Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rodzaje reflektorów i lamp w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje się że te ledy są wbudowane w reflektor ale to tylko moje przypuszczenie.

Opublikowano
2 minuty temu, proarnes napisał:

Wydaje się że te ledy są wbudowane w reflektor ale to tylko moje przypuszczenie.

Jeśli jeden LED spali się, cała lampa do wymiany ? ?

Opublikowano

Nie - już sa serwisy które dobierają led pod względem, jego temperatury barwowej konkretnego bina'a itp.

Nie demonizujmy - wszystko w samochodzie może sie zepsuć - ta metoda najlepiej kupic sprzet sprzed 20 lat i naprawiac go samemu..... ciągle :)

Opublikowano
4 godziny temu, Pietka napisał:

Nie - już sa serwisy które dobierają led pod względem, jego temperatury barwowej konkretnego bina'a itp.

Nie demonizujmy - wszystko w samochodzie może sie zepsuć - ta metoda najlepiej kupic sprzet sprzed 20 lat i naprawiac go samemu..... ciągle :)

Ja rozumie, pytanie czy można wymienić tam pojedynczego led’a ?

Opublikowano

Nie wiem jak z wymianą ale te światła led to są tylko światła do jazdy dziennej. Nie pełnią tu innej funkcji.

Opublikowano
W dniu 23.09.2018 o 20:35, syngress napisał:

Ja rozumie, pytanie czy można wymienić tam pojedynczego led’a ?

W ASO prawie na bank nie. Pozostają pewnie metody chałupnicze - kiedyś lampy do B8 wygrzewało się w piekarniku, żeby rozpuścić klej... Tutaj pewnie byłaby podobna zabawa. 

Opublikowano

Ostatnio był artykuł w AŚ o zakładzie który krok po kroku naprawia takie lampy - włącznie doborem odpowiednich binow żeby nie różniły sie od pozostałych. Nie wyglądało to jakoś chałupniczo ;) Lampe trzeba rozmontować niestety....

ASO oczywiście nie - dla nich jest to jeden element.

Opublikowano

O to mi chodziło, dzięki wielkie za informacje.

Oczywiście nie mogli zrobić wymiennego panelu z ledami :(

Opublikowano

Wiesz jak jest - LEDy maja opinie "wiecznych" - zwłaszcza w porównaniu a żarówkami ... i ociupina prawdy w tym jest... same ledy raczej sa dość żywotne - prędzej padają drivery niż sama dioda..

Ale tak jak wspomniałem - przynajmniej to co pokazał AŚ wyglądało jak bardzo porządny zakład zajmujący się elektroniką (lampami ledowymi) - również dość profesjonalnymi przeróbkami np dla aut z USA.

Wziąłem matrix ledy i nie żałuje :)

Opublikowano
W dniu 30.09.2018 o 08:45, Pietka napisał:

Wiesz jak jest - LEDy maja opinie "wiecznych" - zwłaszcza w porównaniu a żarówkami ... i ociupina prawdy w tym jest... same ledy raczej sa dość żywotne - prędzej padają drivery niż sama dioda..

Ale tak jak wspomniałem - przynajmniej to co pokazał AŚ wyglądało jak bardzo porządny zakład zajmujący się elektroniką (lampami ledowymi) - również dość profesjonalnymi przeróbkami np dla aut z USA.

Wziąłem matrix ledy i nie żałuje :)

Jak się nazywa ta firma co wymienia ledy? 

Opublikowano

Oj to żeś mi zadał pytanie - może znajdę jeszcze ten AŚ w którym było to opisane ale nie obiecuję - artykuł był jakieś 4-6 tygodni temu....

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odgrzeje trochę. Przerabiał ktoś może wymianę tylnych zwykłych lamp na LEDowe? Znalazłem komplet ledów na ebayu w dobrej cene i tak sie zastanawiam czy duży problem z podmianą by był.

Edit, już znalałem. Nie wiem jak usunąć post.

Edytowane przez damekA4

Opublikowano
W dniu 17.11.2018 o 12:39, damekA4 napisał:

Edit, już znalałem. Nie wiem jak usunąć post.

Byłoby miło z Twojej strony jakbyś napisał co i gdzie znalazłeś. Może komuś w przyszłości przyda się taka informacja.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie.

Walczę z konfiguratorem i zastanawiam się nad światłami. Na Matrixy raczej braknie mi budżetu,  ale myślę o Ledzie.

Wzwiązku z tym że część z was już trochę pojeździło, powiedzcie proszę jak xenon i Led w B9 wypada w porównaniu z innymi autami?

Np. octavia, superb, passat b8, renówki, inne...?

Byłbym wdzięczny

Darek

Edytowane przez Dedis

Opublikowano
55 minut temu, Dedis napisał:

Witajcie.

Walczę z konfiguratorem i zastanawiam się nad światłami. Na Matrixy raczej braknie mi budżetu,  ale myślę o Ledzie.

Wzwiązku z tym że część z was już trochę pojeździło, powiedzcie proszę jak xenon i Led w B9 wypada w porównaniu z innymi autami?

Np. octavia, superb, passat b8, renówki, inne...?

Byłbym wdzięczny

Darek

Nawet się nie zastanawiaj, bierz ledy. Auto wygląda znacznie lepiej niż z samymi xenonami i nie wygląda już z zewnatrz na bardzo budżetowe. Matrix LED genialne w nocy.

Opublikowano
2 minuty temu, eskal napisał:

Nawet się nie zastanawiaj, bierz ledy. Auto wygląda znacznie lepiej niż z samymi xenonami i nie wygląda już z zewnatrz na bardzo budżetowe. Matrix LED genialne w nocy.

Owszem, wygląda lepiej ale wyglądem się nie jeździ :) szczególnie w nocy :D

dlatego pytam jak to świeci;)

Opublikowano
W dniu 17.09.2018 o 13:42, Kosmita napisał:

Po pierwsze światła full led to są te pośrednie. A matrix beam to te najwyższe (Nazwa Full led była przez Audi używana zanim mieli w ofercie Matrixy, nie można matrixy nazywać światłami Full LED bo wprowadza to w błąd). Uważam, że zostawienie ksenonów to tragedia tragiczna i w samochodzie za tyle kasy trzeba tą piątkę do ledów dopłacić (po pierwsze fajne wzory świateł do jazdy dziennej, po drugie ledowe lampy z tyłu - zupełne inne niż w przypadku ksenonów - i dynamiczne kierunki z tyłu). Nie wiem na jakiej podstawie sugerujesz, że matrixy albo ksenony. Ksenon to bieda i to widać z daleka. 

Jak ktoś bardzo rzadko jeździ w nocy i nie chce dopłacać to wystarczy mieć LED-owe światła i wtedy i ładnie wygląda i świeci. Pozostawienie ksenonów ma tylko jedną korzyść - zaoszczędzenie kasy. Wygląda biednie i jak ktoś swojego wyboru tłumaczyć nie będzie to i tak wiadomo, że chciał przyoszczędzić. Z tym, że ja zalecam oszczędności robić gdzie indziej.

Dedis, nieco wyżej Kosmita wytłumaczył różnice między ksenonami i ledami. 

Opublikowano

A dzięki,  czytałem :)

Opublikowano

Po jazdach probnych z xenonami nie bralem ich nawet pod uwage, swieca poprostu kiepsko jak na xenony. Zwroc uwage ze one maja obnizona moc bo nie maja systemu oczyszczania/spryskiwaczy. Wczesniej mialem auto ze zwyklymi halogenami w swiecily podobnie.

Pozniej dlugo sie zastanawialem czy zwykle ledy czy matrixy. Wybralem matrixy i musze powiedziec ze to jest jedna z rzeczy ktore cenie najbardziej w tym samochodzie. Wolalbym chyba zrezygnowac z jakiegos innego wyposazenia na rzecz matrixow. A doplata nie jest wcale taka duza jezli wezmiesz pod uwage ze w cenie matrixow dostajesz tez spryskiwacze.

Opublikowano
13 godzin temu, proarnes napisał:

Wolalbym chyba zrezygnowac z jakiegos innego wyposazenia na rzecz matrixow.

Mam dokładnie takie same spostrzeżenia. Matrixy to chyba jeden z lepszych dodatków, które możesz zamówić do B9. Być może mam kiepskie porównanie, bo w B8 jeździłem na halogenach, ale nawet znajomy kiedyś mnie zapytał co mam za światła, że tak dobrze oświetlają drogę.

Jeśli sporo jeździsz w nocy, @Dedis, to zastanów się czy nie warto zrezygnować z czegoś na rzecz Matrixów. I nie chodzi tutaj tylko o automatyczne wygaszanie, ale też o zwykłą jazdę "na krótkich", bo moim zdaniem zdecydowanie poprawia to widoczność, więc i bezpieczeństwo.