Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B7 1.8T Quattro - chrobotanie przy ostrym skręcie w lewo (przód)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Przewertowałem wzdłuż i wszerz tematykę na naszym forum jednak nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić co jest przyczyną strasznego chrobotania - tylko i wyłącznie przy ostrym szybkim skręcie (prawa strona przód), mechanik stawia na łożysko, ja na przegub. Proszę oceńcie sami.

Jadę około 50km/h po czym dohamowuję do 30 i skręcam ostro w lewo nie używając już hamulca lecz dodając gazu (bez dodawania gazu ten sam efekt). Przez chwilę coś strasznie zaczyna chrobotać, a gdy wychodzę z zakrętu przestaje - po około 30 sekundach można wyczuć zapach spalenizny.

Co to może być ? Ja już całkowicie zgłupiałem :-/

Dzięki Serdeczne!

Opublikowano

Zaglądałeś pod auto? Może to przegub z rozwaloną już osłoną i wydostającym się smarem który jest rozrzucany? stąd zapach spalenizny...

Opublikowano

A przy ruszaniu ja skręconych kołach też chrobocze ?

Jeśli tak to obstawiam przegub.

Opublikowano

Ja mam podobny problem.
Wymieniłem dwa przeguby zew. Końcówki drążków, ustawiłem zbieżność, i stukało dalej.
Kolej poszła na hamulce. Mówili, że może zacisk może klocek itd. I tak miałem zmienić to wymieniłem komplet przód i tył nowy ATE.
I dalej takie pukanie przy skręcie w prawą stronę.
W tej chwili nie wiem co można z tym zrobić bo auto miało niedawno wymieniane sprzęgło i przeszło totalny przegląd. Czekali na nowe sprzęgło to macali wszystko co było pod autem żeby nie tracić czasu na podnośniku. I nie znaleźli kompletnie nic co kwalifikuje się do wymiany.
Ręce opadają a Czarnulka sobie stuka delikatnie i wkurza ucho :D

Opublikowano

Masz zimówki czy letnie?

U mnie przy temperaturach ujemnych letnie Pirelli też chrobotają przy max. skręcie gdy ruszam autem rano. Po nocy robią się twarde jak kamień :wink:

Na zimówkach tego zjawiska już nie ma.

Opublikowano
  • Autor

BeyerBrown - jak zwykle najprostsze rozwiązania są najlepsze :-D

Wszystko w porządku, przegub i łożysko...Opony zmieniłem wczoraj i cisza!

Dziękuję Panowie!

Pozdrawiam!

Opublikowano

Masz zimówki czy letnie?

U mnie przy temperaturach ujemnych letnie Pirelli też chrobotają przy max. skręcie gdy ruszam autem rano. Po nocy robią się twarde jak kamień :wink:

Na zimówkach tego zjawiska już nie ma.

mi ostatnio chrobotało przy skręcie w lewo i prawo (tylko jak ruszałem z miejsca) na letnich oponach, zmieniłem na zimówki i za pierwszym razem gdy wyjechałem z garażu również zawyło, od kilku dni nic się nie dzieje, nic nie słychać.. może to faktycznie tylko opony. oddałem samochód na przegląd zawieszenia i zobaczymy

Opublikowano

Witajcie.

Jeżeli chrobocze przy kręceniu na postoju mogą to być też łączniki stabilizatora.

Na "szarpakach" na stacji diagnostycznej wszystko wyjdzie :D

Pozdrawiam!