Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bardzo nierównomierna praca silnika na biegu jałowym, dziwne odgłosy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie i Panie, dzisiaj silnik zaczął tak pracować (co prawda pacjentem jest silnik 1.4 TDI ale technologicznie jest to odpowiednik AWX'a tylko z 3 cylindrami):
- na pierwszym filmiku słychać metaliczne cykanie, myślę, że jest to wina rolki napinacza paska wielorowkowego:
- ale najgorsze jest tutaj, silnik zaczął nierówno pracować, jakby paliwa mało było (a tankowane do pelna bylo!), drgań nie czuć w kabinie:
Jakieś pomysły co to może być? Zaraz zobaczę co słychać w logach.

Błędów nie ma, korekcje takie jak były a więc na jednym ok +0.8, na drugim okolice zera, na trzecim -0.8. BIPy po -50.

Jedyne to, co zauważyłem to wibracje silnika na jałowym w zakresie obrotów 1400-1600.

Opublikowano

-50 ? na wszystkich cylindrach?
Sprawdź czy paliwa nie brakuje, może pompa siada

Opublikowano

Te silniki mają tendencje do bipów na- ale nie az tyle chyba. Niewiem niemiałem nigdy 1.4pd. Piotr moze coś poradzi on ma a2.

Ja moge poradzić wymiane filtra paliwa, obejrzenie czy tandem nie cieknie, pomiar ciśnienia paliwa na tandemie, sprawdzenie pompki w baku o ile jest.

W razie czego mozesz spróbować z bańki paliwo na krótko podaći bedziesz widział czy lepiej chodzi.

Opublikowano

BIPy są na -50, czasem i pod -60. Kiedyś swego czasu opisywałem tutaj na forum sytuację z moim samochodem, od kupna tak ma.

Filtr paliwa chciałem wymieniać i tak czy siak w czerwcu, jak przyjdzie mi zmieniać olej (filtr paliwa ma 20tys km przejechane, jest to Knecht). Pompy paliwa w baku nie ma. Tandem nie cieknie ale sprawdzenie ciśnienia paliwa na tandem pompie jak najbardziej zrobię.

Generalnie dzisiaj się to pojawiło, podczas jazdy nie ma żadnych objaw aby coś niedobrego się działo.

Jeszcze z kolejnych rzeczy jakie przychodzą mi do głowy to jest to, że zatankowałem dzisiaj do pełna, może paliwo trefne? No i od wczoraj nie uruchamia mi się, nie wiedząc czemu, kompresor od klimy. Nagle przestał działać...