weksla Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Witam serdecznie. Może ktoś tak miły podpowie jak zabrać się za wymianę akumulatora. obawiam sie że wymiana bez rezerwowego źródła prądu może źle sie skończyć. Pozdrawiam.
domelq Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Czemu ma się źle skończyć?? Chyba, że nie masz kodów do radia itp. to wtedy można pomyśleć o rezerwowym, ale takto??? Normalnie wypiąłbym i wstawił nowy...
kazuyaet Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Jak nowy akumulator polecam Centra Futura do mojej setki jest CENTRA FUTURA - 75 Ah 760 A jestem bardzo zadowolony.
grippen Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 ja też polecam Centre dobra firma [br]Dopisany: 04 Grudzień 2008, 15:46_________________________________________________a jeśli chodzi o dodatkowy prąd to nie musisz podłączać oczywiście jeśli posiadasz kod do radia powinien być w książce servisowej
letallec Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Kod do radia nie bedzie potrzebny. Ja wypinalem aku kilka razy i nigdy nie prosil o podanie.
grippen Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 nie wiem w jakim czasie ale u mnie zawsze trzeba było wpisywać kod do radia może ale ja miałem kod do radia ale według mnie to lepiej nie ryzykować jak się nie ma kodu
letallec Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Raz wypialem na kilka godzin (okolo 2) jak montowalem kosz 2din. Po zamontowaniu, radio nadal grało. Ale rzeczywiscie, jak sie nie ma kodu to bezpieczniej jest podtrzymac napiecie
Bieniek Opublikowano 4 Grudnia 2008 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Cos mi sie wydaje zeby potrzebne bylo wpisanie kodu,to musi byc dluzszy zanik pradu.Ja u siebie odpinalem na pol godziny i nie trzeba bylo kodu.
weksla Opublikowano 4 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2008 Dziękuję za cenne porady. Oczywiście kod do radia mam. Obawiałem sie że mogą być problemy np. z zamkami, im obilajzerem , i całą resztą elektroniki. Dziękuję raz jeszcze . Pozdrawiam
turus123 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Opublikowano 10 Grudnia 2008 witam, muszę wymienić akumulator ale zauważyłem, że do aku oprucz dwóch klem podłączonyh jest jeszcze cienki przewodzik w karbowanej plastikowej rurce (nie wiem jak to rozłączyć) Czy ktoś wie jak to odłączyć??
domelq Opublikowano 11 Grudnia 2008 Opublikowano 11 Grudnia 2008 albo jakaś masa, albo alarm masz podpięty. Nie masz przy klemie na srubce tego doczepionego??
angelo104 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Odp dla Turus123 Ten cienki karbowany przewodzik odpina się po prostu od akumulatora i już ,wprawdzie nie wiem do czego on jest ale pociągnij delikatnie i wyjdzie Natomiast ja mam problem z alarmem. Musiałem podładować baterię bo nie kręciła , ładowałem całą dobę i po zainstalowaniu nie mam alarmu i centralnego z pilota muszę otwierać i zamykać przez włożenie klucza w drzwi kierowcy. Jak wrócić do poprzedniego ustawienia? Trzeba grzać do ASO czy da się to jakoś samemu przestawić?
Aydaho Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 a czy jest jakaś kolejność podpinania biegunów aku ? najpierw + potem - czy odwrotnie ?
lukaszr Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 a czy jest jakaś kolejność podpinania biegunów aku ? najpierw + potem - czy odwrotnie ? Przy wymianie akumulatora najważniejsze to trzeba uważać, żeby kluczem nie dotknąć masy (przy odkręcaniu +), a żeby tego uniknąć to: 1. przy odłączaniu akumulatora najpierw odpinamy -,a potem +. 2. przy podłączaniu akumulatora robimy w odwrotnej kolejności, czyli najpierw podpinamy +, a potem -. Trzeba jeszcze uważać żeby podczas podłączania akumulatora zapłon był WYŁĄCZONY, bo gdzieś czytałem, że można uszkodzić jakieś sterowniki. Tu jest fajny opis: http://www.akumulator.pl/pub/uploaddocs/pdf_akumulator.plnr2_styczen2007.pdf
Rekomendowane odpowiedzi