rafal199331 Opublikowano 14 Maja 2017 Opublikowano 14 Maja 2017 (edytowane) Witam Mam problem polegający na zapalaniu sie czerwonej kontrolki od oleju. Następuje to po przejechaniu ok co 700 km zaświeci sie gaszę silnik za każdym razem sprawdzam stan oleju i jest ok. odstawiałem do 2 warsztatów i obaj mechanicy twierdzą że ciśnienie jest ok, czujnik też został wymieniony. Może ktoś z was miał już taką przygodę i sie może orientuje co może być przyczyną Edytowane 14 Maja 2017 przez rafal199331
k232 Opublikowano 14 Maja 2017 Opublikowano 14 Maja 2017 Jak było mierzone ciśnienie oleju? Prawidłowo ciśnienie oleju powinno się mierzyć od zimnego silnika do pełnego rozgrzania i cały czas patrzeć na parametry. Jeżeli zapala się kontrolka oleju a czujnik i niby ciśnienie dobre to może coś z panewkami już być nie tak..
rafal199331 Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Opublikowano 14 Maja 2017 Jak mechanik mierzył to nie mam pojęcia, nia patrzyłem mu na ręce. Ale jedyne co mnie zastanawia to dlaczego jest tak że zapala sie kontrolka co ok 700 km a nie częściej i silnik pracuje cicho nie słychać żadnego klekotania itd powiem szczerze że już troche sie pogubiłem
k232 Opublikowano 14 Maja 2017 Opublikowano 14 Maja 2017 Jak co tyle km się pojawia to jest to jakiś znak. Prawdopodobnie dopiero początki słabego ciśnienia, który będzie pojawiał się coraz częściej. Jak będzie tak jak napisałem to pompa oleju będzie do wymiany.
Mlody33 Opublikowano 19 Maja 2017 Opublikowano 19 Maja 2017 albo coś poważniejszego, u mnie też się pali i nie mam już pomysłów co może być...
SoltyS123 Opublikowano 20 Maja 2017 Opublikowano 20 Maja 2017 ten czujnik oryginalny wymieniłeś czy jakaś podróbka/zamiennik ?
Mlody33 Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 Siemka. Chciałem się podzielić że udało mi się naprawić błąd z świecąca się kontrolka czerwona od ciśnienia oleju. Wcześniej wymieniłem czujnik ciśnienia oleju, było sprawdzane ciśnienie oleju ale wszystko było ok, potem wymieniłem pompę oleju ale i to rezultatu nie dało i nadal kontrolka się paliła. Zaczął wariować licznik z pół ficem te tzw wadliwe. Wymieniłem licznik na cały fis i od tamtej pory kontrolki od ciśnienia oleju nie ma. Jeżdżę już tak z 3 lata. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi