michal008 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Witam, piszę bo mam ostatnio problem z moim AVJ-em. Od jakiegoś czasu sporadycznie zaświecała sie kontrolka EPC. Zaczęły się problemy z odpalaniem. Szczególnie na ciepłym silniku czasem trzeba było kilka razy zakręcić rozrusznikiem. Komputer pokazał błędy: 16706 - Engine Speed Sensor (G28): No Signal P0322 - 004 - No Signal/Communication 16395 - Bank 1: Camshaft A (Intake): Retard Setpoint not Reached (Over-Advanced) P0011 - 002 - Lower Limit Exceeded 16705 - Engine Speed Sensor (G28): Implausible Signal P0321 - 008 - Implausible Signal Z wątku na forum wyczytałem że to czujnik położenia wału korbowego (g28). Zakupiłem nowy owy czujnik i oo wymianie 2 dni był spokój. Dziś znów problem powrócił. W dodatku zaświecił się check i podczas pracy silnika na luzie obroty utrzymywały się stale na 1200. Po wyłączeniu silnika i ponownym zapaleniu obroty były już ok. 750. Podpiąłem ponownie komputer i tym razem pojawił się błąd 16705 - Engine Speed Sensor (G28): Implausible Signal P0321 - 008 - Implausible Signal - Intermittent Obecnie na rozgrzanym silniku występują duże problemy z odpaleniem. W samochodzie mam zamontowany gaz i gdy kilkukrotnie próbuje odpalić to wygasza się centralka od gazu (diody nie świecą). Ponadto zauważyłem że przed odpaleniem często nie słyszę żeby pompa paliwa zadziałała. Dodam że czasem przed odpaleniem pompa paliwa potrafiła solidnie zawyć ale nic się wówczas nie działo. Ale zawsze słyszałem przed odpaleniem po przekręceniu kluczyka w pozycję 1 jak przez ok 2 sekundy pompa podała paliwo. Czy powyższe błędy mogą mieć związek właśnie z pompą? Czy problem może leżeć zupełnie gdzie indziej? Poradźcie Zawartość dodana 19 minutes later dodam jeszcze że jak świecił się check to podczas jazdy nie działał tempomat
Arcus Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Co to za czujnik kupiłeś? Prawdopodobnie będziesz musiał kupić inny. U siebie też miałem problem z odpalaniem na ciepłym. Pojawiała się kontrolka epc. Kupiłem boscha i miesiąc miałem spokój. Pewnego dnia wracałem z Warszawy do Lublina i nagle check miga, epc świeci i silnik prycha. Zgasł na trasie i już nie odpalił. Powrót na lawecie. Nigdy co nowe nie musi być dobre, tym bardziej elektronika.
michal008 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Czujnik nie jakieś byle co tylko Delphi więc powinien być raczej ok. Z drugiej strony jak u Ciebie bosch padł...
Rekomendowane odpowiedzi