Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana popychaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Słychać u mnie cykający popychacz będę wymieniał rozrząd i od razu chciałem się tym zająć.

Jakiej firmy kupić ? słyszałem że INA

czy te będą dobre ? http://allegro.pl/popychacze-szklanki-zaworowe-passat-b5-1-9tdi-ina-i5669048779.html

ps Czy podczas zdejmowania przodu do wymiany rozrządu trzeba potem klime nabijać ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Popychacze INA jak najbardziej ok. Klimy nie trzeba nabijać. Węże ładnie się położą na ziemi. Lub czymś podeprzeć.

Opublikowano
  • Autor

Popychacze INA jak najbardziej ok. Klimy nie trzeba nabijać. Węże ładnie się położą na ziemi. Lub czymś podeprzeć.

A jak to jest z ich ceną ? Mechanik sprawdzał i są po 23zł za sztukę i mówił że to 100% ori INA , ale z kolei gdzieś na forum piszą że za taką cenę nie kupisz dobrych popychaczy, że ori kosztują 50zł sztuka :unsure: .

Czy oprócz uszczelki pokrywy zaworów trzeba coś jeszcze wtedy wymieniać ? Trzeba od razu olej zmieniać ?

Czy potem trzeba ustawiać kąt wtrysku czy coś ?

Silnik to AFN 110KM

Edytowane przez e2rd-85

Opublikowano

A zaglądałeś do środka jak to wygląda? Może być tak, że oprócz popychaczy wałek też będzie do wymiany

Opublikowano

Nic nie trzeba ustawiać tylko rozrząd, ja u siebie wymieniałem bez rozbierania przodu, ustawiłem na znaki i pasek przymocowałem trytkami do koła zębatego wałka rozrządu i odsunąłem go na bok. Lekki problem przy wyciąganiu pierwszego popychacza ale da się.

Opublikowano

Bierz Ine, przed montazem warto zalac je dzien wczesniej swiezym olejem.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A jak to jest z ich ceną ? Mechanik sprawdzał i są po 23zł za sztukę i mówił że to 100% ori INA , ale z kolei gdzieś na forum piszą że za taką cenę nie kupisz dobrych popychaczy, że ori kosztują 50zł sztuka

Ja zrobiłem Na Ina 40.000 km i nic się nie działo niepokojącego, też dawałem w granicach 20zł więc cena ok. Można zalać olejem dzień przed wymianą.

Po wymianie dobrze jest dać silnikowi, żeby z pół godzinki pochodził na wolnych obrotach żeby się "ułożyły"

Opublikowano

Raczej odpowietrzyly

Opublikowano

Jeden mechanik mówił mi że szklanki obowiązkowo powinno się wymieniać przy wymienia rozrządu.. ale to chyba przesada... :grin:

Opublikowano

no kiedyś słyszałem że co drugą wymianę rozrządu należało by wymienić popychacze

Opublikowano

w książce Sam naprawiam audi a4 1994-2001 na stronie 55 jest napisane jak sie sprawdza popychacze, przytoczę ogólnie, jeżeli po rozgrzaniu silnika do 90C, słychać głośną prace silnika to trzeba zdjąć pokrywe silnika, i obracają wałem korbowym ustawiać daną krzywkę wałka rozrządu do góry po czym za pomocą klina z tworzywa sztucznego lub drewnianego naciskamy dany popychacz i jeśli jest mozliwe wsunięcie szczelinomierza o grubości 0,2mm to wtedy popychacz jest do wymiany.

Opublikowano

Popychacze wymienia się wszystkie a nie pojedyncze sztuki