Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uszkodzony termostat?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z temperaturą w A4 silnik 1.8T BFB.  Mianowicie, auto pokazuje temperaturę podczas jazdy do 70 stopni maksymalnie. Przy wolnej jeździe czasem wskazówka spada na sam dół. Na 90 wskakuje tylko na postoju a później po ruszeniu dalej spada. Na VAGu pokazywało błąd 01039 - Coolant temperature Sensor (G2). Wymieniłem czujnik temperatury G62/G2 i błędu już nie pokazuje od kilku dni ale zachowanie wskazówki się nie poprawiło. Czujnik kupiłem z firmy MAYLE i sądzę, że jest dobry, przynajmniej nie pokazuje błędu jak na poprzednim. Poczytałem trochę i myślę, że nie poprawnie działa termostat. W VAGu sprawdzałem temperaturę zarówno w silniku (01-Engine kanał 001) jak i na zegarach (17-Instruments kanał 003) i temperatura była tu i tu taka sama, więc czujnik pokazuje prawidłowo. Samochód przy oszczędnej jeździe spala około 12.5 litra benzyny 98. Czy to może być wina tego termostatu? Czy można go naprawić> Czy trzeba wymieniać cały z obudową czy sam termostat? Jakiej firmy mogę kupić zamiennik? Oryginał kosztuje około 160zł. Znajdę coś sensownego za 100? 

Opublikowano

Miałem identyczny problem z temperaturą (trasa około 70 stopni, a w mieście na postoju dogrzewał się do 90). Zdecydowałem się na oryginalny termostat, ponieważ opinie jakie znalazłem o zamiennikach były bardzo różne. Po wymianie temperatura jak najbardziej prawidłowa.

Opublikowano

nie zawsze uszkodzony czujnik pokaże błąd na vagu

Opublikowano

U mnie przy identycznych objawach termostat był do wymiany i miałem wsadzony kompletny za ponad 200zł do silnika AVJ. Czemu tankujesz 98 jak do tego silnika przewidziana jest 95? Program był robiony pod 98?

Opublikowano
  • Autor

A można jakoś sprawdzić termostat bez wyciągania go? Idzie do niego jakaś wtyczka chyba, jest on sterowany jakoś elektronicznie? 
A 98 leję, bo robię na niej więcej kilometrów niż na 95 i bardziej mi się to opłaca.

Opublikowano

Nie da rady sprawdzić bez wymontowania, ostatnio wymieniałem termostat kupiłem Behr,za 32zł.

Edytowane przez strazak93

Opublikowano
  • Autor

Ale kupiłeś sam termostat bez obudowy za 32zł?

Opublikowano

Przepraszam teraz dopiero zauważyłem że mamy inne kody silnika,ja mam AWT, a w nim jest sam termostat. 

Opublikowano
  • Autor

Termostat kupiony oryginał. Demontaż przebiegł łatwo. Gdy zacząłem wszystko składać, okazało się,  że pęknięty jest oring N90365302 a w zakupionym termostacie go nie było więc udałem się do sklepu i też nie mieli więc robota musi poczekać do poniedziałku. Ale co ciekawe, po zdemontowaniu starego termostatu widok w środku trochę mnie zaciekawił. Powinna tam być chyba jeszcze sprężynka prawda?

20170506_095650.jpg

20170506_095714.jpg

Opublikowano

sprawdz miernikiem , ma wskazywac cos kolo 14-16 ohm .. jak wskaze wiecej to uwalony

Opublikowano
  • Autor

Nie chcę go sprawdzać. Wymieniłem go już na nowy tylko interesuje mnie czemu nie ma w środku sprężyny tylko taki złoty bolec?