Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVB] Szarpanie w czasie jazdy, kody błędów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Audi A4 B6 z 2001 roku z silnikiem 1.9 TDI AVB 101km.

Mam problem z samochodem, dokładniej mówiąc w czasie jazdy zapala się kontrolka ESP, autem zaczyna delikatnie szarpać. 

Zdarza się dość często odcięcie mocy przy prędkosci 120KM/H - potem pomaga wyłączenie silnika i ponowne jego uruchomienie.

Podpiołem VCDSa, mam 3 kody błędów - patrz załącznik.

Oczywiście błędy te same się pojawiaja za jakis czas po skasowaniu, mówie tutaj podczas jazdy.

Wiem, że musze wykonać logi, zrobie to w dniu jutrzejszym i zamieszcze tutaj.

Sprawa wyglada ciekawie, ponieważ po wymianie filtra powietrza jeden dzien jest spokoj poza odcieciem mocy(turbio przedłądowuje prawdopodobnie), potem znów to samo.

4 miesiące temu wytryski były wyjęte(z tego samego powodu) i oddane do regeneracji. Gdy je załozylismy był spokoj miesiac i potem zaczeło się znowu dziać ale w mniejszych ilosćiach aż do teraz,ciagle wywala esp.

Co koledzy myslicie o tym zjawisku? Kostki od wtrysków wydają sie OK, może sama instalacja od wtrysków ma gdzieś przebicie. Musze coś z tym zrobić, bo jeździć się cieżko jeździ z tymi szarpaniami.

Pozdrawiam

IMG_2892.JPG

Opublikowano

Zacznij od podoginania konektorów elektrycznch na PD-kach 3 i 4.

A przyczyną przeładowania turbiny zazwyczaj jest zacinająca się jej zmienna geometria, prawdopodobnie wymaga czyszczenia :hi:

Opublikowano

Przy zakładaniu zdegenerowanych pompek te konektory były doginane. Moze być gdzieś uszkodzona wiązka od wtryskiwaczy?

Na logach wyjdzie czy turbo jest zawalone nagarem?

Opublikowano
12 godzin temu, Damis16 napisał:

Przy zakładaniu zdegenerowanych pompek te konektory były doginane. Moze być gdzieś uszkodzona wiązka od wtryskiwaczy?

Na logach wyjdzie czy turbo jest zawalone nagarem?

Chyba jesteś faktycznie następnym na forum, któremu zamiast zregenerować to zdegenerowali pompki :decayed:

Tutaj dwa tematy kolegi który też degenerował pompki :

Pozamieniaj pompki miejscami ( załóż nowe uszczelniacze ) i będzie wszystko wiadomo .

Jak zrobisz dynamicznego loga grupy 011 to będzie można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić czy turbina do czyszczenia :hi: