Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kupno auta zarejstrowanego w Holandii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie taka sytuacja. Znajomy przyjechał na święta autem z Holandii. Pogadaliśmy i chce je kupić od niego. Jak to ruszyć? Rejestrowałem kiedyś auto z Niemiec, które inny znajomy sprowadził rodzicom. Pojechałem w tedy z nim do Urzędu celnego - tam papiery i akcyza, potem urząd skarbowy i jakieś świstki musiałem zabulić recyklingową 500 zł, potem miałem pierwszy przegląd w PL 198 zł o ile pamiętam, z tego co pamiętam on jeszcze załatwiał tłumaczenia papierów ale nie pamiętam w którym momencie to było. Czy ktoś ogarnięty w tych sprawach mógłby coś poradzić, krok po kroku jak to ugryźć? Nie znalazłem nic w necie o analogicznej sytuacji, a nie chce mieć problemów z rejstracją auta na siebie. No i znowu teraz te nowe akcyzy... to już weszło czy nie? Do kiedy obowiązuje to 3,1 % wartości auta?

Opublikowano

Siemanko,

Mogę podać na przykładzie auta z Niemiec (myślę, że auto z Holandii ma taką samą procedurę).

1. Po spisaniu umowy i przekazaniu tobie wszystkich papierów, udajesz się do tłumacza z kompletem dokumentów - około 100 zł.

2. Robisz pierwszy przegląd w kraju - około 100 zł.

3. Z tłumaczeniami udajesz się do Urzędu Celnego (cały czas obowiązuje stawka dla pojemności do 2.0 - ponad 3% (dokładnie nie pamiętam 3,xx) z kwoty wpisanej na umowie, a powyżej 2.0 ponad 18% (również dokładnie nie pamiętam 18,xx).

4. Po opłaceniu akcyzy udajesz się do Wydziału Komunikacji i tam wypełniasz wniosek o rejestrację pojazdu. Tam zdajesz stare blachy (chyba, że ich nie masz to wypełniasz dodatkowy wniosek) i otrzymujesz nowe blachy oraz dowód tymczasowy - około 250 zł.

5. Ubezpieczasz OC i gotowe.

Powinieneś się wyrobić ze wszystkim w jeden dzień.

Pozdro.

Opublikowano

A co ubezpieczeniem tego auta? Skoro koelga nim przyjechał to pewnie may wykupione ubezpieczenie w Holandii. Inna kwestia, nie potrzebuje nic na temat wyrejstrowania auta w Holandii czy cos?

Opublikowano

Musisz mieć dokumenty potwierdzające wyrejestrowanie auta w NL.

Opublikowano (edytowane)

Rejestrowałem 2 auta z NL, ostatnio w sierpniu tego roku także info świeże.

Kolega musi jechać z KENTEKENBEWIJS i tablicami rejestracyjnymi (musi też mieć kod meldunku i kod tranzakcji zakupu auta - powinien wiedzieć o co chodzi) do oddziału RDW w NL i tam wyrejestrować auto na eksport, wtedy dostanie komplet dokumentów - koszt 10 €. Może wtedy zadzwonić do ubezpieczyciela i powiedzieć żę sprzedał auto i zatrzymać ubezpieczenie. Belasting zostanie poinformowany automatycznie i z tym nie musi nic robić.
Następnie w jeśli autem będzie się poruszał musi kupić białe tablice zjazdowe i ubezpieczenie na min. 2 tygodnie - koszt ok 150 € - jeśli nie ta opcja odpada. Podejrzewam że auto zostawi w Polsce a dokumenty wyśle Ci pocztą
Gdy auto będzie już wyrejestrowane należy spisać umowę kupna sprzedaży( jak kupujesz auto w NL to umowa nie jest wymagana), tłumaczysz dokumenty u tłumacza przysięgłego (dowód rejestracyjny cz. I i II, jeśli umowa po polsku lub dwujęzyczna to nie trzeba tłumaczyć) - koszt 100 zł.

Po otrzymaniu przetłumaczonych dokumentów idziesz do urzędu celnego, załatwisz papierkową robotę w jakimś biurze które zajmują się wypełnieniem dokumentów do opłacenia akcyzy - koszt ok 50 zł.
Z wypełnionym wnioskiem idziesz opłacić akcyzę.
Pierwszy przegląd w kraju - koszt 140 zł ( o ile dobrze pamiętam).
Gdy będziesz miał wszystkie papierki (akcyza, tłumaczenia, przegląd, umowa k-s) możesz iść zarejestrować auto.
Do otrzymania "sztywnego" dowodu rej. potrzebne jest potwierdzenie zawarcia polisy OC.

Urząd skarbowy i opłata recyklingowa już nie obowiązują.

Gdyby nie tłumaczenia to rejestracje można ogarnąc w jeden dzień.

Nowe akcyzy jeszcze nie obowiązują.

To tyle

Edytowane przez C4NC3R
Opublikowano

Dzieki :)