Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[Seat AHF] Turbo padło, po ponownym uruchomieniu silnika wszystko ok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

co prawda nie posiadam audi ( mimo że chciałem ale fundusze spowodowały inaczej ;( ) ale że seat spod tej samej gwiazdy, postanowiłem zapytać i tutaj..

trzy dni temu podczas trasy znalazłem dośc długą prostą, a że jeszcze nie miałem okazji sprawdzic swojego toledo uznałem że to odpowieni moment i czas skoro na drodze pusto.

wszystko ładnie szło do czasu kiedy wskazówka prędkościomierza pojawiła się przy cyferce 200, w tym momencie brakło mocy więc zdziwiony tym faktem uznałem że już więcej nie może i zwolniłem do normalnej prędkości. podczas przyśpieszania stwierdziłem że autko już nie to, jakies mułowate itp a więc turbinka padła. po zjechaniu z drogi, odczekaniu, wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu turbinka znów zaczęła pracowac jak powinna. do tej pory nie daje niepokojących oznak ( z tym że już nie przekraczałem 160km/h).

mieliście ktoś podobne sytuacje z turbinką??

co mam rozumiec przez to zdarzenie, turbinka się kończy czy może coś innego nie teges??

póki co poza tym zdarzeniem turbo nie daje i nie dawało żadnych niepokojących oznak, moc jest, gwizd miły dla ucha więc nie niepokoi, dymić nie dymi kiedy się go nie przyciśnie itp.

pozdro

Opublikowano

pewnie złapał tryb awaryjny, może zaworek sterujący turbinką nawala i przeładowuje, zrób logi zobaczymy co się dzieje

Opublikowano

bez logów to chyba ciężko stwierdzić, także :vaglogi:

Opublikowano

notlauf, czyli tak jak napisali koledzy tryb awaryjny czekamy na logi.

Opublikowano

póki co nie mam możliwości podłączenia do vag'a tak więc ograniczyłem się - zgodnie z sugestiami z klubu seata - do przedmuchania autka poprzez przeciągnięcie na 1, 2 i 3 biegu do 4,5tyś obrotów. więcej się nie dało bo drogi brakło no i warunki pogodowe niebardzo sprzyjające.

będzie okazja to jeszcze raz go przeciągnę, tym razem do 4 biegu a potem sprawdzę co się dzieje przy prędkości ok 200km/h, jesli to nie pomoże to będzie trza konkretniej pomyslec o problemie.

pozdro

Opublikowano

turbawaka przeszła w tryb awaryjny. Rokowania:

- zaworek N75

- czyszczenie turbo

- gruszka sterująca

- regeneracja turbiny

Najważniejsze jednak logi.

Opublikowano

nie strasz go nie regeneracja tylko czysczenie turbinki a to nie to samo chociaz turbo na stół

Opublikowano

nie strasz go nie regeneracja tylko czysczenie turbinki a to nie to samo chociaz turbo na stół

napisałem 4ry możliwości kolego

Opublikowano

N75 walnięty lub sprawdź wężyki podciśnienia moze którys spadł, miałem to samo

Opublikowano

N75 walnięty lub sprawdź wężyki podciśnienia moze którys spadł, miałem to samo

a ile pln kosztuje zabawa z wymianą n75?

gdzie dokładnie szukać tych wężyków, bo rozumię że na vag'u to raczej mi tego nie wykaże?

pzdr