pawel121 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Jako, że na forum jest obecny temat montażu tylnych lamp wyłącznie dla Avanta postanowiłem podzielić się informacjami na temat montażu lamp w sedanie z jakimi się ostatnio zmierzyłem, gdyż w internecie ciężko uzyskać pełne informacje. Auto poddane operacji to A4 B8 sedan z 2008 roku Moduł komfortu : 8K0 907 064 C Do montażu lamp niezbędne jest kupno oczywiście tylnych lamp led ( koszt około 1000zł) oraz wtyczek. Numery wtyczek: - 8K0 973 703 E ( 3 pin) - dla lamp zewnętrznych - 2 sztuki - 3B0 972 705 (5 pin) - dla lamp wewnętrznych - 2 sztuki Koszt kostek w ASO ok 60 zł za 4 szt. Montaż lamp w sedanie jest dużo mniej skomplikowany niż w avancie z racji braku konieczności przeciągania dodatkowych kabli czy mieszania pinami w komforcie. Zmieniamy wyłącznie kolejność pinów w nowych kostkach. Kostki w lampach zewnętrznych stare jak i nowe są 3 pinowe. piny przekładamy do nowych kostek w identycznej kolejności jak były czyli 1 pin>1pin, 2pin> 2pin, 3pin>3pin Kostki lamp wewnętrznych do lamp zwykłych mają 4 piny a nowe kostki mają 5 pinów. Jednak żadnych przewodów nie dokładamy gdyż w lampach są tylko 4 piny. Stare piny przekładamy do nowych kostek, nie ma konieczności wymiany na nowe. Schemat zmiany pinów dla wewnętrznych lamp: LAMPA LEWA WEWNĘTRZNA Lampa zwykła LED 3 pin ( kabel żółty) --> 4 pin 1 pin (kabel szary) --> 3 pin 2 pin (kabel brązowy) -> 1 pin 4 pin ( kabel czarny) --> 2 pin LAMPA PRAWA WEWNĘTRZNA Lampa zwykła LED 1 pin ( kabel szar-biał) --> 2 pin 2 pin (kabel czarny) --> 3 pin 3 pin (kabel szary) --> 4 pin 4 pin ( kabel brązowy) --> 5 pin Po podłączeniu wszystkiego na licznikach będzie masa błędów i lampy nie będą funkcjonować prawidłowo dlatego należy przeprowadzić kodowanie. Ja wykorzystywałem do tego program VAG CAN PRO z racji tego, że w VCDS jest problem z odpowiednim kodowaniem LEDÓW i nie zawsze da się to zrobić. W programie VCP należy wgrać paczkę danych do modułu komfortu z odpowiedniej funkcji do kodowania lamp led dla BCM 2 i po 1 minucie mamy zrobione kodowanie bez męczenia się godzinami przy wpisywaniu wartości w odpowiednich kanałach. Podczas montażu fizycznego oczywiście należy zachować podstawowe zasady BHP żeby nie zrobić krzywdy dla elektryki w naszym aucie A oto efekt końcowy modzenia 1
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Ladnie swieca te lampy, u siebie mam dalej zwykle. Ps.W zlym miejscu masz znaczek quattro z tylu [emoji6]
pawel121 Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Opublikowano 1 Maja 2017 Naprawdę polecam montaż bo samochód wygląda niesamowicie lepiej
michalrsr Opublikowano 16 Maja 2017 Opublikowano 16 Maja 2017 Panowie, założyłem do mojej b8 przedliftowej lampy przednie z wersji USA. Lampy posiadają w pomarańczowych odbłyśnikach dwie małe diodki które u mnie nie świecą pytanie czy uda się je włączyć VCDS-em czy są inne sterowniki led?
Dr Blood Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 Czy masz może kogoś kto miałby do sprzedania prawy przod reflektor usa. ?
Marcin_G Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 Dnia 24.04.2017 o 21:26, pawel121 napisał: Jako, że na forum jest obecny temat montażu tylnych lamp wyłącznie dla Avanta postanowiłem podzielić się informacjami na temat montażu lamp w sedanie z jakimi się ostatnio zmierzyłem, gdyż w internecie ciężko uzyskać pełne informacje. Auto poddane operacji to A4 B8 sedan z 2008 roku Moduł komfortu : 8K0 907 064 C Do montażu lamp niezbędne jest kupno oczywiście tylnych lamp led ( koszt około 1000zł) oraz wtyczek. Numery wtyczek: - 8K0 973 703 E ( 3 pin) - dla lamp zewnętrznych - 2 sztuki - 3B0 972 705 (5 pin) - dla lamp wewnętrznych - 2 sztuki Koszt kostek w ASO ok 60 zł za 4 szt. Montaż lamp w sedanie jest dużo mniej skomplikowany niż w avancie z racji braku konieczności przeciągania dodatkowych kabli czy mieszania pinami w komforcie. Zmieniamy wyłącznie kolejność pinów w nowych kostkach. Kostki w lampach zewnętrznych stare jak i nowe są 3 pinowe. piny przekładamy do nowych kostek w identycznej kolejności jak były czyli 1 pin>1pin, 2pin> 2pin, 3pin>3pin Kostki lamp wewnętrznych do lamp zwykłych mają 4 piny a nowe kostki mają 5 pinów. Jednak żadnych przewodów nie dokładamy gdyż w lampach są tylko 4 piny. Stare piny przekładamy do nowych kostek, nie ma konieczności wymiany na nowe. Schemat zmiany pinów dla wewnętrznych lamp: LAMPA LEWA WEWNĘTRZNA Lampa zwykła LED 3 pin ( kabel żółty) --> 4 pin 1 pin (kabel szary) --> 3 pin 2 pin (kabel brązowy) -> 1 pin 4 pin ( kabel czarny) --> 2 pin LAMPA PRAWA WEWNĘTRZNA Lampa zwykła LED 1 pin ( kabel szar-biał) --> 2 pin 2 pin (kabel czarny) --> 3 pin 3 pin (kabel szary) --> 4 pin 4 pin ( kabel brązowy) --> 5 pin Po podłączeniu wszystkiego na licznikach będzie masa błędów i lampy nie będą funkcjonować prawidłowo dlatego należy przeprowadzić kodowanie. Ja wykorzystywałem do tego program VAG CAN PRO z racji tego, że w VCDS jest problem z odpowiednim kodowaniem LEDÓW i nie zawsze da się to zrobić. W programie VCP należy wgrać paczkę danych do modułu komfortu z odpowiedniej funkcji do kodowania lamp led dla BCM 2 i po 1 minucie mamy zrobione kodowanie bez męczenia się godzinami przy wpisywaniu wartości w odpowiednich kanałach. Podczas montażu fizycznego oczywiście należy zachować podstawowe zasady BHP żeby nie zrobić krzywdy dla elektryki w naszym aucie A oto efekt końcowy modzenia Kolego a czy paczki są już w VCP do konkretnych komfortów czy zciągałeś z czegoś
Audix123 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Tak jak w temacie ,co potrzebuje i czy w ogóle sie da to zrobić. Mam zwykłe lampy tylne a chce zmienić na ledowe. Oczywiście chodzi mi tylko o tył. Dziękuje z góry i czekam na dobrego speca 1
krystian.gawin Opublikowano 1 Czerwca 2017 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Temat był poruszany. Wystarczy poszukaćWysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
krystian.gawin Opublikowano 1 Czerwca 2017 Opublikowano 1 Czerwca 2017 https://a4-klub.pl/topic/240512-zmiana-lamp-tył-avant-żarówkowych-na-led-przedlift/Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
pawel121 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Marcin_G, Robiłem 2 auta z ledami, jedno kombi i tego sedana i paczki pasowały te, co były w programie. Generalnie tam tych kombinacji jest dużo do zaprogramowania ale czy wszystkie moduły obsłuży to 100% pewności nie mam. Jak coś to ja mieszkam 10 km od Skarżyska więc jakbyś potrzebował pomocy to śmiało uderzaj Edytowane 5 Czerwca 2017 przez pawel121
Rekomendowane odpowiedzi