Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHU] Skąd woda w N75 ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wracam sobie z pracy aż tu nagle czuje szarpnięcie mocą silnika, troche gazu i zagle autko przestaje przyspieszać.... notlauf pomyślałem. Wstawiam autko do garażu i jakos nie słysze cykania N75... podpinam VAG ...błąd 575. Mam Cie pomyślałem.

Wyciągam elektrozaworek a tu z wężyka wpiętego w dolot przed turbo leci woda. Rozebrałem całość wyczyściłem i jest O.K.

Skąd wzięłą się woda w zaworku ?? Filtr powietrza suchy :kox: .

Opublikowano

błąd 575 oznacza N75???

Ja mam ten sam błąd. Jest on generowany od czujnika ciśnienia w kolektorze ssącym, co u mnie potwierdza zapieczone/zacinające się kierownice turbo.

Co do błedu 575 nie może to być raczej N75 gdyż podmieniałem trzy zaworki i na każdym bez znaczenia ale zawsze na 4 przy okolo 2,6 tys rpm i 5 biegu przy 2,2 tys rpm notlauf. U mnie wymiana zaworków nic nie dała, ale po zgaszeniu silnika i po upływioe okolo 4 - 5 sek słychać jak opada sztanga, wydając charakterystyczne puknięcie w gruszce (ktoś gasi silnik, ja trzymam za sztangę i po chwili dopiero ona opada wydajac taki metaliczny odgłos), tak samo ma się przy odpaleniu silnika, sztanga próbuje iść do góry ale nie zawsze to jej się udaje :/ WIęc wydaj mi się, że N75 do nr błedu 575 nie ma nic wspólnego ale moge sie mylić :mysli: Niech ktoś naprostuje to :gwizdanie: ale jak teraz patrzę Ty masz AHU 90KM więc nie masz kierownic w turbo wiec czemu też masz ten sam nr błedu co u mnie.....

Opublikowano

błąd 575 nie wskaże jednoznacznie co jest powodem przeładowania lub niedoładowania i dlatego przeprowadza się wtedy tzw. logi dynamiczne i dopiero na ich podstawie możemy zdiagnozować co szwankuje i uwalony N75 jak najbardziej wchodzi tu w rachubę, mimo, iż w AHU nie ma zmiennej geometrii to jest zawór wastegate, który jest sterowany gruchą z cięgnem za pośrednictwem N75.

Opublikowano

błąd 575 nie wskaże jednoznacznie co jest powodem przeładowania lub niedoładowania i dlatego przeprowadza się wtedy tzw. logi dynamiczne i dopiero na ich podstawie możemy zdiagnozować co szwankuje i uwalony N75 jak najbardziej wchodzi tu w rachubę, mimo, iż w AHU nie ma zmiennej geometrii to jest zawór wastegate, który jest sterowany gruchą z cięgnem za pośrednictwem N75.

AHA :mysli:

Dziękuje za wyjaśnienie :hi::good:

Opublikowano

U mnie wystarczyło wyczyścić i przemyć zaworek N75, był zalany wodą. A skąd .... może jakos skrapla się w dolocie... różnica temperatur. :naughty:

Już zrobione, bez logów. Już pisałem jak.