Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozbieganie Diesla 

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zagłębiłem się  w temat rozbiegania Diesla. 

Mam takie pytanie czy silnik od Audi A4 B5 1.9 TDI AHU  jest wyposażony w klapy odcinające dopływ powietrza do cylindrów po wyjęciu kluczyka ze stacyjki? 

Opublikowano

Jest klapka która tylko ma za zadanie "miękko" zgasić silnik, przy rozbiegnięciu nic ci ona nie da, jedyna opcja to zdusić auto na biegu, przy automacie patrzeć jak silnik umiera. 

Opublikowano
2 godziny temu, Revont napisał:

Mam takie pytanie czy silnik od Audi A4 B5 1.9 TDI AHU  jest wyposażony w klapy odcinające dopływ powietrza do cylindrów po wyjęciu kluczyka ze stacyjki? 

Jak się rozbiega, to silnik odegra Anielski Orszak. Polecam kontrolować turbinę i tyle.

Opublikowano
Dnia 23.04.2017 o 00:01, Revont napisał:

nie jest

21 godzin temu, JawoR36 napisał:

Jak się rozbiega, to silnik odegra Anielski Orszak. Polecam kontrolować turbinę i tyle.

Nie zawsze, dwa razy widziałem jak się udało zatrzymać rozpędzoną motorownie i zarówno ocalało sprzęgło jak i układ korbowy, ale fakt jest taki, że bardzo rzadko to się zdarza, bo przeważnie ze względu na Nm diesla sprzęgło leci przy próbie "zduszenia".

Opublikowano
24 minuty temu, mantix napisał:

nie jest

Nie zawsze, dwa razy widziałem jak się udało zatrzymać rozpędzoną motorownie i zarówno ocalało sprzęgło jak i układ korbowy, ale fakt jest taki, że bardzo rzadko to się zdarza, bo przeważnie ze względu na Nm diesla sprzęgło leci przy próbie "zduszenia".

Ja dusiłem 2,5tdi kolegi, wszystko ocalało, a silnik miał już odcięcie. Najlepiej użyć 3 biegu i bardzo mocno zacisnąć hamulec.