Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Nawiew przedniej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj rano zaobserwowalem w swoim samochodzie taka rzecz, mianowicie gdy wlaczylem przycisk maksymalny nawiew na przednia szybe ( ten na dole po lewej stronie na wysokosci ogrzewanej tylnej szyby) to powietrze zostalo skierowane na przednia szybe i dmuchawa automatycznnie ustawia sie na maksymalne obroty, i tu wszystko normalnie do momentu, w ktorym wlaczylem spryskiwacz przedniej szyby. Po wlaczeniu spryskiwacza dmuchawa przez ok 10 sek dmucha z jeszcze wieksza sila.

Mam pytanie czy u was tez tak jest, a jesli tak to czemu to ma sluzyc ?

Opublikowano

to jest tzw ogrzewanie przedniej szyby.Ma ono sluzyc do rozmrazania

Opublikowano

witam

u mnie jest tak samo - a czemu to ma służyć to nie wiem

działa to oki jak sie zepsuje to się będę martwił

pozdrawiam :hi:

Opublikowano

tak juz jest, ogrzewanie szyby a raczej odmrażanie/odszranianie

Służy to temu, że jak odpalasz autko po nocy i masz szybkę oszronioną itp. to cały strumień puszcza na szybę

Ręcznie jak ustawisz tak nawiew to leci zimne powietrze (na świerzo odpalonym silniku) bo nagrzewnica nie jest jeszcze nagrzana. A takto opcja ta uruchamia, że ciepłe ciepło leci (niewielki, ale lepsze niż zimne powietrze).

Opublikowano

Tak jak kolega piotrcar napisał jest to ogrzewanie przedniej szyby... tylne ogrzewane są elektrycznie a przednia nawiewem z klimy. U mnie nawet to sprawnie działa (choć nie tak jak ogrzewanie tyłu).

Opublikowano
  • Autor

ok, czyli to znaczy ze "odszronienie przedniej szyba" dziala z maksymalna sila po odpaleniu spryskiwacza ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy a ja mam takie pytanie bo u mnie wygląda to tak że ten zwiększony nadmuch powietrza działa w momencie włączenia spryskiwacza i zgadza się dmucha bardziej na przednią szybe , a czy jest jakaś możliwość uruchomienia tego dmuchania bez ruchu wycieraczek.. bo sytuacja jest taka mam zaszronione przymarzniete wycieraczki odpalam autko i chce poczekac 2-3 minutki by szyba powróciła do swojego stanu sprzed nocy:) jak uruchomie spryskiwacz to moge spalić slinki wycieraczek w przypadku gdy wycieraczki są przymarzniete i dwa zniszczyć pióra.. w jaki sposób to uruchomić..?

Opublikowano

Ale po co?PO uruchomieniu samochodu na poczatku i tak dmucha zimnie powietrze.Samochod po chwili sie nagrzeje i bez uzywania spryskiwacza dmuchama odszroni szybe.Diametralnej roznicy czasowej nie uzyskasz jesli bys chcial uzywac tego wiekszego strumienia co podczas uzycia spryskiwacza.Pytanie po co?/

Opublikowano

No rozumiem myślałem że w szybszy sposób uda się pozbyć szronu. Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

No rozumiem myślałem że w szybszy sposób uda się pozbyć szronu. Dzięki za odpowiedź

Niestety. Chyba, że ma ktoś webasto. Wówczas wsiada do ciepłego rozgrzanego autka...

Opublikowano

Witam :hi:

Powiedzcie mi panowie czy w Audi było montowane elektryczne ogrzewanie przedniej szyby? :mysli: Obecnie szukam mojej B6-tki dlatego chciałbym się zapytać, jak wy osoboście oceniacie pracę nawiewu ciepłego powietrza na przednią szybę? Długo trzeba czekać na "wyczyszczenie" szyby ze szronu, lodu, śniegu itp? :wink4:

Obecnie jeżdże fordem focus i mam tu elektryczne ogrzewanie. :good: Po jego uruchomieniu śnieg i szron "zjeżdża" po dwóch minutkach. Działa relewacyjnie. :wink4: Chicałbyn sie zapytać jak to działa w Audi...?

