darulez Opublikowano 14 Stycznia 2009 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Witam SPotkalem sie z niejednoznaczną opinia odnosie istnienia szyny CAN w instalacji B5. A4 B5 rocznikowo 2001 , zegary mam z cyforwym zegarkiem i bialym podswietleniem ale bez pełnego fisa (tzw pół fis) takie jak te Chce wymienic graja ( chorus I kasete) na tego od A6 - Concert II CD. Radio to do porpawnego dzialania potrzebuje sterowania CAN. Dzieki koledze Grzesiek234 wiem jak pozamieniac piny we wtyczce do radia ( za co muchos gracias ) ...i tu prosba bo szukalem na forum ale nieskutecznie , - chodzi jakis schemat i rozpiske pinow w liczniku poliftowym. zeby dogrzebac do Cana ( podobno bylo juz na forum)
the_troll Opublikowano 17 Stycznia 2009 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Ja też sie do tego przymierzam!! Piny do licznika juz mam!!! Idealnie pasuja te z kompa od przycisków Power Reset itp. (trzeba tylko z tych małych wtyczek wyciagnąć, do tego kabelki dwa tak najlepiej min 50 cm (takie były w kompie razem z pinami) Juto robie atak:) Mam tylko dylemat czy podłączyć do pinów 18 i 19 czy 20 i 21!! Nie zależy mi na wyswietlaniu na FISie , bo nie mam pełnego Chodzi o wł / wył radia po przekreceniu kluczyka, nie gasnieciu co godzine oraz działaniu podświetlenia ( bez spinania na krotko kablem ) znalazlem na forum A4 że : Licznik z 1/2 FIS Blue 32-pin multi-pin connector for basic functions: 1 - Terminal 15 2 - Brake pad wear 3 - Tachometer output 1 4 - not occupied 5 - Tank sensor 6 - Tank warning OBD 2 7 - Terminal 31 (sensor Ground (GND)) 8 - Coolant temperature 9 - Terminal 31 (load Ground (GND)) 10 - Oil pressure 2 (high) 11 - RPM signal 12 - A/C shut-off 13 - E-Gas/glow plug control 14 - Level control 15 - Terminal 58d 16 - Trailer turn signal 17 - High beam 18 - Left turn signal 19 - not occupied 20 - Terminal 58s 21 - Driver door contact 22 - Low coolant 23 - Terminal 30 24 - Terminal 31 (load Ground (GND)) 25 - Consumption signal 26 - Right parking light 27 - Left parking light 28 - Tachometer input 29 - Brake 30 - S-contact 31 - Tachometer output 2 32 - ESP/ASR Green 32-pin multi-pin connector for auxiliary functions: 1 - Door contact (all doors) 2 - Transponder 1 3 - not occupied 4 - not occupied 5 - W-wire 6 - Tailgate 7 - Right turn signal 8 - External buzzer 9 - External gong 10 - Airbag 11 - Stand-still time output 12 - Terminal 61 13 - Parking brake/BRAKE 14 - CHECK 15 - Oil level/oil temperature 16 - not occupied 17 - Transponder 2 18 - CAN high speed (powertrain) (high +) 19 - CAN high speed (powertrain) (low -) 20 - CAN high speed (powertrain) (screen) 21 - ABS 22 - CAN low speed (comfort) (high +) 23 - CAN low speed (comfort) (low -) 24 - CAN low speed (comfort) (screen) 25 - Engine lid 26 - not occupied 27 - Belt buckle 28 - K-wire 29 - Outside temperature -input 30 - not occupied 31 - Selector range display 32 - not occupied Jak wyciągnąc licznik chyba wiesz!! Zieloną kostke bedziesz miał z prawej strony. Delikatnie bo ja mam trochę krótkie te kable. Rózowa dzwigienka póżniej mała plastikowa opaska na kablach i wczesniej jeszcze taka różowa wsuwka zabezpieczajaca osłone tej kostki. Tyle z dzisiejszej analizy jutro jak dobrze pójdzie reszte wrzucę
alvaro Opublikowano 17 Stycznia 2009 Opublikowano 17 Stycznia 2009 darulez zegary z małym fisem niezadziałąją Ci jako CAN adapter... Tylko duży fis i cyfrowy zegarek - VDO D12
darulez Opublikowano 17 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2009 a czy to radio nie zagad a z którąś parą z tych z zielonej wtyczki 18 - CAN high speed (powertrain) (high +) 19 - CAN high speed (powertrain) (low -) 20 - CAN high speed (powertrain) (screen) 22 - CAN low speed (comfort) (high +) 23 - CAN low speed (comfort) (low -) 24 - CAN low speed (comfort) (screen) The_troll daj znać jak cos wyrzezbisz. ja sie mam zamiar zabrać za to w next weekend. Alvaro odbierasz nam nadzieje ...ewnetualnie pozostanie kupic tego CAN BUSA. Kolega kobra7 bedzie miał je dostepne niedługo
the_troll Opublikowano 18 Stycznia 2009 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Hmmmm. Takie poświęcenie: ludzie walą do kościoła a ja pod blokiem licznik wykręcam Efekt taki: w kostce piny 18 i 19 zajęte!!! Więc wpinam do 22 - CAN low speed (comfort) (high +) 23 - CAN low speed (comfort) (low -) Podpinam do radyjak i .....lipa!!! Jak to możliwe ze piny 18 i 19 są zajete a kabelków w kostce iso brak!!! Moze sa wpięte w inne miejsca bo w kodach wyposażenia mam radio concert a wsadzone mam Chorus 2! Czy ktos mi pomoże. Licznik mam niestety JEAGER ale z cyfrowym zegarkiem i białym podświetleniem!!!
mateogda Opublikowano 18 Stycznia 2009 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Jak to możliwe ze piny 18 i 19 są zajete a kabelków w kostce iso brak!!! Znajdziesz je w sterowniku silnika.
jacekm Opublikowano 18 Stycznia 2009 Opublikowano 18 Stycznia 2009 darulez zegary z małym fisem niezadziałąją Ci jako CAN adapter... Tylko duży fis i cyfrowy zegarek - VDO D12 Robiłem to u siebie podłaczając RNS-E. Posłuchajcie Alvaro, chłop dobrze gada
the_troll Opublikowano 18 Stycznia 2009 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Czyli najlepiej wymienic licznik na pełny FIS!! O co chodzi z tym sterownikiem licznika??
jacekm Opublikowano 18 Stycznia 2009 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Czyli najlepiej wymienic licznik na pełny FIS!! Musi być VDO D12. Jegery nie zasąpią emulatora CAN Nie wiem czy w Twoim przypadku nie lepiej kupić emulator. Wymieniając licznik będziesz się babrał z immo
the_troll Opublikowano 18 Stycznia 2009 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Chyba sobie dam spokój!! Kupie jakis tani emulator! Mam jeszcze jedno pytanko!! Gdybym tak pociagnoł od tych pinów 18 19 co do sterownika silnika ida to jaki byłby efekt?? Macie moze jakis dobry(tani) namiar na ten adapter CAN
darulez Opublikowano 18 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2009 Wlasnie ja tez mam jagera wiec lipa samo podswietlenie mozna rozwiazac jak opisane tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1133351#1133351 zostaje problem wylaczania sie co godzine i nie gaszenia z kluczka. co do CAN adapterow to Kobra7 ma miec niedlugo w przystępnej cenie.
the_troll Opublikowano 19 Stycznia 2009 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Tak wiec czekam na info w sprawie adaptera!! [br]Dopisany: 19 Styczeń 2009, 15:29_________________________________________________Podświetlenie zrobione!!!
Rekomendowane odpowiedzi