Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem audi a4 b7 2.0 tdi (BPW)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Od kilku dni w moim audi występuje dziwny dźwięk przy przyśpieszaniu. Problem objawia się tym że przy dodaniu gazu w momencie gdy auto jest na 2 lub 3 biegu i osiągnęło 1600-1800 obr/min w kabinie można usłyszeć dźwięk przypominający skrzypienie lub ociarające się o siebie gumy, dobiega ona tak jakby z tyłu auta z okolic pompy paliwa na moje ucho. Będę wdzięczny za każdą pomoc ;)

Opublikowano (edytowane)

Poczatek konca dwumasy tak sie objawia

Edytowane przez quadral20004
Opublikowano

Dziwne bo ostatnio dwumasa była rozbierana i sprawdzana przy okazji innych napraw i mechanik stwierdził że wszystko z nią jest jeszcze w porządku. Mam pytanie bo obecnie jestem zagranicą a na koniec miesiąca mam do przejechania jakieś 1300km i czy powinienem się obawiać wracać za taką usterka dodam że sprzęgło działa jak należy i łapie tak jak powinno.

Dodam jeszcze że dzisiaj podpialem auto do komputera i wyskoczył mi Glow Plug Control Module to PCM Communication Circuit Range/Performance taki o to błąd kod to P0684.

Opublikowano

W czasie występowania tego dźwięku auto się czka ?( następuje chwilowa utrata mocy ?)

Opublikowano (edytowane)

W czasie występowania tego dźwięku auto się czka ?( następuje chwilowa utrata mocy ?)

Nie, nie czka. W ogóle problem znikł sam z siebie, byłem w Polsce u swojego mechanika który wymienił mi złącze elastyczne tłumika i przeguby. Wątpie aby któreś z wymienionych rzeczy miałyby jakiś wpływ na te dźwięki ale od momentu odbioru auta dźwięk dziwnym cudem ustał. :)

PS. mocy mu też nie brakowało.

Edytowane przez Maciek Michalik
Opublikowano

Uszkodzone złącze elastyczne układu wydechowego mogło dawać takie efekty.

Przy większej mocy silnik stawał dęba a wydech latał bo złącze padło.

Ot i cała (być może) usterka.