Opublikowano

Kolego moim zdaniem to wszystko zależy od temperatury, u mnie sprawa wygląda tak, że jak ostatnio było tak bardzo mroźno, mówię o około -15 stopni to 3 minutki i było dobrze z szybką. nawet ustawienie nawiewu z temperaturą minimalną czyli 18 stopni ogrzewa szybę bo przecież ona sama ma około -5.. także sądzę że będziesz zadowolony, a co do ogrzewania przedniej szyby to tak było w wyposażeniu. Ale ja w tym momencie jakbym kupował kolejne audi - szukałbym modelu z webasto albo podgrzewaniem szyby w ostateczności.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam :hi:

Powiedzcie mi panowie czy w Audi było montowane elektryczne ogrzewanie przedniej szyby? :mysli: Obecnie szukam mojej B6-tki dlatego chciałbym się zapytać, jak wy osoboście oceniacie pracę nawiewu ciepłego powietrza na przednią szybę? Długo trzeba czekać na "wyczyszczenie" szyby ze szronu, lodu, śniegu itp? :wink4:

Obecnie jeżdże fordem focus i mam tu elektryczne ogrzewanie. :good: Po jego uruchomieniu śnieg i szron "zjeżdża" po dwóch minutkach. Działa relewacyjnie. :wink4: Chicałbyn sie zapytać jak to działa w Audi...?

Było ogrzewanie przedniej szyby

Ja przy -10 i sporej grubości szronu czekałem jakieś 10-12 minut

Opublikowano

ok, czyli to znaczy ze "odszronienie przedniej szyba" dziala z maksymalna sila po odpaleniu spryskiwacza ?

Po odpaleniu spryskiwacza zawsze załączany jest obieg wewnętrzny(zamknięty) po to, żeby do wnętrza auta nie przedostawały się nieprzyjemne zapachy z twojego płynu do spryskiwaczy i nie ma on nic wspólnego z odszranianiem przedniej szyby, a jeżeli masz znaczący wzost siły nawiewu po odpaleniu spryskiwaczana lub z ręcznie włączonym obiegiem wewnętrznym to znaczy ze masz do wymiany filtr przeciwpyłkowy.

Opublikowano

Po odpaleniu spryskiwacza zawsze załączany jest obieg wewnętrzny(zamknięty) po to, żeby do wnętrza auta nie przedostawały się nieprzyjemne zapachy z twojego płynu do spryskiwaczy i nie ma on nic wspólnego z odszranianiem przedniej szyby, a jeżeli masz znaczący wzost siły nawiewu po odpaleniu spryskiwaczana lub z ręcznie włączonym obiegiem wewnętrznym to znaczy ze masz do wymiany filtr przeciwpyłkowy.

dokładnie ja miałem problem z filtrem przeciwpyłkowym i miałem takie objawy.

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam

Pnowie u mnie jest całkiem inaczej,po właczeniu spryskiwacza nawiew dmucha na maxa przez pare sekund po chwili przestaje i paruje mi przednia szyba nie da sie tak jezdzic w trasie dopiero po zwolnieniu do 60 wszystko wraca do normy Jesli ktos wie co jest przyczyna prosze o pomoc POZDRAWIAM

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Pnowie u mnie jest całkiem inaczej,po właczeniu spryskiwacza nawiew dmucha na maxa przez pare sekund po chwili przestaje i paruje mi przednia szyba nie da sie tak jezdzic w trasie dopiero po zwolnieniu do 60 wszystko wraca do normy Jesli ktos wie co jest przyczyna prosze o pomoc POZDRAWIAM

Normalnie hydrozagadka...

wysłane z Commodore 64