Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

ubogo a bogato?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pwiedzcie mi koledzy, jak to jest, ze raz w tygodniu, po przejechaniu około 250 - 300 km zapala mi się check i w sterowniku silnika jest błąd ubogiej mieszanki

1 Fault Found:
17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean
P1136 - 001 - Upper Limit Exceeded
podczas gdy korekty długoterminowe w bloku 032 są na poziomie 0,0 - -3,5 ( podkreślam minus 3,5 ) czyli bogato...
O co tu może chodzić?????
kasuje co tydzień i sytuacja się powtarza.

Nikt mi nie pomoże?

Opublikowano

U mnie problemem był padnięty MAF. Po wymianie jest git.

Opublikowano

Zrób komplet logów

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, podpinam się pod temat, mam tylko jeden błąd ten sam czyli

1 Fault Found:

17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean
P1136 - 001 - Upper Limit Exceeded
też kasuję go co kilka dni, auto nie ma mocy bo mam drugie BFB tylko w manualu to tamto mnie wciąga na starcie przez dolot i wyrzuca w tyle wydechem. A od jakiegoś tygodnia po każdym porannym odpaleniu na zimnym silnik szarpie gaśnie albo ma około 500-800 obrotów i po około 30 sek się uspokaja i zaczyna chodzić normalnie. Ten efekt już mnie dobija bo jeszcze kilka dni i wyrwie mi poduszki silnika. Jak trochę dodam gazu po odpaleniu to mniej nim szarpie i szybciej dochodzi do siebie. Założony mam BLOW OFF i wyraźnie słyszę że od tamtej pory syczy ciszej i krócej jakby mniejsze ciśnienie wytwarzała turbina.
Mam trzy pytania.
1. Jaki parametr w VCDS powinien pokazywać podczas przyspieszania w pozycji ciśnienie w kolektorze ssącym bo w dieslu jak pokazuje 1800-2300 to jest ok
2. Zastanawia mnie czy nie mam pękniętego zbiorniczka w lewym nadkolu do którego idzie cienki przewód podciśnienia to jest chyba akumulator podciśnienia bo kiedy go odepnę od silnika i dmucham lub ssę to z oporami ale da się bez efektu napełnienia i koniec.
3. Patrząc na silnik za przepustnicą są dwa wężyki od ssącego idące w tył jeden wyżej drugi zaraz pod nim takie o średnicy około 10mm. ten wyżej jak się dmuchnie lub zassie to ewidentnie ma zawór jednokierunkowy i powietrze idzie w jedną stronę ale ten poniżej który jest chyba połączony z odmą czy dmucham czy zasysam to powietrze leci a w głębi słychać taki dźwięk jakby jakiegoś plastiku jakiegoś zaworka który coś próbuje ale nie umie.
Co to może oznaczać czy jest ktoś w okolicy Katowic kto jest w stanie posłuchać mojego silnika popatrzeć na logi parametry i się wypowiedzieć???
Pomóżcie. Sam prowadzę warsztat ale ten silnik mnie przerasta a bardzo lubię swoje auto mimo wszystko. Wymieniony rozrząd świece olej MOTUL sonda 1 i ciągle ten błąd ubogiej mieszanki.
Miałem kilka razy dwa błędy SYSTEM TOO LEAN i SYSTEM TOO REACH i zgłupiałem bo jak można mieć jednocześnie mieszankę za ubogą i za bogatą ale ten drugi już się nie pojawia.

Edytowane przez mbedi

Opublikowano

Musisz sprawdzić szczelność dolotu bo to podstawa, błąd może wskazywać na to że jest gdzieś nieszczelność w podciśniach lub odmie, blow off jak to jest zwykły atmosferyczny to do wywalenia i włożyć org. dv. Po za tym logi statyczne i dynamiczne trzeba zrobić na pb, nie piszesz czy problemy pojawiają się na pb i lpg czy tylko na lpg a tyo ważne. Ten węzyk o którym piszesz co idzie do odmy to może byćuszkodzony zaworek w trójniku odmyhttp://www.partz.home.pl/allegro/od012.jpgi on też może powodować takie problemy.

Opublikowano

Nie wiem co to znaczy atmosferyczny, jest sterowany podciśnieniem jak oryginalny tyle że upust nie idzie w rurkę do filtra pow tylko na zewnątrz, posiada też regulację twardości sprężyny i jak był mocno skręcony to faktycznie błąd był częściej bo więcej powietrza dostawało się do kolektora, ale mimo wszystko mam go od około 2 m-cy a błędy były wcześniej i mocy też nie było. Zabrałem się za temat dopiero jak auto zaczęło głupieć przy odpalaniu. Mam multitronica i on nie ruszy póki silnik nie pracuje normalnie, a boje się tak od razu dać D ponieważ jak silnik ma za niskie obroty to skrzynia nie zapina biegu a znowu jak dodam gazu to strach że ukręci półośki więc grzecznie czekam kilka sekund aż się sytuacja unormuje. Jak mogę sprawdzić ten zawór co mi pokazałeś Łukasz??????? Wymontować go i co dalej? Mam drugie Audi z BFB więc jak to nie kłopot to je zamienię bo ten drugi chodzi dobrze i nie ma żadnych błędów.

Opublikowano

Mario tak jak Łukasz pisze ori dv, szczelność, logi no i czy na pb jest ok, jak chcesz jestem teraz w kato to mogę ci pomóc z ogarnięciem tego.

Opublikowano

Mario tak jak Łukasz pisze ori dv, szczelność, logi no i czy na pb jest ok, jak chcesz jestem teraz w kato to mogę ci pomóc z ogarnięciem tego.

Dziś wymieniam skrzynie jutro powinien zjechać z podnośnika i jak tylko zacznie jeździć to zapraszam do mnie na kawę to może razem coś uradzimy bo właśnie potrzebuję kogoś kto umie weryfikować logi i ma jakieś pojęcie na temat benzyny turbo.

No i problem rozwiązany dzięki koledze otis89 teraz auto śmiga aż miło. Przyczyną był faktycznie zaworek na odmie i pęknięty trójnik w którym siedzi ten zaworek.

Otis89 jesteś wielki dzięki za pomoc logi i ogólnie poświęcony czas. Odwdzięczę się.