nkaroluky Opublikowano 14 Września 2016 Opublikowano 14 Września 2016 Witam, posiadam A4 B5 19. TDI 1997 rok. Kupiłem go dwa miesiące temu, i ma kilka dziwnych rzeczy, jedną z nich jest właśnie działanie centralnego zamka. O ile mi się dobrze wydaje (99%), to wszystko jest fabryczne (oprócz pilotów). O co mi chodzi: po odpaleniu silnika, bądź też włączeniu tylko zapłonu i włączeniu świateł krótkich, wszystko jest ok. A jak wyłączę światła, to mi się blokują wszystkie drzwi. Wtedy np albo otwieram z pilota, albo włączam zapłon i od razu go wyłączam, wtedy mi się otwierają. Druga rzecz: jeśli najpierw zgaszę samochód, a później wyłączę światła, to mi się wszystkie szyby opuszczają. Jak na pilocie kliknę otwarcie drzwi, to na sekundę ustają i zaraz szyby same się zamkną. Podobnie jest jeśli mam uchyloną szybę i wyjmę kluczyk ze stacyjki, to mi się zamknie (to mi akurat nie przeszkadza ) I teraz pytanie. Czy da się to jakoś wszystko ogarnąć? Mam Vaga 3.11 ("pełny"), kabelek mam (niebieski), a soft coding mi pokazuje 00000. Czy to może być przyczyną? Gdzieś widziałem jak zakodować centrę, to bym znalazł, ale chyba w tym samochodzie była wymieniana stacyjka, bo oba kluczyki do niej pasują, ale żadnych drzwi nie otworzę, włącznie z bagażnikiem. I żeby mi przy kodowaniu nie stało się tak, że się centra zablokuje i już nie wejdę do środka pozdrawiam
soulmaster3m Opublikowano 14 Września 2016 Opublikowano 14 Września 2016 1) Grubo 2) Pokaż może jakieś zdjęcie tych pilotów 3) Sprawdź jaki masz numer pompki 4) Kodowanie pompki znajdziesz w moim temacie. 5) No grubo 6) Jeśli to jakaś dołożona centralka, a na to wygląda, to lepiej pierw ogarnij kluczyki i zamki. 7) Jeśli w kodowaniu pompki masz 00000 to nic się nie będzie dziać.
nkaroluky Opublikowano 14 Września 2016 Autor Opublikowano 14 Września 2016 Piloty oba wyglądają tak: https://1drv.ms/i/s!Am9wG5oSvEqLgfRW-5pYvYHzpAOWKg jestem aktualnie nie w domu, i kabla przy sobie nie mam. Bedę mieć pod wieczór, więc wtedy dam numer pompki jaki jest. Co do ogarnięcia kluczyków i zamków - miałem taki plan, że najpierw muszę zrobić to, żeby w razie czego wejść w razie jakiejś awarii. co do pkt 7 - dobrze mi się zdaje, że kodowanie pilotów robi się w adaptacji? Czyli jeśli zmienię soft coding, to nie będzie to miało wpływu na otwieranie/zamykanie samochodu z kluczyka, czy nie ma takiej gwarancji?
soulmaster3m Opublikowano 14 Września 2016 Opublikowano 14 Września 2016 (edytowane) Więc tak, piloty są nie ori, więc gdzieś leży centralka, którą jakiś magik podłączał bo takich cyrków nie powinno być. Wszystko co się dzieje to nie z winy ori centralki a właśnie tej dokładanej. Albo gdzieś jakieś zwarcia są w tym podłączeniu. Zamki w drzwiach masz pneumatyczne, więc dołożona centralka musi być podłączona pod ori centralkę. Inaczej to nie zadziała. Numer pompki możesz sprawdzić też na samej pompce. No właśnie zanim zaczniesz ruszać centralki to pierw ogarnij zamki. Bo awaryjnie to kluczyk dział, a jak nie zrobisz zamków a ruszysz centralki to zostanie ci awaryjna cegła. Nie, kodowanie pilotów robi się przepisem, który podałem w wcześniej wspomnianym temacie. Ale, piloty to nie te co masz na zdjęciu bo tych nie dodasz. Nie, kody w pompce nie mają nic wspólnego z otwieraniem drzwi z kluczyka. To tak jakbyś nie mógł otworzyć drzwi w domu bo ktoś przełączył program w tv. Edytowane 14 Września 2016 przez soulmaster3m
