Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Co zrobić z DPF?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

mam już nalatane 200kkm. DPF były przewidziane na około 180kkm. Z czasem gromadzi się w nim pył którego nie da się wypalić i chyba mój DPF osiąnął ten limit.

Zauważyłem, że coraz częściej włącza się wypalanie DPF. Czuję to gdy stoję na światłach - przez minutę od zatrzymania auto ma podwyższone obroty ok ~990 i jest niesamowicie cicho. Po tej minucie obroty spadają do normalnych ~890 i auto jest wyraźnie głośniejsze. Mechanik powiedział, że jest to właśnie objaw wypalania DPF i jest to jak najbardziej poprawne zachowanie. Niestety u mnie zdarza się to coraz częściej z reguły po tygodniu jak wrócę z dłuższej podróży.

Chciałbym zapytać się was o radę i napisanie o swoich doświadczeniach. Oto jakie mam opcje:

1. Wycięcie DPF. Minus jest taki że auto nie będzie mogło wjechać na zachód a i w Polsce policja ma ponoć zacząć to sprawdzać. 1000zł

2. Regeneracja. Koszt około 1000zł a efekt wystarczy na rok. Mało opłacalne

3. Zamontowanie czegoś takiego: http://allegro.pl/audi-a4-b7-2-0-tdi-filtr-czastek-stalych-dpf-fap-i5120908021.htmlJest tego dużo na allegro ale 1000zł za DPF wydaje się podejrzane.

4. Kupno i montaż nowego DPF. Koszt 3500-4000zł ale problem w sumie z głowy do końca użytkowania auta. Jednak te koszty :/

Proszę o poradę - mam nadzieję, że ten wątek przyda się też innym osobom z podobnym problem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wiele osób ad3 zainstalowalo i sobie chwała... Też chyba na to się kiedyś zdecyduje.

Opublikowano
  • Autor

Specjalista od DPF mówił, że ten DPF za 1000zł z allegro działa tak, że po zapełnieniu się zamiast wypalać poprostu wywala te brudy na zewnątrz :) Dlatego nigdy się nie zapycha...

No ale jeśli ludzie zachwalają to może faktycznie to jest dobra opcja.

Edytowane przez s33d

Opublikowano

Ja mam w swoim b6 zamontowany DPF firmy HJS.

Montowal poprzedni wlasciciel w de, koszt ok 500euro.

Co moge powiedziec? Dziala, auto nie dymi, problemow zero na ta chwile. W DE zielona plakietka umwelt zone.

Auto pomimo faktu jego istnienia pokazalo serie 145km wiec w zaden sposob nie ogranicza silnika.

Moze zainteresuj sie czyms takim.

Opublikowano

Opcja nr 1

Wkład filtra wyjmujesz z obudowy, wcześniej po jej rozcięciu - następnie zamykasz i montujesz z powrotem do auta. Wgrywasz nowy soft i po problemie. Sprawdzone w a3 mojej kobiety, w tamtym roku podczas kontroli w Niemczech na autobahn-ie zaglądali też pod maskę - zero problemów.

Opublikowano

A gdyby zamontować katalizator tak jak w AWX/AVF mają ta samą norme co z dpf?

Opublikowano

Jeżeli na tej aukcji jest sprzedawany produkt firmy JMJ, to na forum już kilku użytkowników go polecało .

Działa podobno bez zarzutu, nie powoduje problemów pod warunkiem że z motorownią i oczujnikowaniem DPF-a jest wszystko OK :)

Opublikowano
  • Autor

Dzwoniłem do gościa od tej aukcji DPF za 1000zł.

Producentem jest firma z Polski (chyba to JMJ - zapomniałem nazwy). Filtr robią na wzór oryginału. Dają tylko nieco większy przepływ żeby DPF się nie zapychał tak szybko jak oryginał. Nie jest potrzebna zmiana oprogramowania tylko powiadomienie komputera o nowym filtrze.

Przyjmują stary DPF w rozliczeniu - wygląda to tak, że wysyła im się go po wymontowaniu, oni to wyceniają i w zależności od stanu proponją cenę między 100 a 400zł.

Opublikowano

To chyba lepiej wyjdzie jak się przejedziesz po skupach w okolicy w poszukiwaniu dobrej ceny za stary.

Chyba że konkretnie podadzą Ci cenę jak podasz im nr. katalogowy starego filtra :decayed:

Jeżeli ten nowy ma certyfikat TUV, to bym się nie zastanawiał tylko zamawiał, jeżeli tylko warunki opisane dwa posty wyżej są spełnione, to według mnie lepszej opcji nie ma :)

Tym bardzie że głośno się mówi na temat mocnego zaostrzenia procedur kontroli działania filtrów podczas corocznego badania technicznego pojazdów :naughty:

Opublikowano

To chyba lepiej wyjdzie jak się przejedziesz po skupach w okolicy w poszukiwaniu dobrej ceny za stary.

