Nowak50 Opublikowano 13 Marca 2016 Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Witam Stałem się szczęśliwym posiadaczem Audi A4 B6 1.9 TDI PD 131km AWX z 02.2002r. Auto kupione w lipcu 2015 z przebiegiem 222tys. Km. Po śladach użytkowania widać że auto służyło rodzinnie, dzieci dały o sobie znać. Aktualnie zrobiłem nim 12tyś. Km i nie było problemów z eksploatacją. Po zakupie był wymieniony olej na Motula i filtry Boscha oraz termostat z czujnikiem temperatury. Rozrządu nie miałem potrzeby wymieniać gdyż był robiony w ASO. Na sezon letni posiadam oponki Dunlop Sport BluResponse a na zimę Goodyear UltraGrip8. Wyposażenie: klimatyzacja dwustrefowa podgrzewane i elektryczne lusterka elektryczne szyby x4 Alufelgi 15' 6x poduszek powietrznych podłokietnik x2,przód podświetlony domykanie szyb z kluczyka pakiet chrom 3-ramienna skórzana kierownica pełny pakiet oświetlenia z ambiente Plany: Podniesienie mocy Większe hamulce z przodu i z tyłu Usunięcie katalizatora Układ wydechowy od 2.5tdi Oklejenie dekorów folią 3M Podświetlenie dekorów z osobnym włącznikiem Regeneracja przycisków Pranie tapicerki [Zrobione] Usunięcie skrzypienia plastików klapy Naprawa zamka klapy (nie zawsze zamknie się za pierwszym razem) Wycieraczki aero + wycieraczka z tyłu + spryskiwacze mgiełkowe Czujniki cofania Valeo lub ori Nagłośnienie bose + wyciszenie drzwi Dorobienie kompletu kluczyków Składanie lusterek Naprawa kompresora klimatyzacji Pełny FIS Pozdrawiam Edytowane 15 Listopada 2016 przez Nowak50
Binek1.8T Opublikowano 13 Marca 2016 Opublikowano 13 Marca 2016 Koniecznie w dół i jakies koło.. od tego bym zaczął ogólnie ładna a4
Nowak50 Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Opublikowano 15 Listopada 2016 Ze wzgledu na polskie drogi wolałbym zostać przy serii :-) Jeszcze mam pytanie dotyczące modułu komfortu a mianowicie czy można określić na podstawie mojego wyposażenia bo nie mam jak podłączyć do Vag'a Wczoraj wpadł oto taki zestaw Jakiś czas temu wyprałem całe wnętrze a oto efekty pracy
kupczak90 Opublikowano 15 Listopada 2016 Opublikowano 15 Listopada 2016 Przydałoby się odnowić/wymienić plastiki w środku.
Nowak50 Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Opublikowano 15 Listopada 2016 Miałem zamiar zrobić pełną regeneracje przycisków razem z tunelem ale pogoda nie dopisała już podczas prania tapicerki i musze odłożyć to na wiosnę. Niestety nie mam garazu żeby zrobić to jeszcze w tym roku Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Nowak50 Opublikowano 13 Września 2017 Autor Opublikowano 13 Września 2017 Czas na małą aktualizacje tematu W tym roku wpadł zestaw świec żarowych BERU od kolegi @dzik dodatkowo wpadły oryginalne ramiona pod aero przód + tył z q5 i tu znowu kolega @dzik spisał się na medal Długo nie nacieszyłem się tylnią wycieraczką bo los tak chciał ze silniczek padł ale szybka akcja i od kolegi z forum trafiła się dobra sztuka No i po ostatniej trasie niedaleko domu pękła rurka bagnetu i cały silnik zasyfiony od oleju, na szczęście wożę olej ze sobą i jakoś dojechałem. Poszedłem za ciosem i postanowiłem wymienić wszystkie wężyki podciśnienia, wyczyścić cały układ dolotowy oraz wymienić egr trafiła mi się używka w dobrym stanie, wszystkie uszczelnienia zamówiłem w aso. Przewody o średnicach 3,2mm oraz 4mm Po rozkręceniu wszystkiego ukazał się nagar grubości około 3mm więc chyba tak źle nie było. Rury dolotu