Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Adaptacja przełącznika ASR w polifcie do innych celów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wpadłem niedawno na pomysł dodania do mojego audi przycisku ASR (b5 polift), którego dotychczas nie miałem, jednak nie w jego oryginalnej roli lecz jako wyłącznika świateł do jazdy dziennej, takiego manualnego aby nie polegać jedynie na rozłączaniu światłami pozycyjnymi. Wyciągnąłem dziś z rozbitka cały panel z przełącznikami świateł przeciwmgłowych i asr, rozebrałem przełączniki i widzę, że mój plan chyba legl w gruzach. Na tyle na ile rozumiem to co widzę, to przełącznik ten daje jedynie impuls/przerywa impulsem, a nie zwiera/rozwiera trwale obwodu. Czy mam rację? Czy w takim razie macie pomysł jak wykorzystać taki przełącznik jako włącznik ON/OFF?

Górne piny odpowiadają za podświetlenie, dolne za + i masę do przycisku. Podobnie jak w światłach przeciwmgłowych z tym, że tam jest jeszcze dioda sygnalizująca pracę.

5070cdf9509eb886med.jpga9eef5844d80d13bmed.jpg26f68f8887486050med.jpged0150b51a6fc3c6med.jpgf5fe5dda516476dbmed.jpga5e16a9c6ef8e25cmed.jpg

Edytowane przez Undisclosed
Opublikowano

W googlach hasło "załączanie przekaźnika impulsem" - od groma prostych rozwiązań wyskakuje - oczywiście przy odrobinie obeznania z podstawami elektroniki.

Opublikowano

W googlach hasło "załączanie przekaźnika impulsem" - od groma prostych rozwiązań wyskakuje - oczywiście przy odrobinie obeznania z podstawami elektroniki.

Dopiero się uczę, ale jako inżynier chemii jakies podstawy elektroniki na polibudzie miałem, więc mam nadzieję, że samochodu nie spalę :D Dziękuję za wskazówkę :)

Opublikowano

Kup na allegro przekaźnik bistabilny. Ja za jego pomocą i z przyciskiem funk zrobiłem sobie włączanie grzania kierownicy