Chyba że konkretnie podadzą Ci cenę jak podasz im nr. katalogowy starego filtra :decayed:

Jeżeli ten nowy ma certyfikat TUV, to bym się nie zastanawiał tylko zamawiał, jeżeli tylko warunki opisane dwa posty wyżej są spełnione, to według mnie lepszej opcji nie ma :)

Tym bardzie że głośno się mówi na temat mocnego zaostrzenia procedur kontroli działania filtrów podczas corocznego badania technicznego pojazdów :naughty:

ja założyłem do brd i super. .....jedyny problem to to że jak wspawuja tulejki na czujniki to pod temperatura one się kurczą i może być mały problem z wkręcaniem czyjnikow:)
Opublikowano

No to lypa jeśli faktycznie tak jest jak piszesz...nie lubię takich problemów tzn ze trzeba wyposażyć się przy montażu w gwintowniki

Opublikowano

Ja gwintowalem na nowo niestety......to była taka jedyna nie miła niespodzianka;)a tak nawiasem po wymianie wszystko samo sie wyzerowalo tzn masa popiol itd......ja zrobiłem próbne wypalanie po wymianie bo miałem długa trasę przed sobą. ....i wszystko było ok:)

Ale pod franfurtem brd mnie zawiodlo:) padł potencjometr pedału przyspieszenia :) tylko 204 euro w niemieckim vw;) !)a potencjometr zabiła nasza polska zimowa sol:);)

Opublikowano

Myślę że mówicie o filtrze sadzy a to nie jest to samo co DPF.

Nie zachodzi w nim zjawisko wypalania cząstek stałych poprzez kanały w ceramice.

Jeśli to jest to o czym myślę to jest to zamiennik w postaci zwiniętej perforowanej blachy często stosowany jako doposażenie aut niemieckich by spełniały normy na zieloną plakietkę.

Działa tylko że czasami się stapia w kulkę i blokuje całkowicie po około 100kkm czyli po gwarancji.

Jeśli jest tam ceramika - nie ma tematu.

Jeśli zrolowana blacha - zakup bez sensu, nic nie daje. Nazwał bym go raczej emulatorem. Było coś takiego stosowanego bodajże w Mitsubishi Outlander ale tam trochę inne oprogramowanie.

Opublikowano
  • Autor

Kupiłem i w poniedziałek będę zakładał. Zobaczymy co z tego będzie.

Opublikowano

No gratki za zdecydowanie :)

Oby po montażu wszystko działało bez problemów :naughty:

Jak możesz to daj dokładne fotki filterka, szczególnie interesuje mnie to co widać w środku , podaj typ i producenta :hi:

Bardzo chętnie poobserwuję temat , jak się ten zamiennik będzie sprawował .

Mam nadzieje że nie uśmiercisz tematu jak już wszystko będzie działać poprawnie , tylko co jakiś czas napiszesz coś w temacie dla potomnych :P

P.S.

Według mojej , teoretycznej wiedzy :P, masa popiołu zapisana w sterowniku silnika się sama nie wyzeruje, trzeba przeprowadzić adaptacje nowego filtra, dopiero wtedy pokaże 0 gramów :whistling:

A i jakbyś mógł uzupełnić profil , bo nie do końca wiadomo jakie masz auto i z jakim silnikiem .

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Spoko - udokumentuję wszystko :)

Producentem jest firma JMJ. Nie wiem czy mogę zajrzeć do środka bo to wszystko jest już pospawane (ta cała puszka). W sumie mechanik jedyne co będzie miał do zrobienia to wykręcenie starego filtra i przykręcenie nowego.

Jest nawet instrukcja montażu i wzmianka o adaptacji nowego filtra. O tym powiedział mi też pan od spraw technicznych z aukcji allegro. Trzeba zaadaptować ale nie zmieniać oprogramowania.

W instrukcji jest też zalecana wymiana czujników ale te są bardzo drogie - tj. powyżej 600zł jeden (a są chyba trzy). Odpuszczę to na chwilę obecną.

Tak btw - te filtry mają certyfiukat TUV i sprzedawca mówił, że sporo tego idzie do Niemiec.

Edytowane przez s33d

Opublikowano

Przez króciec wylotowy powinno się dać zrobić zdjęcie tego co jest w środku, ciekawy jestem czy to ceramika , czy tak jak piszą niektórzy na tym forum zwinięta blacha katalityczna :naughty:

Jeżeli ceramika to powinno być wszystko oki :)

Czujniki temperatury jak są sprawne to nie widzę sensu ich wymieniać .

Trzeba pewnie tylko mocno uważać , bo po tych paru latach pracy w bardzo wysokiej temperaturze izolacja przewodów pewnie jest krucha :eusathink:

Opublikowano

O założeniu nowego dpf 0g popiołu miałem wiec się żeruje. .. ja na tym zamienniku allegro zrobiłem juz z kolega 50tys km.....a jedyne co się różni to ze na fabrycznym podnosił obroty jak się włączalo wypalanie a tu na nowym nic tylko praca silnika robi się inna taka mięciutka

Opublikowano

O założeniu nowego dpf 0g popiołu miałem wiec się żeruje. .. ja na tym zamienniku allegro zrobiłem juz z kolega 50tys km.....a jedyne co się różni to ze na fabrycznym podnosił obroty jak się włączalo wypalanie a tu na nowym nic tylko praca silnika robi się inna taka mięciutka

No dobra, tylko napisz w jakim aucie i z jakim silnikiem :naughty::P

Opublikowano

Audi a4 b7 quatro:) kod silnika brd:)