nkaroluky Opublikowano 14 Września 2016 Autor Opublikowano 14 Września 2016 (edytowane) Co do kodowania pilotów to wiem. Oryginalne to dwa, jeden w stacyjkę i tak dalej, a nieoryg vagiem.A co do vaga jeszcze i kodow w pompce. Da się zrobić tak, ze mi swiatla awaryjne mrugna jak zamkne/otworze? Czy da sie to zrobic tylko jak jest alarm? //edit: o jednak sie dodało, z telefonu pisałem. I tak: Pompka: https://1drv.ms/i/s!Am9wG5oSvEqLgfRXqRgJBLpjHlrZyw8L0 862 257 E I kable które od niej/do niej idą: https://1drv.ms/i/s!Am9wG5oSvEqLgfRYQfdCFhN7yL5NSw nie wyglądają na naruszone. Dalej też tam nic nie widać, więc może jest to zrobione gdzies indziej, jeśli jesteś pewien, że coś jest dodawane do tego. //edit2: znalazłem coś takiego. http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?19729-Pompki-centralnego-zamka-updateczy wartości te są dla każdej pompki zawartej w tym temacie, tak? I jesli chce np włączyć zamknięcie drzwi przy prędkosci i dajny na to potwierdzenie zamknięcia, to w soft coding wpisuje 32+512 = 544 i taki kod zapisuję? tak w ogóle to dzięki wielkie za pomoc w tym temacie, mistrzu dusz Edytowane 14 Września 2016 przez nkaroluky
soulmaster3m Opublikowano 14 Września 2016 Opublikowano 14 Września 2016 Co do kodowania pilotów to wiem. Oryginalne to dwa, jeden w stacyjkę i tak dalej, a nieoryg vagiem. Nie rozumiem. Co ori, co nie ori?? Co miałeś na myśli pisząc "a nieoryg vagiem." Oryginalne piloty w B5 da się dodawać tylko i wyłącznie "manualnie", bez kabli, bez komputerów, bez vagów. Co do kierunków to nie trzeba mieć alarmu, to są dwa różne kody. +00002 DWA - Potwierdzenie kierunkami aktywacji (DWA - to fabryczny alarm) +00512 sygnał kierunkowskazami [1x] potwierdzenie zamknięcia drzwi (również bez DWA) +04096 sygnał kierunkowskazami [2x] potwierdzenie otwarcia drzwi (również bez DWA) Pompkę masz 8L0.862.257 E, więc nie masz w niej obsługi alarmu ani też ori pilotów. Ergo, musisz mieć dołożoną jakąś centralkę. O czym idealnie świadczą zdjęcia tych pilotów i to jak wszystko działa. Co do kodów to wejdź w ten mój temat, tam masz wszystko. Podaj mail to ci jeszcze podrzucę kalkulator.
nkaroluky Opublikowano 14 Września 2016 Autor Opublikowano 14 Września 2016 (edytowane) Nie rozumiem. Co ori, co nie ori?? Co miałeś na myśli pisząc "a nieoryg vagiem." Oryginalne piloty w B5 da się dodawać tylko i wyłącznie "manualnie", bez kabli, bez komputerów, bez vagów.Nie rozumiem. Co ori, co nie ori?? Co miałeś na myśli pisząc "a nieoryg vagiem." dobra, mi sie musiało cos pochrzanić. moze za dużo już czytałem, ale gdzieś mi sie zdawalo ze czytałem ze da sie dopisać kluczyki do centry, jesli są nieoryginalne, ale to tylko VAGiem. Ale to chyba jednak nie. mail to ***** - moge podać i niech sobie boty mi piszą nawet, bo uzywam tego maila tylko do rejestrowania się na stronach ale chyba wiem o co chodzi z tym kodowaniem, muszę po prostu zsumować to, co chcę dodać i to zakodować. Edytowane 14 Września 2016 przez nkaroluky
soulmaster3m Opublikowano 14 Września 2016 Opublikowano 14 Września 2016 Myślałem, że w PM napiszesz. Już możesz usunąć mail. Już wysłałem. Spokojnie, nie ma wirusów. Dokładnie o to chodzi, tylko, że pod tym linkiem co podałeś co byki są chociażby w numerach pompek, nie wiem jak w kodach, bo nie muszą. Często to wina tłumaczenia z niemieckiego, ale to co mam napisane działa jak opisane. Jeśli już zajmiesz się kodowanie pompki to możliwe, że dana suma nie będzie chciała wejść w całości. Próbuj "na raty" i nie koniecznie od najmniejszej. Nie wiem czemu tak jest, ale tak mi się działo i kilka osób to potwierdziła.
nkaroluky Opublikowano 14 Września 2016 Autor Opublikowano 14 Września 2016 oberałem. komputer nie wybuchł. Temat chwilowo można zamknąć, a co do tej centry - postaram się znalezc jakiegoś speca od takich spraw w moich okolicach, wtedy najwyzej będę pisał o przywrocenie tematu. pozdrawiam i dzieki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi