tornado75 Opublikowano 16 Lutego 2007 Opublikowano 16 Lutego 2007 Witam mam pytanie bo jestem kompletnie "zielony"i to jest moj pierwszy post na tym forum chodzi mianowicie o to ze kupilem rok temu audi a4 rocznik 1995 autko ladne zadbane (kolor srebrny) ktos bardzo o nie dbal niestety jest dokladnie taki jak wyszedl z fabryki nic nie przerabiane ma felgi org 15 stki i jak na niego patrze ciagle wydaje mi sie ze ten samochod ma za male kola (opony 195/65..) co prawda nisko "stoi" ale mam wrazenie jakby nadkola byly przystosowane do wiekszych kół ,niedlugo stane przed kupnem nowych opon zdecydowalem sie juz na micheliny ale skoro chce kupic nowe to moze wymienic felgi na wieksze ?? prosze o pomoc ! (bede wdzieczny za fotki ja postaram sie dolaczyc jutro zdjecia swojego autka) temat moze byl juz przerabiany ale szukalem i szukalem nic konretnego nie znalazlem w ocji szukaj
Hugo Opublikowano 16 Lutego 2007 Opublikowano 16 Lutego 2007 Ja bym proponował felgi 8x17 i oponki 225/45/17
Radek321 Opublikowano 16 Lutego 2007 Opublikowano 16 Lutego 2007 Masz ten sam problem jak ja miałem jeszcze kilka miesięcy temu. Są 2 wyjścia: 1. tak jak Hugo, napisał 17 2. tak jak ja zrobiłem a mianowicie 7x16 205/55/16 Napewno większość osób z forum będzie ci proponować to pierwsze rozwiązanie tak jak mi doradzali ale ja stwierdziłem że dla opon o szerokości 225 to mój silnik jest za słaby i dlatego zdecydowałem się na 16 ale nie wiem czy po tym sezonie nie zienie na 17 :biggrin:
Lookier Opublikowano 16 Lutego 2007 Opublikowano 16 Lutego 2007 bo jestem kompletnie "zielony" Przede wszystkim Kolego, skoro już twierdzisz, że jesteś mało zorientowany w temacie, potrzebne Ci będzie kilka wskazówek dotyczących zakupu większych felg. Jak Hugo słusznie napisał, A4 najkorzystniej prezentuje się na 17-calowych felgach 8 cali szerokich. Jest to optymalny wybór pomiędzy względnym komfortem a ładnym wyglądem. 18 cali wiąże się już z koniecznością opuszczania dosyć mocno auta, a 16 wygląda niewiele lepiej od fabrycznych 15. Opona jaką musiałbyś naciągnąć na 17-tki to 225/45/17, chociaż niektórzy decydują się na węższy zamiennik o rozmiarze 205/50/17. Przy 8 calach szerokości to trochę za mało, ale w przypadku, gdybyś znalazł węższą felgę, 205-tki będą jak znalazł. Musisz wiedzieć jeszcze o jednej rzeczy. Jest taki rozmiar jak ET felgi. Niektórzy nazywają to offsetem - po prostu odsadzenie felgi od piasty. Dla Audi A4 najkorzystniejsze jest ET w przedziale 40-35. Musisz pamiętać, że im niższa wartość ET, tym bardziej felga wyjdzie "na zewnątrz" - proponuję poczytać podwieszony post w tym dziale a propos znaczenia ET felgi. To chyba tyle informacji. Nie wiem czy jasno opisałem co miałem na myśli, ale mam nadzieję, że mój post okaże się mniej lub bardziej pomocny. A w kwestii opon - Michelin jest naprawdę OK.
Szewczenko7 Opublikowano 16 Lutego 2007 Opublikowano 16 Lutego 2007 Rowniez polecam 17stki z oponkami 225/45 17 lub tak jak ja mam 215/45 17...super efekt i co najwazniejsze autko nie wiele traci na komforcie
Rekomendowane odpowiedzi