Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Szarpanie silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników,jestem tu pierwszy raz więc może coś niejasno będe opisywal ale może ktoś miał podobny problem i mi pomoże,a mianowicie mam od nie dawna problem z silnikiem 1,9 tdi 130km zaczeło się od tego że rano po odpaleniu rzucało trochę silnikiem ,mechanik stwierdził ze to pompowtryski mają nie ruwne parametry i trzeba je dać do regeneracji więc je zregenerowalokazało się że teraz mają parametry dobre a silnikiem dalej szarpie na wolnych obrotach a na dodatek jeszcze od 1600 do 1900 obrotów stwierdził że to dwumas jest zyżyty więc wymienił okazuje się ze to nie to 2600 w plecy silnikiem dalej telepie ,sprawdzil pompe vaku w porządku sprawdził ciśnienie na cylindrach w porządku odłączyl egr iciągle to samo trzęsie nieznacznie na wolnych obrotach i od1600 do 1900 wyżej nic nie trzęsie ani na postoju ani podczas jazdy a od 1600 do 1900 mocno wyczuwalne na postoju i podczas jazdy.gdyby ktoś mial podobny problem prosze o jakieś wskazówki,z góry dzięki

Opublikowano

Na wolnych masz takie bujanie co jakis czas? U mnie jest bujanie, troche sie zmniejszylo po wymianie czujnika temp g2/g62. Czujnik sprawdzilem podczas jazdy z podpietym kompem bo nic nie wskazywalo na niego.

Opublikowano

Synchronizacja dobrze ustawiona?

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, lukasz51237 napisał:

Synchronizacja dobrze ustawiona?

Nie mam pojęcia mechanik twierdzi że wszystkie parametry są w porządku inie wie co tu jeszcze wymienić a te eksperymenty kosztowały mnie już 8000 złotych a silnikiem jak szarpało tak szarpie lekko na wolnych apuźniej od1600 do 1900 mocniej na wyższych obrotach przestaje

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem który czujnik temperatury,płynu czy powietrza zasysania

Opublikowano

Temperatury za silnikiem z tylu po lewej stronie jak patrzysz od przodu

Opublikowano
  • Autor

Czyli temperatury płynu

Opublikowano

Po pierwsze to masz pecha do mechanika :facepalm:

Dawno powinieneś  go zmienić , 8000 to prawie 50% wartości auta i brak efektów, czyli kasa wywalona w błoto :P

Jedź do kogoś kto ogarnia logowanie i zrób logi 013 , 018 i 023 na biegu jałowym od momentu odpalania zimnego silnika, loguj przez kilkanaście minut.

Potem rozgrzej silnik i powtórz jeszcze raz te same logi , też na biegu jałowym tylko na rozgrzanym silniku :hi:

Wrzuć to na vaglog.pl i się coś może wymyśli :)

Opisz dokładniej , czy na biegu jałowym masz lekkie bujnięcia silnikiem, nieregularne , czy telepanie motorem aż się buja cała fura ?

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Dzięki jak tylko będę miał chwilę to gdzieś podiadę i się odezwę

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Po pierwsze to masz pecha do mechanika :facepalm:

Dawno powinieneś  go zmienić , 8000 to prawie 50% wartości auta i brak efektów, czyli kasa wywalona w błoto :P

Jedź do kogoś kto ogarnia logowanie i zrób logi 013 , 018 i 023 na biegu jałowym od momentu odpalania zimnego silnika, loguj przez kilkanaście minut.

Potem rozgrzej silnik i powtórz jeszcze raz te same logi , też na biegu jałowym tylko na rozgrzanym silniku :hi:

Wrzuć to na vaglog.pl i się coś może wymyśli :)

Opisz dokładniej , czy na biegu jałowym masz lekkie bujnięcia silnikiem, nieregularne , czy telepanie motorem aż się buja cała fura ?

Na wolny obrotach ,nieregularne jak by nie równo palił na jednym cylindrze a od 1600 do 1900 telepie bardziej aż trzęsie całą budą a na wyższych powyżej 2200 nic nie trzęsie

Opublikowano

Lekkie , nieregularne bujnięcia motorówką na biegu jałowym to w PD-kach to normalka i nie ma sensu z tym walczyć, jak korekcje mieszczą się w normie.

Po prostu wynikają one z ich konstrukcji , walka z tym może być bardzo kosztowna i nikt Ci nie da gwarancji że po władowaniu dużych pieniędzy przestanie bujać :P.

Powyżej 1600 obr/min przestaje działać mechanizm korekcji dawek i jak wtedy zaczyna wibrować silnikiem to można podejrzewać występowanie w silniku problemu z generowaniem równej mocy przez wszystkie cylindry.

Jak będą logi to powinno być na nich widać który cylinder ewentualnie jest słabszy :hi:

Opublikowano

8k na auto u mnie by oznaczało wyrok śmierci na ten samochód. ...ja napiszę to co zawsze powtarzam , zmierzyć sprezanie.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, michcio1985 napisał:

8k na auto u mnie by oznaczało wyrok śmierci na ten samochód. ...ja napiszę to co zawsze powtarzam , zmierzyć sprezanie.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

No tak gdybym wiedział że tyle to wszystko będzie kosztowało to też bym się zastnowił ale ale teraz to z puźno i trzeba dojść do sedna wszystko po wymieniane a silnik nie chodzi dobrze i nawet nikomu go nie sprzedał w takim stanie,a ciśnienie ma dobre ,głowica też była robiona,zrobione gniazda,szklanki wymienione ,wałek był dobry itd.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam rozwiazales problem z tym szarpaniem od 1600 do 1800?? Jak tak to napisz jaka była przyczyna bo mam ten sam problem

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam .

Miałem ten sam problem , trzęsło mi budą auta na biegu jałowym, oczywiście po dodaniu lekko gazu silnik pracował równiutko,problem znikał. Męczyłem się z tym 1,5 roku ,wpakowałem sporo pieniędzy bo różne rzeczy pisali na forum i nic nie pomachało ,chciałem go już zezłomować bo już miałem go dosyć  ale w końcu problem rozwiązałem i silnik chodzi równiutko bez żadnego szarpania.

Okazało się że miałem wyrobione pompowtryski , że już nie warto było regenerować więc kupiłem drugie . Po ich zamontowaniu i wgraniu nowego softa pod dane pompowtryskiwacze problem został rozwiązany.