tomato Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 Kilometr przed domem mam stromy podjazd od kilku dni można tam jeździć na łyżwach Dzisiaj dwa razy zjeżdżałem jak na sankach . Wrzuciłem dwójkę i hamuje pulsacyjne a tu sie koła blokują na ABSie i mnie napędza jak torze bokslejowym ;( . Sytuacja raczej sie nie poprawi Tak sie w k....m że zajechałem pod biedronkę i kupiłem 10 kilo soli i posypałem to śliskie g...o Ale nie mogę tego robić przez całą zimę . Proszę jakie oponki możecie mi polecić ? A jak nie to nabije kolce . Naj wyżej zarobie mandat ale będę cały i zdrowy Opony mam potem napisze nie pamiętam
slaweq Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 Na lód żadne opony nie pomogą... :gwizdanie:
Tomeks Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 niema opon na lód,przecież guma nie wgryzie się w lód
Dibo Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 Ratują Cię jedynie łańcuchy. Chyba że załatwisz sobie ze służbami drogowymi codziennie piaskarkę
Yelo Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 hamuje pulsacyjne a tu sie koła blokują na ABSie NIE hamujemy pulsacyjnie jak mamy ABS! Hamulec w podłogę i koniec!Jakie opony... Opony na rajdy na lód to... opony z kolcami tyle, że zabronione... Dobre lamelki powinny nieco pomóc, ale nie będzie to jakościowa zmiana.
tomato Opublikowano 24 Listopada 2008 Autor Opublikowano 24 Listopada 2008 hamuje pulsacyjne a tu sie koła blokują na ABSie NIE hamujemy pulsacyjnie jak mamy ABS! Hamulec w podłogę i koniec! Żle sie wyraziłem Wcisnąłem hamulec do podłogi i koła się zablokowały ;( Tak jak by przestał działać ABS. ;( I w tedy zacząłem dopiero hamować pulsacyjnie . Już nie miałem innego wyjścia .
Yelo Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 Jak ABS nie zadziałał, to radzę szukać problemów z nim... Chyba że zgłupiał na piekielnie śliskiej nawierzchni
tomato Opublikowano 24 Listopada 2008 Autor Opublikowano 24 Listopada 2008 ABS działa Było tak ślisko
Yelo Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 No to dziwne, ostatnio u mnie było tak, że droga hamowania na prostej drodze z 30 wynosiła około 100m... A ABS dawał radę.
Dibo Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 Też tak miałem, aż uliczkę w którą miałem skręcać przejechałem Ogólnie na oblodzonej drodze opony sobie nie radzą. Musisz wspomóc się czymś metalowym
boberek Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 ABS działa powyżej 30 km/h chyba jak bedziemy jechac 20 to koła sie zablokują
grzes1150 Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 A ja bym jednak szukał opon z kolcami, takich jak na szwedzki rynek. No i oczywiście Q napęd
Tomeks Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 ABS działa powyżej 30 km/h chyba jak bedziemy jechac 20 to koła sie zablokują u mnie działa i poniżej 30km/h
boberek Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 no moze poniezej 30 działa nie wiem jaka jest dokładna predkośc ale jak sie bedziesz toczył to jak nacisniesz hamulec to na lodize sie koła zablokuja ale w kazdym aucie które miałem ze jak jest mała predkość wręcz tocząca to kołą sie blokują i ABS nie dziąła
Tomeks Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 na lodzie być może tak,nie wiem,może ABS potrzebuje jakieś "opory" ze strony nawierzchni by działać poprawnie
boberek Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 no to też napweno jak nie ma oporu to jak ma działać
Dibo Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 U mnie przy małej prędkości też działa. Miałem okazję to sprawdzić Nawet wczoraj jak hamowałem, miałem na liczniku poniżej 20 km/h a ABS się udzielał
boberek Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 no to nie wiem moze ja tego nie zauwazam ale kiedys na lodzie tocząc sie wcisnąlem hamulec i pojechałem w prosto zamiast skrecic bo zablokowały sie koła
Tomeks Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 kiedys na lodzie tocząc sie wcisnąlem hamulec i pojechałem w prosto zamiast skrecic może masz navi zbyt agresywną :gwizdanie: sorry za OT
Dibo Opublikowano 25 Listopada 2008 Opublikowano 25 Listopada 2008 no to nie wiem moze ja tego nie zauwazam ale kiedys na lodzie tocząc sie wcisnąlem hamulec i pojechałem w prosto zamiast skrecic bo zablokowały sie koła Mógł ABS "uznać" że nie ma potrzeby aby zadziałać. To tylko urządzenie i czasami zgłupieje. Kilka razy miałem tak ża hamowałem w takich samych warunkach i raz zadziałał a raz nie.
Rekomendowane odpowiedzi