Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z pracą silnika na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum jesli napisałem w zlym miejscu bardzo przeprasza. Mam problem z moim Audi A4 1,9 tdi 101 km avb . Mianowicie Odpalam auto po nocnym postoju pali idealnie zadnych błedów a silnikiem trzesie dodam wyzej obroty ok 1200 jest okej i dzieje sie tak nie do nagrzania silnika 90 .Nie ma spadku na mocy , pali ciepły zimny tak samo , nie dymi . Odrazu po adpaleniu sie nie dzieje po około 2 , 3 minutach . Dodam ze w aucie była czyszczona turbina , wymieniony termostat , i wyczyszczony egr przekłąmywał troche przepływomiesz po czyszczeniu było ok . autem przejechałem 1200 km bez problemu do niemiec schłodziłem turbine 2 minutki pochodził po 12 godzinach odpalam i tak juz sie działo . Jeszcze dodam przed wyjazdem spr vcds pompki i było idealnie wszystkie mniej wiencej po rowno

Edytowane przez Wąski94

Opublikowano

Wygląda to na uszczelnienia pompowtrysków, zrób loga grup 013,018 i 023 od momentu odpalania i potem na biegu jałowym aż do momentu jak będzie najmocniej telepało :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Jak bym był w Polsce nie ma problemu. Oni nawet w Niemczech nie potrafią komputerem się posłużyć, odczyt błędów a ich nie ma byłem na komputerze. Kolego myślisz ze by tak robił na zimnym a na ciepłym nie. Te Miedziane podkładki pod wpływem ciepła się rozciągają i uszczelniaja. Chyba ze chodzi tobie o te gumowe 4 oringi ale nie mam paliwa w oleju

Edytowane przez Wąski94

Opublikowano

Tam są oringi , gumowe. Podkładka jest tylko jedna na samym dole. Problem jest z oringiem najnizej i spaliny dostają sie do szyny paliwowej i powodują zakłócenia w pracy pd.

Opublikowano
  • Autor

Kolego ale nie mam żadnej szyny paliwowej ta są pompowtryski

Opublikowano

Kolego ale nie mam żadnej szyny paliwowej ta są pompowtryski

Jeżeli tej szyny w twoim silniku nie ma , to w jaki sposób jest do pompowtrysków doprowadzane paliwo i odprowadzany jego przelew ? :decayed::P

Opublikowano

Napiszcie mu od razu, że to są kanały/szyny paliwowe wewnątrz głowicy to nie będzie pytał :P

Objaw, że taki sam jak u mnie...

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję koledzy. Mam jeszcze jedno pytanie jest szansa tym autem wrócić do pl 1200 km. Nie mam żadnych kluczy tutaj. Na chodniku w centrum nie mogę bo karę mogę dostać takie uroki Niemiec

Czyli koledzy chodzi o ten 4 oringi w środku głowicy przykrecony takim dekielkiem podajrze na 2 śrobki

Opublikowano

Chodzi o o-ringi pompo-wtryskiwacza ! czytaj uważnie co koledzy Ci piszą. Patrz - Pierścienie uszczelniające

pom1.jpg

Opublikowano
  • Autor

A może ktoś mi wytłumaczyć dla czego równo po osiągnięciu 90 przestaje silnik wpadać w wibracje

Opublikowano

90 stopni na wskaźniku szafy widzisz jak faktyczna temperatura silnika mieści się w granicach pi razy oko 82 do 100 stopni Celsjusza :decayed:

A to właśnie dla tego by zbyt dociekliwi nie zadawali męczących pytań, to po prostu zakres prawidłowych temperatur pracy silnika :whistling:

Dla tego wyciąganie jakiegoś wniosku na podstawie tego co widać na blacie jest obarczone dużą możliwością błędu :wink:

A uszczelniacze mają to do siebie , że w jednym przypadku przepuszczją na zimnym, w drugim na gorącym, dla czego ?

Trzeba by wróżki zapytać :P

Jeżeli poza wibracjami na biegu jałowym nie ma żadnych innych organoleptycznie wyczuwalnych niepokojących objawów, oleju nie przybywa, to możesz śmiało wracać do kraju , nic się nie powinno po drodze takiego wydarzyć , co przerwało by twoją podróż z powodów związanych z tą przypadłością :)

Nie mniej jednak trzeba się po powrocie tym zająć , bo samo się nie naprawi :hi:

P.S.

Zalecał bym tylko w miarę delikatne traktowanie pedału gazu , bo ekstremalne obciążenia w takim stanie wskazane nie są :naughty:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Dziekuj za wyrozumiałość i rady.Napewno się tym zajmę. Możesz mi powiedzieć jeszcze jaka odległość powinien mieć każdy wtryskiwacz od głowicy do pompowtrysku

Opublikowano
9cpcohnd.jpg
Opublikowano
  • Autor

Wracam do Polski 2 wrzesnia obrazu zajmę się wymiana,półki co bardzo dziękuję. Napisze po wymianie. Pozdrawiam

Witam dziś rano wsiadam do auta zapali normalnie po 1sekundzie zgasł przy następnej próbie odpalił po 8 sekundach. Te spaliny mogą tak robić wcześniej tego nie było auto stało 2 noce

Opublikowano

Układ się zapowietrza jak jest nieszczelny :naughty:

Jak możesz to staraj się stawiać auto tyłem na górce i utrzymuj w zbiorniku jak najwyższy poziom paliwa , wtedy będzie miało mniejszą tendencje do zapowietrzania się :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Typowe objawy uszczelnień pd

Opublikowano
  • Autor

Fakt faktem zawsze mam ponad pół baku, a jakoś nie bylo po drodze na stacj ale i tak kreska przed rezerwa. Dzięki ze czytacie i pomaganie na forum. To mój pierwszy pompowtrysk.

Edytowane przez Wąski94

Opublikowano

Mateusz, myślę, że Ci się przyda obejrzeć te 2 filmy jeśli zamierzasz sam to zrobić:

Wymiana/Regulacja Pompowtrysków Film 1

Wymiana/Regulacja Pompowtrysków Film 2

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego

Witam jestem juz w Polsce. Obrazu pojechałem na komputer. Błąd wypadanie zapłonu na 2 cyl. Mogę go zregenerować chcą 800 zł lub uzywka 300. Końcówka numeru AJ może ktoś taki ma