Cor72z Opublikowano 19 Lutego 2007 Opublikowano 19 Lutego 2007 zdjecie felgi -> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/770bf3cf0635627b.html i 2 -> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf5df348618fa382.html Co sadzicie o nich???
pet3r Opublikowano 19 Lutego 2007 Opublikowano 19 Lutego 2007 wygladaja duzo lepiej, chociaz mogles sie bardziej postarac i sprawic by blyszczaly
Gość rob Opublikowano 19 Lutego 2007 Opublikowano 19 Lutego 2007 trudno oceniać felgę tak solo, najlepiej jak są założone na dany model
Cor72z Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Opublikowano 20 Lutego 2007 pet3r, tzn ??? postarac ........... walczylem z nimi dlugoo.....Poloerowales felgi??
pet3r Opublikowano 20 Lutego 2007 Opublikowano 20 Lutego 2007 dawno temu polerowalem z kolega inne elementy z aluminium i wydaje mi sie, ze uzyskalismy ladniejszy efekt, chociaz fotki nie sa najlepszej jakosc i oswietlenie jest nierownomierne wiec moze to daje takie wrazenie. szczegolnie na drugiej fotce fela wyglada na niedopracowana
Cor72z Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Opublikowano 20 Lutego 2007 pet3r, No własnie jest tak jak piszesz.... Robilem fote z piwnicy....Komorka 3 mega pixela..... wiec nie jest to extra fota;P eheheh
Gość spedyt Opublikowano 20 Lutego 2007 Opublikowano 20 Lutego 2007 Ładnie wypolerowane, bedziesz lakierował bezbarwnym?
Szewczenko7 Opublikowano 20 Lutego 2007 Opublikowano 20 Lutego 2007 Bedzie to wygladalo ciekawie jak zalozysz na auto
Cor72z Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Opublikowano 20 Lutego 2007 spedyt, tzn podobno jest tak pasta zabespieczająca.... bede eksperymentowal ... bo robie to pierwszy raz:P Lakierowac raczej nie chce bo efekt sie zmieni;/
Cor72z Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Opublikowano 20 Lutego 2007 spedyt, Lakierowales rancik....... czy nastapila jakas zmiana???
Hincó Opublikowano 20 Lutego 2007 Opublikowano 20 Lutego 2007 To może ja strzele głupa ale czym i jak polerowałeś ?
Gość spedyt Opublikowano 21 Lutego 2007 Opublikowano 21 Lutego 2007 Lakierowales rancik....... czy nastapila jakas zmiana??? Nie lakierowałem, ale w jednym miejscu łyszczy się lakier, musiało byś fabrycznie lakierowane To może ja strzele głupa ale czym i jak polerowałeś ? Właśnie bo może pobawiłbym się w odswieżenie polerki
Cor72z Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Opublikowano 21 Lutego 2007 Jesli chodzi o polerowanie to Jestem Amatorem Mialem troche czasu wiec sobie zaczelem rzezbic......... Najpierw meczylem sie z Fabryczna Farba i podkladem.... to jak dla mnie najwiekszy horror.. Trzeba sie nameczyc ..... przynajmniej w tych felgach od Rs 4 1.Lakier 2.Podklad szary 3.Podklad bialy Nie znam sie na nich wiec opisalem kolorami hehehe usuwalem je Skansolem.... Pozniej Jechalem Papierami 400 ,600 ,800 ,2000, 2500 z tym ze 2000 i 2500 to na mokro :confused: na koniec Pasta Polerska Auto max...... rozprowadzalem ja filcem...... Efekt jak dla mnie jest dobry ....... Widac moja twarz kiedy sie przygldam feldze..... Pewnie da rade jeszcze lepiej ja zrobic ..... ale jak naraize nei mam czasu jej piescic Pozdrawiam
