Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Koło dwumasowe do 2.0 TDI - kto robi na pierwszy montaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko.Czy ktoś może wie kto dostarcza te kola na pierwszy montaż w silnikach Audi 2.0 TDI ( BLB ) a jeśli nie to czy możecie doradzić jakiego producenta wybrać.Jeśli ktoś może podać orientacyjne ceny był bym wdzięczny.Znam cenę z aso i chce zobaczyć jakie są opcje.

Opublikowano

Kto by nie robił to i tak polecam zakładać Sachs z Aftermarketu, czyli zamiennik.

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie kiedys czytalem ze na pierwszym montazu jest LUK i ze zdecydowanie lepsze niz Sachs wiec chcialem potwierdzic.[br]Dopisany: 30 Listopad 2008, 19:40_________________________________________________Nikt nie zmieniał kola dwumasowego i nikt nie jest w stanie powiedzieć co jest lepsze LUK czy SACHS :blink:

Opublikowano

tylko i wylacznie LuK, zadnych sachsow :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Ok wielkie dzieki.A czy wiesz moze jakie jest na pierwszym montazu bo slyszalem ze nie za bardzo mozna je mieszac tzn. kolo i sprzeglo z dociskiem bo roznych firm moga do siebie nie pasowac.Ja chce wymienic sam dwumas a sprzeglo jest orginalne i jest ok wiec zostanie.( stad moje pytanie)

Opublikowano

przeciez napisalem ze LUK. sachs chyba nawet nie produkuje

Opublikowano
  • Autor

przeciez napisalem ze LUK. sachs chyba nawet nie produkuje

zrozumialem ze tylko i wylacznie stosowac Luk a Sachsa omijac z daleka :)

Opublikowano

skoro Sachsa omijac, wiec i Audi omija :cool1:

Opublikowano

Musahi nie siej proszę zamętu - dwumas 240 mm z dociskiem z samoregulacją ma opatentowany LUK. Więc jeśli kupisz Sachsa 240 mm to znajdziesz w paczce LUK-a tylko z doklejonym hologramem Sachsa. Więc bierz co tańsze - dwumasy taniej sprzedaje LUK, a dociski i tarcze sprzęgła Sachs. Kupując tak zaoszczędzasz ok 150 zł, a i tak masz komplet LUK-a :polew:

Opublikowano

Musashi widze ma tendencje do wypowiedzi ktore nic nie wnoszą do tematu.

jaro4444-pelna racja,luk i Sachs coś tam kombinują razem.

Opublikowano
  • Autor

OK.To jeszcze jedno pytanko ASO krzyknęli za to kolo 2.200 zl w intercarsie po zniżkach mogę je mieć za 1600 zl a na allegro znalazłem gościa który oferuje mi je za 1300 zl.Skąd taka rozbieżność.Patrząc na kwoty jest tylko jedna opcja ale czy to nie za tanio i nie wpakuje sie w jakaś podróbę ?

Opublikowano

Z allego jak wiadomo bywa różnie no chyba że masz sprawdzonego sprzedawcę.

Inter Cars to pewne źródło i na pewno na podróbkę nie trafisz.

Opublikowano

żadnego SACHSa .. tylko LUK

wymieniałem miesiąc temu u siebie .

potrzebował będziesz:

- koło dwumasowe

- tarcze sprzęgła

- docisk ( powinien być z tarcza w zestawie )

- uszczelniacz wału korbowego

na wymienę potrzeba mechanikom 6-8 godzin

Opublikowano
  • Autor

a po co sprzeglo i docisk jak jest dobre ? Zreszta z tego co juz sie dowiedizlem do tego silnika luk robi tylko kolo.Docisku i tarczy nie kuisz w zestawie bo nie robia.

Opublikowano

A Twoja wypowiedź coś wnosi do tematu ???

Wg mnie Musashi odpowiedział wprost na pytanie i nie widzę tutaj wypowiedzi nic nie wnoszącej do tematu.

