frybiz Opublikowano 25 Lutego 2016 Opublikowano 25 Lutego 2016 Witam, Od niedawna jestem posiadaczem Audi A4 B8 ze skrzynią S-Tronic. Zaciekawił mnie specyficzny dźwięk słyszalny tylko na zewnątrz przy załączonym trybie D. Dźwięk kojarzy mi się z samolotem odrzutowym W trybie N jest cisza. Dźwięk pojawia się jak samochód jest zimny. Starałem się to uchwycić na filmiku gdzie przechodzę z trybu N na D później na N (słychać jak dźwięk ustaje) Czy jest to normalne? Pozdrawiam https://www.youtube.com/watch?v=vWZFNUPqaD4
Sincere Opublikowano 28 Lutego 2016 Opublikowano 28 Lutego 2016 Ale czy Ty ruszasz? czy stoisz i wbijasz D? ja nie słyszę tam nic dziwnego. Bardziej dźwięk silnika benzynowego..
griga-st Opublikowano 7 Marca 2016 Opublikowano 7 Marca 2016 Ten szum jest jak najbardziej normalny i zdrowy. To lamele sprzęgieł.
RADWQ5 Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 S-tronic to specyficzna skrzynia... Audi sobie wymyśliło, że na wrzuconym biegu skrzynia ma lekko ciągnąć (delikatnie załączone sprzęgło) przez to dźwięk jest zawsze inny na D niż na N i P. W teorii napęd ma być całkowicie odcięty, w praktyce sprzęgło jest minimalnie załączone, to jest taka gotowość do ruszenia. Moment obrotowy załączania jest oczywiście ograniczony, w vcds można zaobserwować, że jest pewna wartość Nm (chyba od 1Nm do 15Nm) na sprzęgle cały czas gdy stoimy na D.
Rekomendowane odpowiedzi