Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Nie nagrzewa się ? Termostat / Czujnik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc , mam taki problem ze temperatura osiaga max 70 stopni na wskazniku , auto dopiero co kupione wiec pytanie do was - jak zabrac sie za diagnostyke problemu? termostat byl podobni wymieniony rok temu.

Mam kompa i vag-coma + polskiego vaga, gdzie sprawdzic temperature na kompie? dodam, ze dmuchawy grzeja bardzo dobrze

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wpisz w google "vag jak sprawdzić termostat" i od razu wyskoczy kilka tematów, które grupy sprawdzić na zimnym a które po rozgrzaniu, porównać i masz odpowiedź.

Opublikowano
  • Autor

ok, sprawdze i dam znać :) czy jeżdżenie na defacto niedogrzanym silniku (czyt. 70 stopni) bardzo negatywnie wpływa na jego kondycje?

Opublikowano

Trochę więcej spali, ale trzeba to w końcu zrobić bo koszta niewielkie, przy okazji wymienić płyn chłodniczy. Przeważnie winny jest termostat, zamiana tylko na ori. Przerabiałem to i teraz jest ok.

Opublikowano
  • Autor

jakiej firmy szedł na pierwszy montaż?

Opublikowano

Chyba Bosch.

Opublikowano

Nie pamiętam już, za ori w ASO dałem ok. 105 zł. po VIN sami dobiorą i będziesz zadowolony. Płyn zalałem Febi, odpowiednik G12+ bo taki podawała książka.

Opublikowano
12 godzin temu, wujeklebek napisał:

jakiej firmy szedł na pierwszy montaż?

BEHR

Edytowane przez WaleryzMoldawii

Opublikowano
  • Autor

Ok, pomierzyłem i wychodzi na to, że i czujniki i termostat do wymiany - tak?

korzystałem z tego artykułu :
http://sprawdz.auto.pl/sprawdzenie-termostatu-oraz-czujnika-temperatury-g62/

8512bc6797ec22bf27fe10307a4d1757.jpg
8bd6523948160cc216fbd2e76b4bb72c.jpg

Opublikowano

Miałem podobną sytuację jak Ty, u mnie wystarczyło wymienić termostat + płyn i wszystko wróciło do normy ;) 

Dnia 26 marca 2017 o 18:56, slawekk1980 napisał:

Nie pamiętam już, za ori w ASO dałem ok. 105 zł. po VIN sami dobiorą i będziesz zadowolony. Płyn zalałem Febi, odpowiednik G12+ bo taki podawała książka.

Polecam kupić ORI, a w tym celu napisać do kolegi Wandej który załatwi nam taki w cenie 35 zł :D 

Opublikowano
  • Autor

ok zatem zamawiam termostat :) - jest gdzieś jakiś poradnik jak sie zabrać za jego wymiane?

Opublikowano

ja wymieniałem 2 razy termostat i nic to nie dało ,  każdy mowil że te silniki tak mają . A po wymianie rozrzadu pompy wody  grzeje się szybko do 90 i jest cieplo w aucie czego wczesniej nie bylo

Opublikowano
  • Autor

u mnie jest cieplo, grzeje elegancko nie ma z tym problemu, wymienie ten termostat - 40 zl to nie majatek. Rozrzad byl robiony ok. 20 tys km temu i wczesniej podobno byl ten sam problem. jesli to nir pomoze to po termostacie wymienie jeszcze czujniki, mam nadzieje ze problem sie rozwiaze

Opublikowano
18 minut temu, Pytajnik napisał:

ja wymieniałem 2 razy termostat i nic to nie dało 

Faktycznie dziwne, chyba że miałeś "ori"za 30 zeta to nie działa, może się mylę ale nie wierzę w taką promocję. Podobnie piszą o "ori" czujnikach temperatury za 30 zł, ori bo zielony, nabite logo itp. a zaraz po wymianie pada. W poprzednim TDI też to wymieniałem i dałem za czujnik nie 30 zł.  jak na allegro ale ok. 100, u mnie nic nie padło. Za 30 zeta to made in Pekin, z oryginału to masz tylko 4 kółka nabite na obudowie.

Edytowane przez slawekk1980

Opublikowano
  • Autor

Hej, juz jestem po wymianie tego termostatu , niestety problem dalej jest - wskazowka dalej jest w okolicy 70 stopni. w zalaczniku screeny z VAG , na pierwszych 4 sa :
01 enigne blok 007 - proba nr 2(po wymianie termostatu)
17 instruments 013 - proba nr 2 (po wymianie termostatu)
01 enigne blok 007 - proba nr 1 (po wymianie termostatu)
17 instruments 013 - proba nr 1 (po wymianie termostatu)
01 enigne blok 007 - przed wymiana termostatu
17 instruments 013 - przed wymiana termostatu

pierwsze 4 zdjecia sa opisane rowniez na pasku okna (lewy gorny rog)

jakies rady? czujniki do wymiany?6b6c9b15aceb965c02d4ae922c9e5237.jpged435cbe5baaccbcbe311079da866764.jpgf15b41aa59ae0dcd1859c842e5b29af5.jpg5def7352a09c0668292bfbb30acc547f.jpg3f49880a62a7e4abada505230a9bd7cd.jpgdc26dda5915729ac800a6cb0f482e68c.jpg

Opublikowano
  • Autor

ktoś - coś?

Opublikowano

Masz ponad 10 stopni różnicy na czujniku, także chyba nie muszę mówić co robić dalej :P

Zawartość dodana 4 minutes later

I nie kupuj badziewia, weź ori z ASO

Opublikowano
  • Autor

ok problem rozwiazany, czujnik wymieniony i wskazowka wskazuje idealnie 90 stopni. Kupujac czujnik w ASO nalezy pamietac ze nie ma w zestawie uszczelki typu o-ring a takze zapinki (warto kupic na wszelki wypadek :) )

Opublikowano

Jest tylko jeden algorytm, żeby namierzyć winowajce :)

1. Podpinasz VAG COMa, przechodzisz w zegary (Instrument) i robisz test licznika (output test)

Nastąpi diagnostyka licznika, będą się poruszały wskazówki itp, musisz obczaić czy wszystko jest dobrze

2. Podgląd temperatury w grupie silnika i w grupie zegarów z rana, gdy auto jest po nocce.

Zapisujesz temperatury oraz temperaturę jaka była na zewnątrz.

3. Rozgrzewasz auto na max, i robisz logi w grupie silnika dla czujnika i w grupie zegarów dla czujnika...

Zgłoś się z tymi wszystkimi wynikami na forum to będzie można ustalić winowajce :thumbup1:

Opublikowano
  • Autor

tak jak pisalem - u mnie problem rozwiazany ale mysle ze ktos jeszcze skorzysta z twojej instrukcji ;)