Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam problem taki że padł mi siłownik od bagażnika i teraz tak niby widziałem na YT jak to zrobić że siłownik rozebrać blaszke wymienić czy coś tam takie czary ale jak otworzyć baga??? Samochód sedan i nie wiem jak jest w innych modelach ale mam skórzaną tapicere i nie da się opuścić tylnego oparcia... Jak to jest mocowane od strony bagażnika? nie wiem dłubie grzebie i mam serdecznie dosyć jedyne co mi zostało w głowie to pruć skóre albo ciąć bagażnik... z kluczyka nie da się otworzyć zamek goni prawo lewo i nic nie daje a klamka działa że jak nie dotykam 5min to jest odgłos siłownika i z każdym następnym razem jest słabiej bardzo możliwe że były już takie problemy na forum i jest jakiś link ale szukałem i nie widziałem nic co by dało mi satysfakcję... Proszę o pomoc lub jeśli ktoś wie co można zrobić to wrzucić jakiś link bo ja już odpadam a mechanik mi mówi że trzeba zniszczyć oparcia i rozwalić... Pozdrawiam http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/_1YwkxQpz8mrXJOZlKBfItem_vYnGk

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/S7If9SJQcQk8WlP9hXPza~FjCWuxaq

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/gKzWPPtNBMbncIQZeCns5nNzbca675

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/IXGksMWXk7GwvvVEK7R3RtRQWVIYJY

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/pWnfMXJqIFqxaFfrc4pDvZeQej7em5

Opublikowano

Jakiś porąbany ten Twój mechanik.

Rozpieprzenie skóry nic nie da bo za nią jest metalowa grodź przez którą nie przejdziesz no chyba że diax albo nożyce do cięcia blachy.

W sedanach były dwie wersje oparć jedna składane oparcia a drugie na stałe więc wygląda ze masz ten drugi rodzaj :kwasny: zerwanie skóry nic Ci nie da. Trzeba szukać innego pomysłu

Opublikowano

Próbowałem tak jak na 1 foto obok subwofera pręta wsuwać w zamek ale to jest jak granie w lotto...

Może da się jakos od spodu auta dziubnąć w ten zamek?

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Od spodu samochodu nic Ci to nie da, oparcie zostaw w spokoju bo masz pełną ścianę grodziową ( narobisz więcej złego). Jeśli nie zadziała za którymś otwieraniem z pilota i blendy to jeszcze vagie możesz dać test zamka może sie odrygluje. Ostatecznie zniszczyć możesz blende podświetlająca tablice wycinając otwór i wtedy prętem 2-4mm pociągnąć za awaryjne otwieranie. Koszt używanej blendy 30-100zł

Edytowane przez djim
Opublikowano

Dzięki za radę dziś idę do pracy więc nie podziałam zbyt wiele ale jutro z rana podbije do ziomka na kompa :-) może się uda wątpie troche ale robienie dziur to zostawie jak już naprawde nie będzie innej opcji...

Jedyna opcja dostać się poprzez blendę niestety jest jakis plan żeby jak najmniej popsuć? Byłem w aso i innej opcji niestety nie ma...

Witam ponawiam pytanie macie jakiś schemat tylnego zamka w bagu albo cos pomocnego mi w trakcie demontażu tylnej blendy z podświetleniem rejstracji? Albo jak wgl ją zdemontować by nie zniszczyć klapy? Dobrać się najpierw do klamki?

478cf83ba66175ddf454f64181e22a46.jpg

Opublikowano

Trochę pojechałeś po klapie :kwasny:

Z tego co pamiętam po tej stronie po której wyrwałeś dziurę powinien znajdować się pomarańczowo czerwony plastikowy"sznurek" z oczkiem na końcu za które się ciągnie i zamek powinien odblokować zobacz czy go tam gdzieś nie widać ewentualnie jakąś kamerką typu endoskop nie którzy mechanicy mają.

Może go znajdziesz jak nie to zostaje Ci cięcie blendy dalej ale nie niszcz klapy

ps.

podeślij maila to wyślę Ci fotkę rozebranej klapy będziesz wiedział gdzie ciąć żeby klapy nie poniszczyć za bardzo

Ewentualnie jak masz dostęp do zamka z tyłu to powinna tam też być linka lub cięgno które otwiera zamek

Opublikowano

To co widać na zdjęciu to już otwarta klapa z wyciętym kawałkiem blendy... Żadnego sznurka czy cóś nie było otwarłem zamek przez ten otwór śrubokrętem i naprawiłem go bo przeskoczyła w nim blokada zamek działa już z kluczyka a blendę poskładałem i przykręciłem tak że jak zamkne baga to nie ma śladu teraz w wolnym czasie muszę zrobić z tym siłownikiem i tą magiczną blaszką która nie daje mu pełnej siły do otwarcia zamka

Znalazłem etke i celowałem w śrubę mocującą tą blende i wkońcu się udało :-)

Opublikowano

:)

Pomyśl nad zmianą oparcia czasem na forum trafiają się zestawy do przerobienia oparcia na takie ze jak położysz fotele to masz wjazd do bagaja

i coś dłuższego można wtedy przewieść

Opublikowano

Narazie to jestem zadowolony że się udało to otworzyć.. ;-)

Opublikowano

nie lepiej było wkładkę zamka zniszyć? Jeśli dobrze kojarzę kluczykiem też da się otworzyć klapę...

Opublikowano

Kluczykiem się nie dało bo blokada w zamku była nie tam gdzie powinna i zamek prawo lewo latał a co by mi dało że wkładkę bym zniszczył ? Jak bym zamka nie otworzył? Początkowo objaw był taki że cięgno zamka wypadło ale po otwarciu klapy zauważyłem że to zamek miał problem...