalania.Jezeli sonda ma wplyw to chyba musze dobrac sie do przekaznika i tam szukac przyczyny.Sprawdzilem sonde jest ok i kable od sondy do komputera.Mechanik twierdzil ze jak wymienie sonde i dokonam akceptacji to problem zniknie.Prosze o jakies sugestie;moze ktos mial taki problem.Z gory dziekuje i pozdrawiam. :hi::)

Opublikowano

sprawdzałeś cewkę zaplonową na tym cyliondrze gdzie występuję problem? świece tez nie zaszkodzi wymienić

Opublikowano

Przy odpalaniu zimnego silnika sygnał z sondy jest pomijany ale dość szybko sonda daje sygnał ponieważ jest grzana.

Opublikowano

Witam Panowie mam podobny problem u mnie jeszcze nie jest tak tragicznie tak jakby brakowało paliwa ale to nie jest to pochodzi chwilkę trzymając na gazie jest oki

Pomocy!!!

Opublikowano

ja mam taki sam problem z tym ze jak do podlacze pod vaga to jesli wegiel aktywny sie zalacza to silnik mi chodzi prawodlowo a jesli tylko wegiel aktywny sie wylaczy to silnik chodzi tak jakby na 3 garach i trzesie nim...mowiono mi ze moze czujnik temp walniety ale nie wiem jak go sprawdzic wiec chyba go wymienie ale watpliwa sprawa zeby to pomoglo...jak to jest z tym weglem aktywnym???? on ma sie zalaczac i wylaczac czy caly czas byc wlaczony??