Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z hamulcem 1.6 AHL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
Przede wszystkim się przedstawię. Mam na imię Damian, mam 23 lata, od września jestem szczęśliwym posiadaczem Audi A4 1.6 AHL z 98 roku.
Mam problem z blokującym się prawym przednim kołem. Otóż pewnego dnia odwoziłem dziewczynę do domu, w trasie zaczęło mi delikatnie trzepać autem (tak jakbym miał kapcia). Zjechałem na stację, poczułem smród. Moim oczom pokazała się piękna, czerwona rozżarzona tarcza. Jakoś doturlałem się do domu i teraz tak:
Auto ma 4 nowe tarcze, zaciski i klocki. Więc tutaj przyczyny bym się nie dopatrywał.
Myślałem że to będzie problem z wężem elastycznym- wymieniony. Heble jak się grzały, tak się grzeją...
Wygląda to tak jakby tłoczek nie chciał wracać na swoje miejsce. Po odkręceniu odpowietrznika płyn się wylewa i tłoczek się luzuje, ale nie na tyle żeby wyciągnąć tarczę.
Wyczytałem że gdybym miał problem z serwem/pompą absu to blokowały by mi się hamulce po przekątnej (analogicznie prawy przód, lewy tył)
Dodam że przy mocniejszym skręcie w prawo słyszę takie jakby gwizdanie, piszczenie (obcieranie?) z prawej strony.
Czekam na jakieś pomysły bo już pomału tracę nerwy... :)

Opublikowano

Teraz trzeba wszystko przeglądnąć i sprawdzić . Tarcze mogły się pokrzywić jak były czerwone. Prowadnice klocków do czyszczenia i smarowania . Ogólnie kompletny przegląd hamowidła.

Opublikowano (edytowane)

Tarcze proste (sprawdzałem bicie). Prowadnice po rozłożeniu przesmarowałem smarem ceramicznym. No ale niestety, gdy stoję, wcisnę hamulec zacisk się zaciska ale już nie wraca do poprzedniego położenia... Zapomniałem napisać że już przed w/w przygodą słyszałem pisk przy skręcie w prawo!
EDIT:
Zapomniałem napisać że problem jest tylko z prawym przodem.

Edytowane przez Darak