wasyl1704 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Kupilem auto z niemiec tyle tylko ze od posrednika.Problem jest tylko taki ze samochod niby wjechal do polski na lawecie.W urzedzie celnym spotkalem goscia ktory pomogl wypelnic mi papiery i we wniosku wpisalalem jakiegos lawieciarza ktorego on mi podal,tylko ze teraz po odbior akcyzy chca zebym przyszedl z ksero dowodu rejestracyjnego lawet,a ja do tego goscia nie wzielem nawet nr.telefonu!co teraz robic?
soolek Opublikowano 16 Stycznia 2009 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Napisz pismo wyjaśniające do UC typu: "Uprzejmie informuję, że w dniu ... telefon marki Nokia, model ... będący moją właśnością uległ uszkodzeniu i skasowana została pamięć telefonu. W powyższym telefonie zachowany był numer telefonu do Pana ...(laweciarz) i było to jedyne miejsce, w którym ów kontakt był zapisany. W związku z zaistniałą sytuacją nie jestem w stanie skontaktować z Panem ... w celu uzyskania kopii dowodu rejestracyjnego." Telefon, o którym mowa oczywiście dawno temu wyrzuciłeś. Z laweciarzem kontaktowałeś się tylko i wyłącznie telefonicznie - on do Ciebie przyjeżdżał. Dla wszystkiego sprawdź, czy można w książce telefonicznej odnaleźć tego gościa. Z tego co wiem, to w przepisach nie ma nic o tym, że musisz wskazać kto i jaką lawetą przywiózł Twój samochód - równie dobrze mogłeś gościa spotkać w Niemczech na placu i zaproponować mu robotę - jest to tylko wymóg tego konkretnego UC, którego mimo szczerych chęci nie jesteś w stanie spełnić. Generalnie mogą Ci naskoczyć, ale widocznie trafiłeś na służbistę, który chce się wykazać i może Ci trochę uprzykrzyć życie.
szakal350 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Opublikowano 16 Stycznia 2009 W moim przypadku gostek z UC wołał faktury , to powiedziałem gostkowi że znajomy ma sąsiada i pożyczył lawetę i przywieźliśmy autko . Czepiał się o fakturę i czepiał to się go zapytałem czy jego znajomi za przysługi też wystawiają mu faktury. Odpuścił z tym i zaczął się czepiać dlaczego przegląd robiłem w Strzelcach k., Masakra gostek. Też mu coś na poczekaniu wymyśliłem ,w końcu odpuścił. Z urzędasami ( większość ) tak już jest jak muł to się uprze. Ale pomysł z pismem jest dobry.
Rekomendowane odpowiedzi