Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Demontaż przepływki ALT-czyszczenie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy zakupiłem specyfik od LM do czyszczenia przepływki, biorę się za demontaż a tu zonk!!! Przepływka siedzi w rurze przykręcona niby torksem...Piszę niby bo ten torks w sensie śruba ma bolec-wypustkę na środku...Pewnie serwis sobie wymyślił klucz który tylko on ma i lipa...Jaki jest patent na te śruby...Czy mam ją wymontować razem z rurą dolotową i jak wypiąć wtyczkę...Tam coś trzeba wcisnąć płaskim wkrętakiem, ale jest odwrócone "do podłoża" i nie mam dostępu żeby wkrętakiem podejść...Można jakieś porady odnośnie tego konkretnego przypadku-wiem, że dużo tego ale nie ALT, ja nie mechanik...

Przepływka.jpg

Opublikowano

Wykręć przepływke z obudowy filtra, i wyjmij ją z obudową. Później gumówka i nacinasz rowki pod płaski śrubokręt. I wykręcasz.

A robiąc to nie po januszowemu. http://allegro.pl/torx-5-cio-kantowy-vw-audi-skoda-przeplywomierze-i6013213892.html?reco_id=3399479a-ff62-11e6-92e1-56847afe9799&ars_rule_id=201 takie cos se musisz kupić :)

Opublikowano
  • Autor
24 minuty temu, karaluch8 napisał:

Wykręć przepływke z obudowy filtra, i wyjmij ją z obudową. Później gumówka i nacinasz rowki pod płaski śrubokręt. I wykręcasz.

A robiąc to nie po januszowemu. http://allegro.pl/torx-5-cio-kantowy-vw-audi-skoda-przeplywomierze-i6013213892.html?reco_id=3399479a-ff62-11e6-92e1-56847afe9799&ars_rule_id=201 takie cos se musisz kupić :)

To jeszcze co z wtyczką, podejdę śrubokrętem po wyjęciu z obudową przepływki jak rozumiem, ale trzeba tam tylko wcisnąć wkrętak? A wogóle sprawdza się czyszczenie, bo z tego co w necie zdania są podzielone...Osobiście uważam, że dużo nie ryzykuję...Tylko preparat...

Opublikowano
  • Autor

no dobra, chyba się udało. Połączone, wyczyszczone i auto działa. Wydaje mi się że lepiej trzyma wolne obroty-nie ma lekkiego poszarpywania na jałowym...Jeśli chodzi o osiągi nie mierzyłem :)Nie dostrzegam różnicy. Przepływka była mega zasyfiona, zużyłem cały preparat od LM. Brud wyglądał jak sadza. Czyściłem też kratkę/sitko w rurze dolotowej z której wykręciłem przepływkę, też była bardzo brudna. Zastanawiam się czy można ją mechaniczne wyczyścić ponieważ kratka jest plastikowa, a dalej jest metalowe/druciane sitko, aczkolwiek po wyjęciu samej przepływki nie jest niczym połączone w sensie elektrycznym. Spróbuję wrzucić fotki. Samą przepływkę wyczyściłem preparatem, ale plastikowe elementy od strony filtra powietrza były tak zasyfione niby sadzą, że nie chciały spłynąć i przeczyściłem je pałeczkami do uszu. Do metalowych elementów metalowych nie dotykałem. Zobaczymy jak będzie ze spalaniem. Dzięki za podpowiedzi, kamil-vag kombinerki bez problemu...:) Wiem, że pytania były banalne, ale nauczony doświadczeniem wolę dopytać niż później płakać...Udało mi się już parę rzeczy nie złożyć ponownie, a ciągle Adam Słodowy to mój idol i nijak nie dam się przekonać: "nie rusz bo zepsujesz"...Pozdrawiam.

20170303_155336.jpg

20170303_155357.jpg

20170303_155409.jpg

20170303_155506.jpg

20170303_155456.jpg

20170303_155525.jpg

20170303_155438.jpg

Zawartość dodana 2 minutes later

Te elementy są już po czyszczeniu...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Oczywiście żadna adaptacja nie będzie potrzebna?

Opublikowano

Nie.

Opublikowano

Dzięki,wolałem się upewnić

Opublikowano
Dzięki,wolałem się upewnić

6a9229518c660bd14e1bbca1a7578bf9.jpg
U mnie tak wyglądała
Opublikowano

W ALT cały proces czyszczenia powinien sprowadzić się do tego by ten drucik (element pomiarowy) był czysty, miał metaliczny kolor:

104193d1177929697-cleaning-o2-maf-sensor

A u kolegi wyżej na zdjęciach jest czarny, zabrudzony... 

Opublikowano

No całego go poczusciłem...A te widełki widoczne u mnie na zdj też za coś odpowiadają?

Opublikowano
Godzinę temu, doman96b6 napisał:

A te widełki widoczne u mnie na zdj też za coś odpowiadają?

U Cb Nie.

3400929132_c07ec2df4f.jpg