chołek_płock Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 Witam. Przerabiałem temat polerowania felg już kilka razy, więc jakieś doświadczenie mam. Rzeczywiście do usunięcia fabrycznej farby najlepszy jest Skansol. Trzeba go kilka razy nakładać, bo każde nałożenie usuwa tylko jedną warstwę farby i to też niezbyt dokładnie. Farba się złuszcza i można jej pomóc plastikową szpachelką. Potem również papier, ale ja zaczynałem od 500 wodny, ale na sucho i potem kolejno, tak jak napisał Cor72z, kolejno coraz drobniejszym. Na koniec polecam coś zupełnie innego. W sklepach z materiałami ściernymi jest specjalna pasta do polerowania aluminium. Jest w postaci takiego walca o średnicy mniej więcej 35-40mm i wysokości 100mm. Należy kupić sobie tarczę z rzepem do szlifierki kątowej oraz filc z rzepem, zaopatrzyć się w szlifierkę kątową z regulacją obrotów - najlepiej dobrej klasy, bo to żmudna robota i szlifierka się grzeje i taką tanią moment szlag trafi. No i jazda. Pasta jest po prostu rewelacja. Dobrze mieć dwa krążki filcowe, jeden do nakładania pasty (przykłada się pastę do krążka i włącza szlifierkę, filc (wybrudzi się pastę)m a następnie poleruje się felgę), drugą do polerowania (na błysk). Wyniki są po prostu rewelka, ale pracy baaardzo dużo. Dorzucam zdjęcie pasty. Dodam jeszcze, że warto filc co jakiś czas przeczyścić, bo odrobinki aluminium (mikroskopijnej wielkości) wbijają się w niego, przez co dużo trudniej się poleruje. Ja to robiłem, przykładając do wirującej tarczy papier ścierny 40tkę. Nadmiar pasty można usunąć zwykłym rozpuszczalnikiem uniwersalnym lub benzyną ekstrakcyjną.
Hincó Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 A czy piaskarką można sobie jakośpomóc w trakcie polerki? Jeszcze nie miałem szansy wykorzystać nowego narzędzia ale pytam przyszłosciowo, czy fela się nie uszkodzi, czy farbe zedrze, czy nie zrobią sięzadziory itp ?
chołek_płock Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 Odradzam. Kolega zawiózł do firmy co piaskuje i to był koniec felg. Piasek razem z farbą odrywa drobiny aluminium i felgi po wypiaskowaniu zrobiły się porowate, jakby wżery miały. Niczym się nie dało tego pokryć i wyrównać. Lakier nie pokrył. Pomalował je na jakiś wynalazkowy kolor i efekt był dość ciekawy, ale do polerowania się już nie nadawały. Podobno zamiast piasku stosuje się szkło, a prezycyjniej pył szklany. Odpowiednia gradacja pozwala na bezpieczne usuwanie farby bez uszkadzania powierzchni felgi. Ale nigdy nie widziałem tego zabiegu, gdzieś słyszałem lub czytałem, więc nie chcę kogoś w błąd wprowadzić.
Hincó Opublikowano 22 Lutego 2007 Opublikowano 22 Lutego 2007 Odradzam.Kolega zawiózł do firmy co piaskuje i to był koniec felg. Piasek razem z farbą odrywa drobiny aluminium i felgi po wypiaskowaniu zrobiły się porowate, jakby wżery miały. Niczym się nie dało tego pokryć i wyrównać. Lakier nie pokrył. Pomalował je na jakiś wynalazkowy kolor i efekt był dość ciekawy, ale do polerowania się już nie nadawały. Podobno zamiast piasku stosuje się szkło, a prezycyjniej pył szklany. Odpowiednia gradacja pozwala na bezpieczne usuwanie farby bez uszkadzania powierzchni felgi. Ale nigdy nie widziałem tego zabiegu, gdzieś słyszałem lub czytałem, więc nie chcę kogoś w błąd wprowadzić. Musi w tym coś być, bo na allegro są aukcje ze szkłem do szkiełkowania..
Darkman Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Witam. Ja tak jak przedmówca użyłem specjalnej pasty polerskiej do aluminium. Koszt to 14 złotych i efekt niesamowity. Jutro wkleję moje fotki alusków dla porównania.
Rekomendowane odpowiedzi