Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] silnik się dławił na wolnych obrotach zgasł i już nie odpalił

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnie mrozy dały się we znaki, odpaliłem swoje autko ( nie bez problemów bo za pierwszym razem nie zagadał a za drugim nieco falował na obrotach dodam że na polu -25) klekotał tak z kilka minut po czym wyjechałem bez problemów. Po około 3 km czułem że zaczyna się dławić, delikatnie szarpać jakby paliwo nie dochodziło, po wciśnięciu sprzęgła od razu zgasł i już nie zapalił. Stoi aktualnie w ciepłym garażu, zdjąłem przewód na powrocie pokręciłem stacyjką pompa działa i paliwo na powrocie z filtra płynie bez przeszkód. Jakieś sugestie ?

2.0 TDI BPW 140KM

Edytowane przez 19radzio86

Opublikowano

Wymień filtr bo pewnie parafina go zatkała.

Do tego zatankuj lepsze paliwo lub dolej dodatek przeciw żelowaniu.

Opublikowano
  • Autor

ok, ale skoro paliwo swobodnie przepływa przez filtr ? dodatkowo mam drugie auto tyle że toyote 2.0 d4d z 2008 roku tankuje na tej samej stacji i bez jakichkolwiek problemów. Dodam że filtr praktycznie nowy 2 miesiące temu wymieniany, a tankuje cały czas na jednej stacji

Opublikowano

Jeżeli stoi w ciepłym - niech postoi. Mogło przyżelować diesla. Odczekaj dobę i odpal, zobacz czy problem się powtórzy, jeśli tak to będziemy myśleć.

// "Uwaga:

Żaden depresator nie rozpuści wytrąconej juz parafiny.Jeśli juz do tego dojdzie odholować auto do ciepłego pomieszczenia i starać się dogrzewać przewody paliwowe,wymienić filtr paliwa i czekać aż dodatnia temp.rozpuści parafinę."

Edytowane przez Lokki007

Opublikowano

ok, ale skoro paliwo swobodnie przepływa przez filtr ?

Powrót idzie swobodnie ale już przez materiał filtrujący nie ma siły wytłoczyć paliwa do pompy.

Opublikowano

Jak już auto masz w ciepłym garażu , filtr paliwa jest świeży , tylko zaklejony parafiną to dobry efekt daje dolanie dolanie do zbiornika zimowego, gorącego paliwa z dodatkiem antyżelowym .

Jeżeli w zbiorniku jest dużo paliwa lub jest pełny to trzeba wcześniej spuścić jego większość .

Do " gotowania " paliwa używamy metalowego pojemnika, trzeba też oczywiście zachować szczególną ostrożność i nie używać otwartego ognia i żarzących się kuchenek :P

Tak przygotowaną zawartość wlewamy do zbiornika (wcześniej podgrzewając filtr paliwa np opalarką ) i po kilkuminutowej pracy silnika w garażu jedziemy autem na stację sprzedającą zimowe paliwo żeby zatankować najlepiej do pełna :hi:

P.S. moja wypowiedź dotyczy oczywiście diesli, w benzynie "gotowanie paliwa" nie jest dobrym pomysłem :decayed:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
Dnia 10.01.2017 o 21:26, piotrsob1 napisał:

P.S. moja wypowiedź dotyczy oczywiście diesli, w benzynie "gotowanie paliwa" nie jest dobrym pomysłem :decayed:

:decayed: 

dodam od siebie.

1. koniecznie przed jakimkolwiek działaniem, należy odkręcić korek w dnie filtra, podstawiając uprzednio pod niego naczynie, do którego spuścimy z filtra zebraną ew. przyczynę problemu...

2. przed uruchomieniem rozrusznika należy wymusić pracę pompy w baku aby uzupełnić zawartość filtra.

3. Niestety, skoro silnik zgasł gorący w czasie pracy, tzn. że problem w postaci niepalnej zawartości paliwa trafił do listwy w głowicy i dopóki się ich nie usunie silnik nie wystartuje. najlepiej powrót w czasie początkowej pracy rozrusznika spuścić do słoika, wtedy powrót jest z całego układu.

4. Ponadto, poważnie bym się przyjrzał pracy pompy pomocniczej w baku i tandempompy (ciśnienie) i PD.

5. Najlepiej na początek podepnij auto do VAG-a przynajmniej sprawdzić błędy w sterowniku silnika.

Opublikowano
4 godziny temu, Musashi napisał:

3. Niestety, skoro silnik zgasł gorący w czasie pracy, tzn. że problem w postaci niepalnej zawartości paliwa trafił do listwy w głowicy i dopóki się ich nie usunie silnik nie wystartuje. 

W mrozy silnik nie gaśnie raczej z powodu niepalnej zawartości paliwa w głowicy i pompkach,  tylko z powodu braku paliwa pod prawidłowym ciśnieniem i w odpowiedniej do zapotrzebowania ilości :decayed: 

Problemem jest wytrącona na sitku smoka w zbiorniku i filtrze paliwa parafina .

Po jej rozpuszczeniu,  dodaniu antyżelu i i dolaniu zimowego paliwa sytuacja nie powinna się powtórzyć :hi:

Woda zalegająca na dnie filtra paliwa nie jest aż tak groźna jeżeli jej poziom jest poniżej wkładu filtrującego i zamarzając nie rozsadzi filtra :)

Opublikowano

Dobrze radza koledzy. Jak jest w garażu to wymienić filtr, zaczekać aż się rozpuści parafina, dolać depresatora i jazda po dobre paliwo. W ostatnie mrozy tez to przerabiałem tylko mi przerywał po przejechaniu kilku km i ja nie miałem jak zjechać do garażu wiec ratowałem sie dolaniem benzyny ale to raczej w razie ostateczności. Wymieniłem filtr po powrocie i samochód dalej jedzie

Opublikowano
Dnia 13.01.2017 o 15:31, piotrsob1 napisał:

W mrozy silnik nie gaśnie raczej z powodu niepalnej zawartości paliwa w głowicy i pompkach,  tylko z powodu braku paliwa pod prawidłowym ciśnieniem i w odpowiedniej do zapotrzebowania ilości :decayed: 

Dnia 13.01.2017 o 15:31, piotrsob1 napisał:

Woda zalegająca na dnie filtra paliwa nie jest aż tak groźna jeżeli jej poziom jest poniżej wkładu filtrującego i zamarzając nie rozsadzi filtra :)

Przy paliwie złej jakości, w osadniku filtra, zbiera się nie tylko woda.

Przy zbyt wysokim poziomie taka zawartość, może się osiągnąć poziom rurki wyjściowej z filtra, (z filtra paliwo nie jest wysyłane "wierzchem"), dalej do tandem i PD. wtedy silnik się dławi.