Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ADP] VAG łączy się tylko ze sterownikiem liczników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Miesiąc temu zbudowałem sobie interfejs odb2(trzy kabelki podłączane do gniazda).

Sprawdzałem go zaraz po złożeniu na programie vag com 2.5 pl i na 311.2 eng i na obydwu wersjach mogłem skomunikować sie z czterema sterownikami, silnik, abs, airbag i liczniki.

Wykasowałem wtedy błąd jaki mi się pojawił, jak dobrze pamiętam chyba 00561 błąd mieszanki i wszystko było ok.

Obecnie zaczęły mi falować obroty i chciałem sprawdzić czy vag com wyrzuci jakieś błędy i teraz

mogę skomunikować się tylko ze sterownikiem liczników, a reszta nie działa.

Co o tym sądzicie czy mogły się uszkodzić pozostałe sterowniki,

myślę że kabel mam dobry, bo w końcu z czymś się łączy, może da rade jakoś zrestartować komputer auta?

Pozdrawiam Darek.

Opublikowano

Trzeba poprobować ustawić czas łączenia programu ze sterownikami albo go zwiększyć albo zmniejszyć.

Opublikowano

Dobra.

Tylko gdzie w polskim vag com 2.5 lub 4.9 są takie ustawienia?

Można wybrać port com i komunikację nic poza tym chyba że czegoś nie wiem.

Opublikowano

w ustawieniach port lpt jak podepniesz vaga wlasciwosci moj komputer sprzet dalej menadzer dalej znajdz porty lpt i ustawienia i tam reszte znajdziesz, chociaż z sinikiem zawsze sie laczy najczesciej z ac nie może

Opublikowano

Właśnie ludzie piszą, że nie mogą sie połączyć z licznikami, a u mnie na odwrót.

A ten port w menadżerze urządzeń to chyba com, bo kabel mam na rs232.

Wczoraj już nie miałem czasu ale teraz przed pracą sprawdzę i dam znać ja wrócę.[br]Dopisany: 15 Grudzień 2008, 06:07_________________________________________________No i nic z tego.

Nie mam już siły, zdjąłem dziś klemę od akumulatora na noc i zobaczymy. Rano zrobię adaptację przepustnicy i zobaczę czy się połączy, chyba, że ktoś ma inny pomysł?

Pozdrawiam.[br]Dopisany: 17 Grudzień 2008, 23:24_________________________________________________Niestety nic to nie dało. Jak Ktoś wie jak mi pomóc to niech napiszę.

Pozdrawiam Darek

Opublikowano

Zmień czas łączenia w ustawieniach portu

Opublikowano

to się łączyłeś pierwszy raz czu juz kiedyś działałeś na takim zestawie?

Opublikowano

Miesiąc wcześniej przy takiej samej konfiguracji notebooka,

bez problemu łączyłem się jeżeli dobrze pamiętam z czterema sterownikami,

a teraz tylko z jednym.

W ustawieniach portu COM próbowałem chyba wszystkiego i dalej nic,

coś czuje, że będę musiał z tym żyć, tylko że silnik mi szarpie przy 2000 - 2500 obr.

przeczyściłem przepustnice uszczelniłem dolot i trochę pomogło,

adaptację przepustnicy przeprowadziłem automatycznie,

a nie przez VAG-COM. Może VAG pokazałby jakieś błędy ale nie ma jak.

A szkoda bo nie wiem co robić.

Pozdrawiam

Opublikowano

Miałem Polski vag i też nie bardzo chciał mi działać pomimo zmian ustawień COM'a. Spróbuj podjechać na jakiś spocik i może ktoś będzie miał VAG-COM. To dużo lepszy program. (U mnie pomogło)

Opublikowano

Myślicie, że reset ECU wg. opisu zawartego w tym poście

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t31984.0.html;msg377507;highlight=wielu+ludzi+popełnia+ten+błąd+ze+odłącza#msg377507

Pomoże coś w moim przypadku?[br]Dopisany: 1 Styczeń 2009, 17:16_________________________________________________Witam. W Nowym 2009 roku!!!

Odświeżam trochę temat.

Reset który wykonałem nie dał rezultatu, dalej nie udawało mi się łączyć , więc postanowiłem zbudować nowy kabelek.

No i udało się, tylko że sterownikiem silnika, abs i airbag mogę się połączyć jak kluczyk mam przekręcony

na pozycji 2, jak odpalę auto to komunikacja się przerywa.

Zastanawia mnie teraz co może być przyczyną takiego zachowania i jak mam zrobić logi?