Skocz do zawartości
Szczęśliwego Nowego Roku🥂🎇 ​
IGNOROWANY

Uszkodzony silnik szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
problem mam tego typu, iż mam 4x elektryczne szyby. Prawa tylna szyba nie działała odkąd kupiłem auto i wiem tyle, że jest niedomknięta, bo widać krople wody na kanapie jak wracam z myjni. Sprawdziłem zasilanie, prąd do przycisku dochodzi, sygnał do silnika dochodzi, nie dochodzi natomiast zasilanie do silnika, tzn probówka tylko minimalnie się tli. Poprzedni właściciel mówił, że silnik był uszkodzony, bo tylko cyka przy wciśnięciu przycisku, kupiłem drugi i problem dalej pozostaje. Gdzie może być przerwa w obwodzie i czy jest możliwość domknięcia manualnie szyby? są jakieś słabe punkty gdzie to zasilanie mogło uciec? bo nie mam pomysłu, styczka na gumie wychodząca z nadwozia jest ok.

Opublikowano

a w przelotce drzwi kierowcy jest wszystko ok? Bo to chyba z nich rozchodzi się napięcie na wszystkie szyby...jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Opublikowano

tzn od przycisków w drzwiach kierowcy idzie prąd do wszystkich innych szyb?

Opublikowano

Tak mi się wydaje, bo jak kiedyś coś źle popodlączałem w drzwiach kierowcy to przyciski w tylnych drzwiach mi nie działały. Poza tym w drzwiach kierowcy jest przycisk który uniemożliwia sterowanie szybami z tyłu.

Opublikowano

zgadza się, ale mi prąd do silnika nie dochodzi, w tym jest problem, i nie mam pojęcia gdzie ten prąd ucieka. Jakiś bezpiecznik jest?

a podświetlenie guzika świeci i silnik cyka.

Problem rozwiązany, ucięta wiązka za słupkiem B, tyle w temacie.