Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ciężko odpala na zimnym silniku i kopci na niebiesko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem, jak odpalę auto na zimnym silniku to jest taki objaw że telepie silnikiem, jak by nie odpalał na wszystkie cylindry i kopci przy tym na niebiesko. Po upływie 20-30 sekund wszystko się normuje silnik chodzi równo i nie kopci. Oczywiście już wtedy odpala na strzała, jak jest rozgrzany to też nie ma problemu z rozruchem. Proszę o waszą pomoc bo ręce opadają.

Opublikowano

swiece zarowe sprawne?

Opublikowano
  • Autor

Tak świece wszystkie wykręcone i sprawdzone.

Opublikowano

Sprawdzałeś kąt wtrysku? Do sprawdzenia jest też stan popychaczy i wałków rozrządu oraz wtryskiwacze.

Opublikowano
  • Autor

Kąt wtrysku ustawiony na 0,0-0,02 ATDC, popychacze oraz wałki są ok, wtryski podmienione z innej 2,5 która chodzi idealnie, i nadal to samo nic się nie zmieniło

Opublikowano

Tak świece wszystkie wykręcone i sprawdzone.

A jak sprawdziles te swiece ze wiesz ze sprawne? Moze prąd do nich nie dochodzi?

Opublikowano
  • Autor

Bardzo prosto, wykręciłem świece obudowa do masy i plus na trzpień świecy i każda się rozgrzewa. Z tego co wiem, to świece dopiero zaczynają grzać poniżej jakiejś temperatury,

ale żeby wymusić grzanie to odpiąłem czujnik temperatury i mierzyłem miernikiem czy jest podawane napięcie na fajce świecy, i wszystko jest ok.

Edytowane przez Arti_P

Opublikowano

jaki typ świec? NGK? Grzeje juz poniżej 15'C

Opublikowano

to jest temat rzeka a powiazane z nim problemy to : kat wtrysku 1 late , hydraulika , filtr paliwa , czujnik temperatury, dawka startowa (sterownik pompy) , olej, przewody zapłonowe, świece, sprawdz miernikiem ma być 12v przez sekunde -dwie, dolewałeś jakiaś aspiryne do baku ?jak masz webasto to sprawdz sobie czy jak wlaczysz na chwile przed zaplonem rano czy Ci tez ciezko odpali

Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Świece były zakładane z pół roku temu NGK. Poszedłem sprawdzić jeszcze raz grzanie świec z miernikiem, i wszystko wygląda w porządku. Filtr paliwa nowy. olej wymieniony 4 tys km temu, środek firmy stp też wlewałem do zbiornika i żadnych efektów. dawkę startową zmieniałem w vcds i też żadnych rezultatów.

Opublikowano

Według mnie świece któraś nie domga i odpala na 5 garach dlatego telepie a później po chwilowym rozgrzaniu pracuje dobrze. Stawiam na którąś świece nie ma innej opcji według mnie.

Opublikowano

dawka jest zalezna od sterownika pompy i temperatury wiec nawet jak ja zmienisz to ona w rzeczywistosci sie nie zmieni bo sterownik jej nie przyjmie jak w vp37 , u mnie problem zniknął po zmianie filtra i zmianie kata ale nie licz na to ze przy -5 czy -10 odpali Ci 788 rpm bo to nie realne

Opublikowano
  • Autor

Nie liczę na to że przy -5 stopniach odpali na 788 rpm. Denerwuje mnie te telepanie silnika i kopcenie na niebiesko z tyłu auta normalnie wstyd. Niech sobie odpala jak chce ale żeby było to płynne odpalanie i żeby nie kopcił. Mogę do czystego sumienia kupić te 6 świec żarowych i zobaczyć, ale były wykręcane wszystkie i sprawdzane więc nie wiem czy to coś pomoże.

Opublikowano

Ewentualnie jak nie próbowałeś to podgrzej go z 3 razy. Możę coś się zmieni w odpalaniu i telepaniu.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie odpinałem czujnik temperatury płynu i wtedy grzeje dłużej świece, ale na dal nic to nie zmienia.

Opublikowano

A może kompresja na cylindrach. Jak wyglądają korekcje na wtryskach?

Opublikowano
  • Autor

Kompresji nie mierzyłem, ponieważ nie posiadam manometru. Tu zrobiłem logi grupy 13i14

http://vaglog.pl/log-013_014_s5G20wM.html

Opublikowano

te logi na rozgrzanym silniku zrobione ? bo 1 i 6 to leją zreszta z pozostałymi tez nie jest najlepiej

Opublikowano

Wszystkie odstają poza norme w szczególności 1 i 6. Ty;lko pomiar na w pelni rozgrzanym silniku.

Opublikowano
  • Autor

Pomiar robiłem przy 89 stopniach