Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AKE] Jaki i ile oleju do manualnej skrzyni biegów oraz tylnego dyferencjału ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W najbliższych planach chciałbym wymienić olej w manualnej 6-cio biegowej skrzyni biegów oraz,

tylnym dyfrze (mechanizm TorSen). W ile litrów oraz jaki okej powieniem się zaopatrzyć. Z tego co

się zoriętowałem do manualnej skrzyni biegów oraz tylnego dyfra chyba zalewnay jest ten zam olej.??

Aktualnie posiadam 3,5 litrowych butelek oleju Mobil1 Mobilube 1 SHC 75W-90. http://www.mobil.pl/Poland-Polish/Lubes/PDS/GLXXPLCVLMOMobilube1SHC75W-90.asp

Z datą produkcji 11.2007. Czy ten olej będzie odpowiedni do zalania skrzyni biegów oraz tylnego dyfra.??

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

A moge zapytac czemu chcesz wymieniac olej w manualu i dyfrze?

Jakies problemy?

Opublikowano
  • Autor

Jak narazie żadnych problemów.

Lecz auto ma już praktycznie przeszło 6 lat i troche kilometrów przejechane.

A nie wierzę, że poprzednik wymieniał olej w skrzyni czy dyfrze. Tak więc

myślę że wymana oleju jest wskazana, A napewno nie zaszkoszi, i powinna wyjść

tylko na plus. :)

Opublikowano

Ja bym nie ruszal nic skoro wszystko jest OK, szkoda pieniedzy, ale to Twoj wybor :) .

Opublikowano
  • Autor

Mam troche oleju przekładniowego Mobil1 Mobilube 1 SHC 75W-90 który

już od jakiegoś czasu zalega mi garażu tak więc postanowiłem coś z nim zrobić. :)

Opublikowano

Do mojego dyfra w b5 weszło około 2,5l oleju. W mojej A4 na pewno jest inny olej w skrzyni niż w wyfrze i u Ciebie pewnie też tak będzie! W dyfrze jest 80W-90 a w skrzyni musiałbym sprawdzić bo nie pamiętam :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Odpowiedz na pytanie lie oleju, właśnie udało mi się ustalić

wg. ASO w AKE z 2002r manualna skrzynia biegów:

* skrzynia biegów - 3,5l.

* tylny dyferencjał:

Przekładniowy (osiowy) - 0,5l.

Do napędu osi - 1,5l.

Teraz jeszcze pozostało pytanie o parametry oleju :)

Opublikowano

A właśnie panowie, jak to jest z tą wymianą oleju w skrzyni i dyfrze? Powinno się wymieniać po pewnym przebiegu czy jak? Czy wystarczy pilnować czy nie ma wycieków i śmigać dopóki nic sie nie dzieje?

Opublikowano
  • Autor

Witam

Wg. mnie olej w skrzyni biegów i tylnym dyfrze powinno się wymieniać w starszych autach,

z bardzo prostego powodu: olej w skrzyni czy dyfrze cały czas pracuje, po za tym ze zbiegiem

czasu traci swoje właściwości smarujące. Sądzę, że olej przechowywany w oryginalnej butelce

przez 7 - 10 lat o wiele straci na swoich właściwościach nie mówiąc już o tym, że zalany

w aucie cały czas pracuje. I chyba m.in. z tego powodu powinno się go wymieniać co kilka lat.

Jeśli sie mylę proszę bardziej doświadczonych, lub mechaników o sprostowanie. :wink4:

Pozdrawiam

Rafał

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

MOTUL Gear 300 75W-90 1l

MOTUL Motylgear 75W-90 1l

Witam mam pytanie do was czym rożni się te dwa oleje pomiędzy sobą i który byście polecili do Audi A4 z 98 Roku 5 biegowa skrzynia

Opublikowano
  • Autor

Witam

Poniżej linki do stron z podstawowymi informacja odnośnie:

MOTUL Motylgear 75W-90 1l

http://www.motul-oleje.pl/product/index-id-37.html

MOTUL Gear 300 75W-90 1l

http://www.motul-oleje.pl/product/index-id-29.html

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

ASO nie poleca wymiany oleju w skrzyni , tylko w szczególnych przypadkach jezeli było w niej cos robione

Opublikowano

ASO nie poleca wymiany oleju w skrzyni , tylko w szczególnych przypadkach jezeli było w niej cos robione

Kolego jak byś chciał zrealizować wszystko to co każe ASO to "ściągnęli by ci spodnie przez głowę" Według ich teorii to tylko podczas remontu, a taki remont to do tanich nie należy. Zastanawiałem się jak ten ich zapis ma się do oleju sprzedawanego w opakowaniach na których widnieje data ważności a ten pracujący w skrzyni ma takie cudowne właściwości.

Opublikowano

Wymieniać czy nie to już indywidualna decyzja każdego z nas.Są tacy co twierdzą że w silniku też nie potrzeba oleju wymieniać i też jakoś jeżdżą :wink4:Ja się zdecydowałem wymieninić ponieważ była to ostatnia rzecz jaka mi została z olejów i płynów i dla świętego spokoju wolałem wydać te 200 zł i nie zastanawiać się ciągle jak ten olej w skrzyni wygląda i czy mi skrzynia od tego padnie czy nie.Stwierdziłem że warto te 200 zł poświęcić żeby o tym już więcej nie myśleć tym bardziej że zrobię to tylko raz bo za następne 200 tys. km nie będzie to już mój problem :)

Opublikowano

Witam

W najbliższych planach chciałbym wymienić olej w manualnej 6-cio biegowej skrzyni biegów oraz,

tylnym dyfrze (mechanizm TorSen).

seryjnie nie ma tam Torsena, no chyba że ktoś Ci wrzucił Quaif-a lub Peloquin-a a w to szczerza wątpie :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Witam

Witam

tylnym dyfrze (mechanizm TorSen).

seryjnie nie ma tam Torsena, no chyba że ktoś Ci wrzucił Quaif-a lub Peloquin-a a w to szczerza wątpie :wink4:

Czy to miało by znaczyć że Poziek w tu:

http://www.a4-klub.pl/smf/all_3_rodzaje_mechanizmu_torsen_ktory_montowany_jest_w_a4_quattro-t56164.0.html;msg673658#msg673658

kłamał ??

A TU:

http://www.a4-klub.pl/smf/torsen_quattro_poci_sie-t23066.0.html

też piszą o torsenie w A4 ??

O i tu też piszą że A4 ma mechanizm Torsen?

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t5975.0.html;highlight=torsen

I TU

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t57178.0.html;highlight=torsen

I pewno można by było przytoczyć jeszcze wiele tematów w których jest mowa o TorSen'ie w A4.

Tak więc jak to jest z tym TorSen'em. Jest on w napędzie QUATTRO A4 czy go tam nie ma ?? :> :> :> :>

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

w A4, A6 i A8 mechanizm róznicowy torsen jest zaraz za skrzynią biegów w osi wału napędzającego tylną oś

jedynym seryjnym przypadkiem jest A8, gdzie torsen dodatkowo montowany jest w niektórych modelach na tylnej osi

jest jeszcze taka mozliwośc o której pisałem wczesniej (Quaife i Peloquin)

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam,

Użyłem wyszukiwarki, aby znaleźć coś konkretnego na temat wymiany oleju w napędzie QUATTRO. W wielu wątkach autorzy są odsyłani do wyszukiwarki, ale ten wątek jest chyba jedynym, w którym bardziej poruszono ten temat.

Nie szukam odpowiedzi czy wymieniać czy nie, bo chcę wymienić na 100%. Wymieniam w każdym moim aucie olej w skrzyni, wspomaganiu i zawsze odczuwam różnicę, więc jeżeli zastanawiacie się czy zmieniać to powiem, że oczywiście!

Napęd QUATTRO mamy w rodzinie pierwszy raz (temat 4MOTION już przerabiałem z bratem, więc w tym przypadku wszystko jasne).

* skrzynia biegów - 3,5l.

* tylny dyferencjał:

Przekładniowy (osiowy) - 0,5l.

Do napędu osi - 1,5l.

Biorąc pod uwagę to co napisał rav trzeba trzy rodzaje oleju. Do skrzyni chyba najlepiej nalać Castrol TAF-X 75W-90, który ma specyfikację VW. Całkiem możliwe, że do tylnego dyferencjału będzie ten sam olej co do skrzyni.

Teraz pytanie, gdzie wymienia się olej przekładniowy- osiowy (pewnie chodzi o ten który smaruje sprzęgło Torsena)?. W 4Motion wymienia się olej dla sprzęgła HALDEX, który sprzedawany jest w identycznej tubce jak silikony. Oprócz oleju wymienia się również filtr. To sprzęgło jest umieszczone na wale przy dyferencjale. Olej do HALDEX jest dostępny tylko w ASO. Do odkręcenia filtra potrzebny był specjalny klucz.

Po obserwacjach mojego napędu stwierdziłem, że sprzęgło jest umiejscowione z przodu przy skrzyni. Czy to sprzęgło również posiada filtr? Czy ktoś ma może zdjęcie z korkami spustowymi w sprzęgle i dyferencjale?

Pozdrawiam

Wojtek

[br]Dopisany: 09 Kwiecień 2011, 11:49_________________________________________________To co napisał rav to pochodzi z ETKI i chyba sam to źle zinterpretował.

Wg ETKI sątylko dwa oleje:

Przekładniowy osiowy (dyferencjał) 1.5 ltr G 052 145 S2

Przekładniowy dla manualnej skrzyni G 052 911 A1 2.5/2.75 ltr (w zależności od oznaczenia skrzyni).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

hmm moim zdaniej jesli olej w skrzyni i w dyferencjale nie byl wymieniany przez tyle lat a nic sie nie dzieje to lepiej go nie ruszac gdyz teraz jak zalejez swierszy dobry olej moze spowodowac np chyczenie lub nawet uszkodznie skrzyni takie jest moje osobiste zdanie :hi: