cabanmat Opublikowano 21 Lutego 2017 Opublikowano 21 Lutego 2017 Witam, Panowie... Czy przy ponownym wyrobieniu plastiku (wtórnik Prawa Jazdy) rozumiem, że ważność mojego prawka będzie już na czas określony ??? https://obywatel.gov.pl/kierowcy-i-pojazdy/zglos-utrate-lub-uszkodzenie-prawa-jazdy#scenariusz-w-urzedzie
.Pablo. Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 Wyciąganie kasy i tyle. Bankiet powinien być bezterminowy tak jak posiadane uprawnienia a nie na kilkanaście lat
chudineze Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 To ze względów wizerunkowych, bo wyobraź sobie robisz prawko jak masz 18 lat masz zdjęcie z tego okresu i powiedzmy wyciągasz to prawko po 30 latach i wtedy, jak będziesz wyglądał na żywo, a jak w dokumencie.
cabanmat Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Opublikowano 24 Lutego 2017 Samo wyrobienie 100,50zł + 2,50zł = 103zł do tego zrobić zdjęcie u fotografa 25złi kasa leci Do ważności plastiku nic bym nie miał... dał bym nawet ważność 10lat (wiadomo, zdjęcie stare a człowiek się zmienia) Ale boję się czegoś innego... jeżeli ktoś będzie miał jakieś problemy ze zdrowiem... począwszy od noszenia okularów.. to później mu będą wydawać prawko na 5lat i będzie za każdym razem dygotał czy mu dadzą prawo jazdy na kolejne lata :/
chudineze Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 45 minut temu, cabanmat napisał: Ale boję się czegoś innego... jeżeli ktoś będzie miał jakieś problemy ze zdrowiem... począwszy od noszenia okularów.. to później mu będą wydawać prawko na 5lat i będzie za każdym razem dygotał czy mu dadzą prawo jazdy na kolejne lata :/ To też jest na plus, czy chciałbyś, aby taki niedowidzący gdzieś Ci wyjechał, bo nie zauważył, że jedziesz. Jestem również za tym żeby, obligatoryjnie tacy ludzie w wieku 70+ mieli badania, gdyż co niektórzy stwarzają zagrożenie na drodze.
Fido Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 tc 3 godziny temu, chudineze napisał: Jestem również za tym żeby, obligatoryjnie tacy ludzie w wieku 70+ mieli badania, gdyż co niektórzy stwarzają zagrożenie na drodze. Jestem na 10000 razy na TAK. Kiedyś taki po siedemdziesiątce wymusił mi pierwszeństwo i wylądowałem na 3 dni w szpitalu z urazem nery. Dobrze że mi nóg nie połamał stary dziad (jechałem motocyklem) w karetce usłyszałem że to jego nie pierwsze wymuszenie tego typu. Starsi ludzie powinni mieć po 70+ badania co 2 lata, jak się nie nadaje i reakcie zwolnione to wypad,niech wnuczek wozi.
.Pablo. Opublikowano 24 Lutego 2017 Opublikowano 24 Lutego 2017 Trzeba sobie zdać sprawę z tego kiedy odwiesic kluczyki na haczyk. Znam przynajmniej 3 osoby które stwierdziły koniec jazdy teraz czas by mnie wozono. Co do wnuczka to nie każdy go ma i nie każdy poświęca czas dziadkowi a czasem to jego jedyny środek lokomocji żeby do lekarza dojechać albo do sklepu dojechać. Osobiście uważam ze większe zagrożenie stanowi młody gniewny w aucie tatusia który popier.....ala jak szalony niż dziadek który jeździ wolno. Fakt czasem wytnie numer ale ktoremu z nas nie przytrafiło się wymuszenie lub jakiś błąd?
Rekomendowane odpowiedzi