Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem po wymianie świec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pokazał mi się check engine i tam ze jedna świeca nie działa wiec kupiłem wszystkie 4 tez ngk i po 1 dniu wyskoczył znowu błąd ale teraz wszystkich 4 świec.... miał ktoś taki przypadek??

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

od spalonych świec check na desce się nie zapali,  także szukaj usterki w okablowaniu lub przekaźniku.

Opublikowano
  • Autor
od spalonych świec check na desce się nie zapali,  także szukaj usterki w okablowaniu lub przekaźniku.

To jakim cudem pisało ze błąd to świeca na cylindrze (chyba ) 3

Opublikowano

Dobrze docisnąłeś kapturki ? Było słychać charakterystyczny klik ? ? ? Jak masz możliwość zmierz te nowe świece omomierzem ? Świece dobrze dobrane ? 

Opublikowano
11 godzin temu, michcio1985 napisał:

Ośmiozaworowe PD-ki od bodajże 2005 roku mają świeczki sterowane PWM przez elektroniczny sterownik , w którym jest zaimplementowana kontrola przepływu prądu przez świeczki i jak najbardziej wykrywają spalone egzemplarze i walą odpowiednim błędem :P

12 godzin temu, kokoswojtek napisał:

Witam

Pokazał mi się check engine i tam ze jedna świeca nie działa wiec kupiłem wszystkie 4 tez ngk i po 1 dniu wyskoczył znowu błąd ale teraz wszystkich 4 świec.... miał ktoś taki przypadek??

Sprawa jest raczej prosta , miałeś spaloną jedną świeczkę, ale wymieniłeś wszystkie, tylko że raczej na nie takie jak być powinny i zdechły po jednym dniu użytkowania :naughty:

Jak starych nie wyrzuciłeś , to porównaj oznaczenia ( z Twojego wpisu wynika że stare i nowe to NGK ) czyli jakby było OK, to powinny mieć takie same oznaczenia :hi:

Kiedyś próbowałem rozgryźć temat zamienników świeczek do BPW, siedziałem nad tym sporo czasu i do końca pewny nie byłem które będą pasić :)

Jak starych jeszcze nie wyrzuciłeś to podaj oznaczenia jednych i drugich, stare raczej były dobre do twojego motoru, ale posprawdzamy jak podasz ich oznaczenia.

Opublikowano

ja miałem spalone 4 i check sie nie zapalił, komp pokazał. pisze że może byc problem w zasilaniu świec

Opublikowano
3 minuty temu, michcio1985 napisał:

ja miałem spalone 4 i check sie nie zapalił, komp pokazał. pisze że może byc problem w zasilaniu świec

Jak brak zasilania sterownika świec, lub sterownik jest uszkodzony to logiczne jest to co napisałeś :hi:

Opublikowano

w BKE są 5V, kupowalem po 64 zł/szt. za Beru, byly identyczne jak te które wykręcilem.

działa jak należy

Opublikowano

kokoswojtek, podaj jaki masz kod silnika i VIN to spojrzę w ETKĘ jakie powinny iść świece do Twojej fury.

36 minut temu, piotrsob1 napisał:

Kiedyś próbowałem rozgryźć temat zamienników świeczek do BPW, siedziałem nad tym sporo czasu i do końca pewny nie byłem które będą pasić :)

piotrsob1, do BPW 2006r świece N10591608, czyli np BERU CGP002

Opublikowano
28 minut temu, michcio1985 napisał:

w BKE są 5V, kupowalem po 64 zł/szt. za Beru, byly identyczne jak te które wykręcilem.

działa jak należy

I pewnie masz rację , z Beru do BKE idą GE 100 z metalowymi końcówkami grzejnymi .

Tylko że kolega ma auto z 2006r.  czyli prawdopodobnie z fabryki wyjechało z DPF-em i miało spełniać EURO5.

Tą normę spełnia silnik BRB z DPF-em, czyli świeczki powinny być ceramiczne na 7 volt ( Beru CGP002 , takie same jak do BPW ) :hi:

Jeżeli kolega zamontował sobie te od BKE , to nie dziwne że poszły z dymem :P

Opublikowano

ou, tego nie wiedziałem..:hi:

Opublikowano
Dnia 24.01.2017 o 06:21, michcio1985 napisał:

A u mnie w wywalił takiego checka i sam nie chciał zniknąć :P 

Przy jednej świecy spalonej nie waliło błędem, jak druga padła to zapalił się silniczek. Po wymianie pojawił mi się raz błąd świecy, ale oczyściłem i docisnąłem kapturek i jest spokój :)

Opublikowano

a widzisz samej świecy nie wychwyci ale błąd okablowania tak, pisze tylko o CHECK

Opublikowano

Ja mam podobny problem, i nie wiem jak to rozwiązać 

Opublikowano
Dnia 26.01.2017 o 11:34, MariuszKK napisał:

A u mnie w wywalił takiego checka i sam nie chciał zniknąć :P 

Przy jednej świecy spalonej nie waliło błędem, jak druga padła to zapalił się silniczek. Po wymianie pojawił mi się raz błąd świecy, ale oczyściłem i docisnąłem kapturek i jest spokój :)

Dnia 26.01.2017 o 12:49, michcio1985 napisał:

a widzisz samej świecy nie wychwyci ale błąd okablowania tak, pisze tylko o CHECK

Spalona świeca = przerwa w obwodzie , nie wiem niby dla czego komp tego ma nie zauważyć :P

Błąd przerwy w obwodzie świecy na pewno się zapisze , co do checka to po jednej spalonej może się i nie pojawia, trzeba by sprawdzić :)

Dnia 26.01.2017 o 20:49, cycek800 napisał:

Ja mam podobny problem, i nie wiem jak to rozwiązać 

No z tak szczegółowym opisem problemu na pewno ktoś cię naprowadzi na właściwy trop :decayed:

Edytowane przez piotrsob1