Opublikowano

a po co sprzeglo i docisk jak jest dobre ? Zreszta z tego co juz sie dowiedizlem do tego silnika luk robi tylko kolo.Docisku i tarczy nie kuisz w zestawie bo nie robia.

bez sensu - wymieniac dwumasa i zostawić stare sprzęgło ..ale ok rób jak chcesz

u mnie w zestawie z tarczą był nowy docisk. Uszczelniacz wymiania się zawsze przy demontarzu koła

Opublikowano

Musahi nie siej proszę zamętu - dwumas 240 mm z dociskiem z samoregulacją ma opatentowany LUK. Więc jeśli kupisz Sachsa 240 mm to znajdziesz w paczce LUK-a tylko z doklejonym hologramem Sachsa. Więc bierz co tańsze - dwumasy taniej sprzedaje LUK, a dociski i tarcze sprzęgła Sachs. Kupując tak zaoszczędzasz ok 150 zł, a i tak masz komplet LUK-a :polew:

- zapraszam do katalogu sachsa. sprawdzcie sobie dostepnosc do 2.0tdi

- jaro4444 - kolega nie pytal o producenta czy zleceniodawce druku pudelek tylko o producnta czesci.

- wobec powyższego wypowiedziałem się o produktach Sachsa - a nie o pudelkach z logo Sachs. od kiedy pudelko stanowi o producencie.

- w dobie globalizacji wielu producentow zamiast produkowac opakowuje. Sachs nie jest wyjatkiem.

Opublikowano

jakiś czas temu zmieniałem u siebie dwumas i sprzęgło dlatego powiem Ci że w 1.9TDI na pierwszy montaż idzie LUK którego logo jest wybite zaraz obok znaczków VW i OOOO. Jeśli zamierzasz zmieniać dwumas to i kompletne sprzęgło wymień tej samej firmy co dwumas w skład kompletnego sprzegła wchodzi tarcza, docisk i łożysko oporowe (bynajmniej takie łożysko jest w zestawach do 1.9TDI). Jeszcze zwróć uwagę jak będziesz kupował żeby pod żadnym pozorem ani dwumas ani sprzegło nie były regenerowane (chodzi mi o regeneracje przez producenta) co nieraz zdarza sie nawet w Inter Carsie. Również pamiętaj jak już któryś z moich przedmówców wspomniał to wymień uszczelniacz na wale nawet gdy nie będzie ciekł.

Opublikowano

Turdzi tutaj masz linka do postu z forum http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_19_tdi_dumasowe_kolo_zamachowe_i_sprzeglo_cala_prawda_sachs_luk_oryginal-t41030.0.html Jeden z kolegów bardzo dobrze pokazał komplet LUK i Sachsa. Przyglądnij się poszczególnym elementom i zauważ, że jest różnica w zewnętrznym wyglądzie porównując części LUKa z Sachsem.

Opublikowano
  • Autor
Jeśli zamierzasz zmieniać dwumas to i kompletne sprzęgło wymień tej samej firmy co dwumas w skład kompletnego sprzęgła wchodzi tarcza, docisk i łożysko oporowe (bynajmniej takie łożysko jest w zestawach do 1.9TDI).

dzięki wam za rady , wiem ze najlepiej zmienić komplet ale nie jest to takie proste jak wynika z linku niżej ( dzięki rikardo ) sachs odpada a z LuK dostępne jest tylko kolo bo sprzęgieł do tego motoru jeszcze nie robią :blink: wiec nie ma jak wymienić kompletu.Dwa to tak jak niektórzy wiedza auto ma nowy silnik co za tym idzie wszystkie uszczelki , uszczelniacze itp sa nowe zastawia mnie tylko na ile profesjonalna była ta naprawa skoro nie sprawdzili tego kola mając je na wierzchu ( o ile sie okarze ze to ona jest przyczyna tych wibracji na co ogromnie liczę :notworthy:) wiec jedyna opcja jak widać to komplet z ASO za jedyne 3200 zl i to kwotę bym jeszcze przeżył natomiast wyglada na to ze w Polsce A4 2.0 TDI jest tak rzadkim samochodem ( co najmniej jak RS4 ) ze oczywiście nie ma tego zestawu w centralnym magazynie wiec trzeba go zamawiać z 2 tyg. wyprzedzeniem :good: ( zastanawiam sie tylko co jest na tym magazynie - wycieraczki ? )

Trzecia kwestia jest taka ze wydalem na to auto 150 tys złotych ( takie sa ceny aut tu gdzie mieszkam ) i nie mam zamiaru dokładać do niego ani złotówki więcej niż to jest konieczne bo che go po prostu w przyszłym roku sprzedać.Zastanawiajacy tylko jest fakt ze jak kupiłem auto to miało jeszcze 2,5 miesiąca gwarancji i było w perfekcyjnym stanie ( jechałem tez innymi A4 i stan tego auta był zdecydowanie najlepszy ) a wszystkie jaja zaczęły sie jakiś miesiąca po upływie gwarancji :rolleyes: