Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak przejechanego dystansu na FISIE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dziwny problem mianowicie w mojej a4 b6 2001 fis nie wyświetla przejechanych kilometrów czy to jest normalne? Podejrzewam że nie i podejrzewam że to kwestia programowania. Dzięki za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

A co masz w miejscu gdzie powinny być kilometry? SAFE? kreseczki? ERR?

Opublikowano

Fis nigdy nie wyświetlał przejechanych kilometrów.

Wyświetla dystans jaki można pokonać na tym, co jest w zbiorniku paliwa (średnio w stosunku do danego stylu jazdy).

Instrukcja Obsługi pojazdu, strona 42 (system informacji FIS)

Edytowane przez Fido

Opublikowano
  • Autor
15 godzin temu, Fido napisał:

Fis nigdy nie wyświetlał przejechanych kilometrów.

Wyświetla dystans jaki można pokonać na tym, co jest w zbiorniku paliwa (średnio w stosunku do danego stylu jazdy).

Instrukcja Obsługi pojazdu, strona 42 (system informacji FIS)

Poważnie? Trochę to dziwne przeciez to dosc istotna informacja. Ale skoro nie to nie :) temat do zamknięcia w takim razie.

Opublikowano

Po co miało by być wyświetlane skoro w liczniku jest przecież przebieg dzienny.

Opublikowano
  • Autor
Dnia 14.06.2017 o 14:43, Fido napisał:

Po co miało by być wyświetlane skoro w liczniku jest przecież przebieg dzienny.

Co masz na myśli pisząc że jest przebieg dzienny? Może ja o czymś nie wiem :/

Opublikowano

Ojej,po prawej str,mały wyświetlacz

Opublikowano

Dokładnie.

Kasujesz codziennie przed wyjazdem i masz dzienny przebieg auta.

To twoje pierwsze auto ?

Bo jeśli nie to jestem zdziwiony,dziś każde to ma.

Opublikowano

Poprostu nie wiedział że jest takie coś,mój ojciec też pewnie nie wie...

Opublikowano
Dnia 16.06.2017 o 19:34, Fido napisał:

Dokładnie.

Kasujesz codziennie przed wyjazdem i masz dzienny przebieg auta.

To twoje pierwsze auto ?

Bo jeśli nie to jestem zdziwiony,dziś każde to ma.

Zadziwiające...
A skąd mam wiedzieć ile przejechałem po ostatnim tankowaniu? Nie kasować?

To jest jakieś dziwne niedopatrzenie, każdy VW ma przebieg dzienny (chwilowy) który kasuje się po dwóch godzinach od wyjęcia kluczyka a dodatkowo w drugiej pamięci zlicza średnie wartości do chyba 6,5kkm. Później leci od zera. Super sprawa na co dzień i dłuższą trasę typu Chorwacja. Cały dystans i jeszcze średnia spalania.
To już pierdoła, ale brakuje mi ikonki dystrybutora przy wyświetlanym zasięgu na baku. No fajnie że w ogóle pokazuje, ale co to jest? " (liczba)km " Równie dobrze mógłbym się domyślić że średnie spalanie to średnie, po co tam ta ikona?

Ułomny ten układ FIS audi wprowadziło.

Edytowane przez owies

Opublikowano

To zmień auto.

Opublikowano
On 6/23/2017 at 10:55 PM, owies said:

Zadziwiające...
A skąd mam wiedzieć ile przejechałem po ostatnim tankowaniu? Nie kasować?

To jest jakieś dziwne niedopatrzenie, każdy VW ma przebieg dzienny (chwilowy) który kasuje się po dwóch godzinach od wyjęcia kluczyka a dodatkowo w drugiej pamięci zlicza średnie wartości do chyba 6,5kkm. Później leci od zera. Super sprawa na co dzień i dłuższą trasę typu Chorwacja. Cały dystans i jeszcze średnia spalania.
To już pierdoła, ale brakuje mi ikonki dystrybutora przy wyświetlanym zasięgu na baku. No fajnie że w ogóle pokazuje, ale co to jest? " (liczba)km " Równie dobrze mógłbym się domyślić że średnie spalanie to średnie, po co tam ta ikona?

Ułomny ten układ FIS audi wprowadziło.

Nie rozumiem z czym masz problem?
Pod prędkościomierzem masz dystans/przebieg całkowity samochodu i taki który możesz w każdej chwili skasować. Np tankujesz do pełna, kasujesz i jeżdzisz do następnego tankowania...
Na FIS masz 2 poziomy. Oba wyświetlają:
- spalanie chwilowe
- śr. spalanie
- śr. prędkość
- dystans jaki możesz jeszcze przejechć na tym co masz w baku
- czas jazdy
- temperatura

Oba poziomy możesz wyzerować (pojedynczo każdy z parametrów)

Poziom 1 robi pomiary z dnia, zeruje się sam po upływie kilku godzin (może dwóch, może więcej)
Poziom 2 robi pomiary od ostatniego zerowania (zerowania poziomu 2 oczywiście). 

Jedziesz np. do Włoch, zerujesz cały poziom 2, dojeżdzasz i masz średnie, spalanie, średnią prędkośc, czas przejazdu, ile ci jeszcze zostało km do zrobienia na tym co masz w baku...

Czego chcesz więcej?

Który to VW z 2001 ma takie "bajery" bo z tego co ja wiem to te z 2001 miały zwykłe kontrolki a nie wyświetlacz.

Edytowane przez aiwer

Opublikowano

Akurat w b6 tego FIS nie wyświetla.  Np. w b8 FIS pokazuje przejechane km dla licznika  (1) i dla  (2). Można wtedy sobie kasować przebieg dzienny np do zmierzenia jakiejś krótkiej odległości  nie tracąc  info o przejechanych km w ciągu całego dnia lub od ostatniego tankowania. W b6 też mi tego trochę brakowało. 

Opublikowano

B6 a B8 to troszkę przepaść czasowa - technologia poszła do przodu.

Opublikowano
2 godziny temu, aiwer napisał:

B6 a B8 to troszkę przepaść czasowa - technologia poszła do przodu.

Z tą przepaścią to bym nie przesadzał.  Nawet Passat b5 z 2000 roku ma funkcję wyświetlania przebytego dystansu na fisie dla pamięci 1 i 2.  Także nie jest to kwestia braku technologi w danym czasie.

Opublikowano

Nie uwierzę jak nie zobaczę :) Może akurat jeździłeś paskiem z fisem MFA gdzie są dodatkowe opcje? Bo w standardzie tego na pewno nie ma.

Opublikowano

W 0:34 pokazuje dla pamięci 1

w 1:42 dla pamięci 2

Opublikowano

To co pokazałeś to FIS po modach MFA. W standardzie tego nie ma.
Tak samo możesz sobie zmodyfikować fisa w B6

Opublikowano

Miałem takiego paska z fisem bez żadnych modyfikacji i było tak jak na filmiku który zamieściłem. tak czy inaczej mogli tę funkcję spokojnie zastosować w a4 b6 bo ograniczeń technologicznych w tamtym czasie nie było.  Fakty są takie, że funkcja ta występowała w passacie b5 już w 2001 roku bo z tego roku miałem auto.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Od 98r były dostępne liczniki z pełnym czerwonym fisem w VW, w 97 były w paszczakach montowane takie z zielonym podświetleniem z 1 generacją immo. Każdy miał przejechany dystans na obu poziomach pamięci. Nie miały tylko zasięgu na baku bo to wprowadzono później. 

19.08min on jakoś dystans ma, że o menu pod koniec nie wspomnę

Edytowane przez owies