Mariuszvvvv Opublikowano 3 Lipca 2016 Opublikowano 3 Lipca 2016 (edytowane) Witam Posiadam A4 1.8t AEB z kilkoma problemami przy silniku. Po rozgrzaniu zaczyna kopcić na siwo i jak się je przegoni to przestaje na chwilę. Turbina ma podgiętą trochę jedną łopatkę i faluje doładowanie, ale nie ma luzów i nie puszcza oleju w dolot (ma 20lat i nie była wyjmowana jeszcze). Oleju dolałem jakieś 150ml na 500km czyli jest zużycie. Dodam że spod pokrywy zaworów się poci i uszczelniacze na wałkach+wale puszczają olej. Świece nie są w oleju i są typowe dla normalnego spalania. Poprzedni właściciel jeździł na Castrolu 10w40 :/ a na koniec jakiś mechanik wlał Mobil 10w40 2000. Po tym zabiegu zaczęło się właśnie to kopcenie. Przypuszczam że wymył resztki Castrola i właśnie tak jest. Druga sprawa to ciśnienie oleju, w aucie jest wskaźnik ciśnienia i na zimnym jest 5bar, na mocno rozgrzanym przy wolnych obrotach około 0.9-1 bar i przy 3k obrotów jest 3bar. Czujnik jest zamontowany już po filtrze oleju. Czy to ciśnienie za filtrem jest właściwym czy jest zaniżonym a właściwym jest to prosto z pompy? Szklanek nie słychać na wolnych obrotach jedynie łańcuch gra. Dodam że jakieś 4 lata temu był czyszczony smok i wymieniane panewki. Jaki olej polecacie teraz zalać ? To może mu się poprawi, ten mobil ma miesiąc. Trochę się rozpisałem Wiem co kupiłem i za małą cenę z dobrą blacharką i zawieszeniem nowym także nie piszcie że się wpakowalem z tym silnikiem Pozdrawiam Edytowane 4 Lipca 2016 przez Mariuszvvvv
DarkManX Opublikowano 3 Lipca 2016 Opublikowano 3 Lipca 2016 Witam Posiadam A4 1.8t AEB z kilkoma problemami przy silniku. Po rozgrzaniu zaczyna kopcić na siwo i jak się je przegoni to przestaje na chwilę. Turbina ma podgiętą trochę jedną łopatkę i faluje doładowanie, ale nie ma luzów i nie puszcza oleju w dolot (ma 20lat i nie była wyjmowana jeszcze). Oleju dolałem jakieś 150ml na 500km czyli jest zużycie. Dodam że spod pokrywy zaworów się poci i uszczelniacze na wałkach+wale puszczają olej. Świece nie są w oleju i są typowe dla normalnego spalania. Poprzedni właściciel jeździł na Castrolu 10w40 :/ a na koniec jakiś mechanik wlał Mobil 10w40 2000. Po tym zabiegu zaczęło się właśnie to kopcenie. Przypuszczam że wymył resztki Castrola i właśnie tak jest. Druga sprawa to ciśnienie oleju, w aucie jest wskaźnik ciśnienia i na zimnym jest 5bar, na mocno rozgrzanym przy wolnych obrotach około 0.9-1 bar i przy 3k obrotów jest 3bar. Czujnik jest zamontowany już po filtrze oleju. Czy to ciśnienie za filtrem jest właściwym czy jest zaniżonym a właściwym jest to prosto z pompy? Szklanek nie słychać na wolnych obrotach jedynie łańcuch gra. Dodam że jakieś 4 lata temu był czyszczony smok i wymieniane panewki. Jaki olej polecacie teraz zalać ? To może mu się poprawi, ten mobil ma miesiąc. Trochę się rozpisałem Wiem co kupiłem i za małą cenę z dobrą blacharką i zawieszeniem nowym także nie piszcie że się wpakowalem z tym silnikiem Pozdrawiam moim zdaniem pompa do wymiany ciśnienie na wolnych obrotach powinno wynosić 1,5 bara ( na czujniku ciśnienia jest oznaczenie od 1,2 do 1,5 bar) przy 3,5 tys obrotów powinno być 5 barów
Mariuszvvvv Opublikowano 3 Lipca 2016 Autor Opublikowano 3 Lipca 2016 Kupię manometr to się dowiem jakie jest dokładne ciśnienie. Ten dodatkowy czujnik był założony przez poprzedniego właściciela i nie wiem czy pokazuje dokładnie. Mam zamiar zdjąć miskę, wyczyścić wszystko i jeśli będzie potrzeba wymienić pompę. Chciałbym wlać jakiś syntetyk 5w40, ale to kopcenie i branie oleju. Boję się że po powrocie na syntetyk zacznie pić dwa litry na 1000km. Jak to turbina bo wszystko na to wskazuje to nie duży problem, gorzej jak pierścienie :/
DarkManX Opublikowano 4 Lipca 2016 Opublikowano 4 Lipca 2016 jak już zdejmiesz miskę to nie baw się w czyszczenie smoka i pompy tylko wymień na nową nie kosztuje jakiegoś majątku a będziesz miał pewność że podziała dłuższy czas, co do zmiany oleju jak już się zdecydujesz na inne parametry to przydała by się jakaś płukanka silnika
Mariuszvvvv Opublikowano 4 Lipca 2016 Autor Opublikowano 4 Lipca 2016 Dziś zmierzyłem kompresję i jest na zimnym i na rozgrzanym kolejno od strony chłodnicy 12 11,9 12 11,8 Jutro zmierzę ciśnienie oleju i będzie wiadomo. Niepokoi mnie to kopcenie i zapach spalonego oleju :/
hosearkadio Opublikowano 6 Lipca 2016 Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) Dziś zmierzyłem kompresję i jest na zimnym i na rozgrzanym kolejno od strony chłodnicy 12 11,9 12 11,8 Jutro zmierzę ciśnienie oleju i będzie wiadomo. Niepokoi mnie to kopcenie i zapach spalonego oleju :/ przerabiałem to ,turbo do regeneracji Edytowane 6 Lipca 2016 przez hosearkadio
Mariuszvvvv Opublikowano 7 Lipca 2016 Autor Opublikowano 7 Lipca 2016 Turbo zregeneruję później bo luzów nie ma dużych. Teraz chcę wymienić pompę oleju i wyczyścić silnik z nagaru. Mam dylemat jaką pompę kupić. W sklepie jest Meyle za 200zł, Febi około 400zł i jeszcze jakieś inne. Co radzicie kupić? Jak pisałem w pierwszym poście sączy mi się olej z uszczelniaczy wałków i wału. Rozrząd był robiony i uszczelniacze zostały wymienione, ale znów zaczął się olej sączyć. Pasek nie ma styczności z olejem. Czy jak wrócę na 5w40 to może się zacząć bardziej lać z tych uszczelniaczy?
DarkManX Opublikowano 7 Lipca 2016 Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) ja do siebie kupowałem właśnie Meyle i jest zadowolony co do oleju 5w40 będzie rzadszy niż ten jaki miałeś 10w40 więc może zacząć się lać jeszcze bardziej Edytowane 7 Lipca 2016 przez DarkManX
Mariuszvvvv Opublikowano 22 Lipca 2016 Autor Opublikowano 22 Lipca 2016 Witam Wczoraj odebrałem samochód po płukance, wymianie pompy oleju i uszczelek. W misce nie było dużo syfu i smok był czysty, ale pompa była mocno zużyta. Nową pompę kupiłem firmy Kolbenschmidt. Powróciłem na syntetyk 5w40 i przestało wreszcie klepać po odpaleniu. Szelest napinacza po rozgrzaniu pozostał, ale napinacz jest w dobrym stanie i łańcuch nie trze po obudowie ani nie ugina się. Ciśnienie zimny 7bar, na rozgrzanym przy 3k obrotów dochodzi do 5bar i na wolnych 1,6bar. Teraz pozostało modlić się żeby nic się nie stało po powrocie na syntetyk Zdjęcia starej pompy:
DarkManX Opublikowano 26 Lipca 2016 Opublikowano 26 Lipca 2016 No i elegancko teraz ciśnienie książkowe, co do zmiany oleju jak uszczelniłeś motor to nie powinno się nic dziać
Rekomendowane odpowiedzi