były pokryte mgiełką z oleju a z IC wyleciało z 30 ml oleju. Tutaj fotki z pracy Przy okazji sprawdziłem turbinke i nie ma żadnego luzu wzdłużnego i minimalny, ledwo wyczuwalny luz poprzeczny Następnie silnik od góry i dołu został wymyty Na koniec wpadła wymiana oleju wraz ze wszystkimi filtrami od kolegi @dzik Dodatkowo kilka dni temu kupiłem dwa komplety żarówek Tungsram megalight ultra 120 i wziąłem się za wyczyszczenie lamp od środka i soczewek przy pomocy IPA i wody demineralizowanej ale niestety chrom wokół soczewki miejscami zszedł a odbłyśniki posiadają pierwsze oznaki wypalenia tzn takie male punkty się na nich porobiły i teraz nie wiem czy regenerować czy pójść jeszcze dalej i przerobić lampy na bihalogen na soczewce hella 3. Może pomożecie podjąć decyzje i może ktoś wie jak to świeci. Tak to na dzień dzisiejszy świeci Moim zdaniem warto było poświecić czas i nerwy na cały ten zabieg bo silnik ma teraz lepsza kulturę pracy i chętniej wkręca się na obroty Panowie macie może pomysł jak dorobić te trzpienie mocujące pokrywę silnika ?
dekiel 13 Opublikowano 13 Września 2017 Opublikowano 13 Września 2017 Odbłyśniki do wymiany. Skontaktuj się z QWERTY na forum , on zajmuje się profesjonalnie regeneracją lamp. Zapoda bihalogen i będzie o wiele lepiej
Nowak50 Opublikowano 13 Września 2017 Autor Opublikowano 13 Września 2017 Już się z nim kontaktowałem ale nie wiem czy różnica w świetle jest warta inwestowania w lampy
dzik Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 polecamy się i niech graty służą Wieśka Tico nie ma szans
kamil-vag Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 Prace idą w dobrym kierunku , stan techniczny to dla mnie podstawa - najpierw ma jeździć, potem wyglądać Trochę masz czarny ten wirnik po stronie zimnej, możliwe, że lekko popuszcza... luz poprzeczny i tak kasuje się samoczynnie po odpowiednim ciśnieniu oleju w turbo... Wtedy ośka pracuje na tzw. poduszce olejowej Ważne ze wzdłużnego nie ma... Te węże z tymi zielonymi uszczelniaczami, to im nie wyszły niestety... z czasem się robią luzy i przez to puszczają olej, ja zrobiłem teraz u siebie mały patent i będę testował czy się sprawdzi z usztywnieniem tych połączeń...
MilUl Opublikowano 14 Września 2017 Opublikowano 14 Września 2017 2 godziny temu, kamil-vag napisał: Prace idą w dobrym kierunku , stan techniczny to dla mnie podstawa - najpierw ma jeździć, potem wyglądać Trochę masz czarny ten wirnik po stronie zimnej, możliwe, że lekko popuszcza... luz poprzeczny i tak kasuje się samoczynnie po odpowiednim ciśnieniu oleju w turbo... Wtedy ośka pracuje na tzw. poduszce olejowej Ważne ze wzdłużnego nie ma... Te węże z tymi zielonymi uszczelniaczami, to im nie wyszły niestety... z czasem się robią luzy i przez to puszczają olej, ja zrobiłem teraz u siebie mały patent i będę testował czy się sprawdzi z usztywnieniem tych połączeń... Daj znać czy się to sprawdziło :-)
Nowak50 Opublikowano 14 Września 2017 Autor Opublikowano 14 Września 2017 11 godzin temu, kamil-vag napisał: Te węże z tymi zielonymi uszczelniaczami, to im nie wyszły niestety... z czasem się robią luzy i przez to puszczają olej, ja zrobiłem teraz u siebie mały patent i będę testował czy się sprawdzi z usztywnieniem tych połączeń... No trochę im nie wyszło pomimo ze uszczelniacze wymienione na nowe z aso to i tak jedno połączenie podczas jazdy się rozsuwa na jakieś 2mm
Rekomendowane odpowiedzi