Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak mocy, turbina się nie załącza 1.9 tdi AJM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

od paru dni mam problem i auto stoi w garażu. Sprawa zaczęła się od tego, że od czasu do czasu jak odpaliłem samochód turbo nie działało, odpaliłem 2-3 razy i nagle cudowne olśnienie, turbo ciągnie jak szalone.. Ostatnio przestało działać totalnie, sprawdzony przepływomierz - bez zmian, N239 - bez zmian, wymienione węże podciśnienia - bez zmian, katalizator out (prawdopodobnie był już na ostatkach sił, bo ledwo cokolwiek leciało z wydechu nawet gdy sie depło konkretnie)- bez zmian :facepalm: Błędy jakie wyskoczyły pod vagiem to 19561 oraz 17964. Jutro wpada nowy N75, na nowe węże ale podsyłam już logi do sprawdzenia gdyby nic nie dało, bo pomysłów powoli brak. Zagadką jest to, że wcześniej turbo raz łapało raz nie. Turbo jest jeszcze z tego co pamiętam na gwarancji, więc nie wydaje mi się, żeby padło, nie kopci ani nic, a wiem jak daje zajechane turbo, no i tyle bym nie ujechał i prędzej by trzasło już. Węże poprowadzone prawidłowo, sprawdzane ze schematem, gruszka jest raczej okej.

Podaję linki do logów, które zrobiliśmy z chłopakami do vagloga:

http://vaglog.pl/log_262266.html

http://vaglog.pl/log_262267.html

Jakieś sugestie do czego zajrzeć, bo nerwowo już powoli nie wytrzymuje bo od tygodnia codziennie wieczory spędzone w garażu a efekty zerowe :angry:

Przy okazji, na tych logach pewnie ciężko powiedzieć, ale gdybym wrzucił zdrowe idzie określić czy chip czy brak? Bo 2 osoby już powiedziały, że coś żwawy przypadek :decayed:

Z góry wielkie dzięki za poświęcony czas :hi:

Edytowane przez enczu
Opublikowano

N75 jest cały czas maksymalnie wysterowany, podmień go.

Opublikowano

Ok, dzieki za odpowiedz kolego. Kolo 17 bedzie wrzucony inny :)

Opublikowano

No w logach widać że brak doładowania.

Zacznij od sprawdzenia czy podciśnienie dochodzi do turbo.

Najlepiej podłącz wakuometr do węża który idzie do turbo i włącz BS grupę 11.

powinno się pokazywać 0,8-0,9bara podciśnienie i 0 po zamknięciu zaworka.

Zdiagnozuj to zanim wymienisz połowę auta niepotrzebnie ;)

Opublikowano

N75 wymieniony ale czasami jakby się blokował.. Nie chce czasem złapać i jakby nie działał, możliwe że to przez niewykasowanie błędów?