Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Historia z imbusikiem:)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

20170620_222549.jpg20170620_222559.jpgCześć chciałby się podzielić tematem nieszczesnej pompy olejowej:

BPW 2007.R AVANT. MULTITRONIK.

PRZEBIEG 273TYS.KM. 

awaria na autostradzie a1 przy 150km/h wyskoczyła kontrolka na fisie ciśnienie oleju. Auto zgaszone sprawdzony poziom oleju.check.było na fisie ok. Próba druga włączenia się do ruch kolejny raz kontrolka ciśnienia oleju auto na laweta. 

Diagnoza :

Kochany imbusik obkrecony.

Turbo całe podobno:)

Panewki do wymiany ale mechanik mówił ze profilaktycznie bo są lekko zuzyte.

Pompa wysłana do Gdyni na regenerację.

Fotki imbusik z nr. Dodam wieczorem pozdrawiam.

Edytowane przez jjrossi1

Opublikowano

U siebie też wymienialem imbusik przy 244kkm i był już prawie okrągły, nowy musi wytrzymać jeszcze miesiąc(teraz już 253) i też daje do futurum. 

Opublikowano
  • Autor

Ja nie zdążyłem wymienić:) masz szczęście dzisiaj wysłałem powinna na piątek dojść gwarancja 4 lata:) polatamy zobaczymy. 

Edytowane przez jjrossi1

Opublikowano
Ja nie zdążyłem wymienić:) masz szczęście dzisiaj wysłałem powinna na piątek dojść gwarancja 4 lata:) polatamy zobaczymy. 

Kolego nie narzekaj, ja razem z imbusikiem musiałem zmienić cały silnik, wywalić dpf i jeszcze końca nie widać.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dlatego ja zrobilem to "za wczasu" Wyslalem rok temu przy przebiegu 176000 wlasnie do futurum i do dzis śmigam ze spokojem :)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A jak tam, jaki czas oczekiwania od momentu wysłania kuriera? I cena?

Opublikowano
  • Autor

Wiesz wysłałem we wtorek rano.12 kg wazy pompa dałem 29pln w dpd. Koszt regeneracji 580 + 30 wysyłka powrotna.

Czyli 640 pln. A co do czasu to jeszcze czekam.

Opublikowano
  • Autor

Kończąc temat 

Pompa zregenerowana 640PLN

Panewki 350 PLN

Jednak regeneracja Turbo 800 PLN

Przy okazji

Olej + filtry 370PLN

Rozrząd 508 PLN

Mechanika PLN???

Autko do odbioru w środę gotowe do sezonu:)

Pozdrawiam wszystkich :)

Opublikowano
29 minut temu, jjrossi1 napisał:

Kończąc temat 

Pompa zregenerowana 640PLN

Panewki 350 PLN

Jednak regeneracja Turbo 800 PLN

Przy okazji

Olej + filtry 370PLN

Rozrząd 508 PLN

Mechanika PLN???

Autko do odbioru w środę gotowe do sezonu:)

Pozdrawiam wszystkich :)

Czyli 4-ry  albo i z 5-tka pęknie :naughty:

To się nazywa drobna, eksploatacyjna naprawa przed sezonem urlopowym.....:P

Jedyne co może pocieszyć to to,  że nie zesrało się daaleeko od domu, bo koszta trzeba by pomnożyć .... :D

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

A jednak nie koniec przygody auto miałobyć dziś do odbioru i okazało się ze wałek rozrządu jest przytarty. Do końca tygodnia jeszcze audi w warsztacie wymiana wałka + szklanki.

Ma ktoś pomysł dlaczego auto po odpaleniu i regeneracji  turbo kopci na niebiesko może być to objaw nieszczelności na pierścieniach? 

Opublikowano

a czy stare turbo "rzyglo" olejem do wydechu? u mnie jak sie skonczylo i zaczelo dymic to olej byl wszedzie w dolocie i w ukladzie wydechowym. po rgeneracji turbiny jeszcze przez jakis czas dymil jak olej w wydechu sie wypalal. mechanik polecil noca przegonic auto zeby nie wkurzac innych kierowcow klebami dymu. jednak po godzinie na jalowych obrotach i przejechani kilkunastu kilometrow normalnym trybem, nie upalajac. wypalilem resztki i nie dymil wiecej. 

Opublikowano

Tak też może być. A co do wałka to pamiętaj o tym żeby był do bpw, bo będzie problem z dpfem. Też właśnie zmieniam wałek, ale ja już nie mam dpfa.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja regenerowałem całą pompe oleju w zeszłym tygodniu przy przebiegu aż! 243 tys :dziura:

przy 233 wymieniałem sam imbus (to zabieg na rok lub 15tyś )

Opublikowano
  • Autor

Sporo tego oleju było ale po ściągnięciu starego turbo. Teraz mam już zregenerowane na gwarancji i tak się dzieje nie idzie jeździć. Gość co mi turbo regenerowal mówił ze prawdopodobnie ze pierścienie się przytarly.Gruby remont się szykuje. właśnie szukam wałka będę pamiętał o BPW. 

Edytowane przez jjrossi1

Opublikowano

1 godzinę temu, jjrossi1 napisał:

Sporo tego oleju było ale po ściągnięciu starego turbo. Teraz mam już zregenerowane na gwarancji i tak się dzieje nie idzie jeździć. Gość co mi turbo regenerowal mówił ze prawdopodobnie ze pierścienie się przytarly.Gruby remont się szykuje. właśnie szukam wałka będę pamiętał o BPW. 

No to się dobrze zastanów, zanim wrzucisz w ten worek bez dna następną, niemałą kasę  :naughty:.

Trzeba było od razu zrobić konkretną diagnozę całego motoru i szukać AVF-a na wymianę........

Robiąc takiego swapa zamknął byś się w trzech , maksymalnie czterech tysiach łącznie z programem na 150 - 160 koni i wreszcie byś miał bezawaryjne auto :)

A tak już poszło kupę kasy , a problemów dopiero początek ........:facepalm:

Chyba że jeszcze nie płaciłeś, jak tak to gadaj z mechanikiem ostro, bo jak co chwila będzie Ci coś wynajdywał, to pójdziesz z torbami :P

Opublikowano
  • Autor

Piotras jeszcze nie płaciłem jutro będę z nim gadał bo powoli mi ręce opadają. Myślałem juz AvF-ie. Osprzęt zostaje stary? Ciężko o dobrego mechanika 

Opublikowano

Tutaj masz obszerny temat o wymianie BPW na AVF-a :

Najlepsza opcja to przełożyć do AVF-a cały osprzęt z BPW z wyjątkiem DPF-a i zrobić program pod taki setup.

Chociaż w wersji budżetowej :P wystarczy fizycznie usunąć DPF z układu wydechowego i auto jeździ ok, pomimo świecącego się checka :naughty:

Do poprawienia programu zawsze można wrócić w późniejszym terminie, nawet podejmowanie przez sterownik prób wypalenia nieobecnej już cegły nie będzie skutkowało dotryskami regeneracyjnymi, bo wałek rozrządu od AVF-a już w tym momencie powoduje napełnianie sie pompek , a nie wtryskiwanie przez nie paliwa.

Wszystko pasi P&P , ktoś coś pisał tylko o małych przeróbkach miski olejowej, konkrety w zalinkowanym temacie :)