Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Egr, dpf, kontrolka świec zarowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo proszę o pomoc. Niedawno padł mi Egr napewno zębatka bo słyszałem dźwięk z okolicy Egr jak by zabki przeskakiwały od koła zębatego i po paru dniach ucichło i zapalił sie check błąd Egr pewnie sie wytarły do końca i już ich nie słychać Egr pewnie zamknięty bo nie kopci i nie stracił na mocy, po jakiś 500 km zapalił sie dpf wiem ze z błędem na silniku sie nie wypali zrobiłem jakieś 30 km musiałem z dzieckiem do lekarza.. dzisiaj go zapaliłem żeby sprawdzić dpf 73,6% w lambda i zapaliła mi sie kontrolka świec żarowych.. teraz mam bardzo ważne pytanie czy jak ogarnę Egr to wypale dpf spełniając warunki temp. Dpf i jazda ze stałymi obrotami ok 2500. Ew. Vagiem czy musze wyciągać dpf i oddać do czyszczenia? Wiem ze jest tutaj dużo mądrych macherow którzy ogarniało cos takiego... kontrolka świec mogła sie zapalić z powodu dużego zapchania dpf?

Opublikowano

Brak sprzyjających warunków powodował błąd egra i auto weszło w tryb awaryjny. Ogarnij egr usuń błędy i wio na opalanie.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Taki mam zamiar tylko czy jak dpf jest tak zapchany to czy uda sie go wypalić tradycyjnymi sposobami czy trzeba go targać z auta i do czuszczenia

Opublikowano

Można go przepłukać bez wyciągania

Opublikowano
  • Autor

O ciekawa opcja a jaka jest procedura tego? Nie dojdzie do samozapłonu? Bo niechce sobie jeszcze problemów robić większych :)

Opublikowano

Jak miałem jeszcze dpf, to raz byłem na takim płukaniu. Koleś odłączył wężyk od czujnik różnicy ciśnień i bańką 5l z kranikiem wlewał do dpfa wodę z środkiem di czyszczenia sądzy. Wlał najpierw ok 1l i kazał odpalić silnik. Podstawie miskę pod wydech i powoli wlewał resztę owej mikstury. Po zakończeniu auto pod komputer i wio na wymuszone dopalanie. Po kilku kilometrach komputer stwierdził że nie zainicjuje dopalania ponieważ nie ma potrzeby sadzy zero. Koszt usługi 300 zł.

Opublikowano
Dnia 22.06.2017 o 11:35, szczepan753 napisał:

dpf 73,6%

Wypalałem kiedyś VAGiem cegłę w T4 bodajże, która pokazała 88% sadzy i poszło bez problemu :hi:

Opublikowano
  • Autor

No i jest problem Egr wymieniony na nowy błędy skasowane i tyle ze dalej migają świece a dpf zamiast spaść to z 76% zrobiło sie 90% :( nie uzyskałem temp spalin podczas wypalanie większej niż 530 stopni C ratujcie panowie co teraz z tym fantem..?

Opublikowano

Zrób VAG-iem procedurę wymiany DPF-a na nowy.

Wymuś tryb wypalania serwisowego i w drogę.

Radzę te punkty wykonać na mocno nagrzanym silniku i od razu jechać na procedurę.

Nie pomoże to chemia przez czujnik różnicy ciśnień np. Liqui Moly.

Jak to nie pomoże to wymień lub usuń.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za radę :) moim zdaniem niemoge uzyskać temp spalin ok. 700 •C przez tryb awaryjny i zapchany dpf bo Max 2900rpm i dość... czy jak zastosuje liqui do spadnie zapchanie dpf żeby ten tryb zniknął??? 

Opublikowano

Przepłukać dpf przez wężyk od czujnik. To pomoże napewno.

Opublikowano
  • Autor

Panowie dziękuje za przydatne wskazówki :) zestaw liqui moly zrobił robotę płyn do czyszczenia 108zl + płyn do płukania 68zl zrobił robotę po aplikacji wartość dpf jak przed 93% ale po rozgrzaniu silnika i wskoczeniu na autostradę za autem zrobiło sie ciemno i wartości zaczęły spadać i tak udało sie dojść do 0% pozdrawiam.

Opublikowano

Tak poza tematem to powiedzćie mi gdzie tu ta ekologia skoro wypalanie sadzy = czarna zasłona dymna za samochodem?

Opublikowano

Ta czarna zasłona to pewnie z tych preparatów :decayed:

Przy prawidłowo działającym układzie DPF-a w momencie aktywnego wypalania sadzy żaden zauważalny dym z wydechu nie powinien lecieć ...:P

Opublikowano

Piotrek Ty sobie chyba jaja jakieś robisz.

W czasie wypalania DPF-a za samochodem czasami jest wielka, ogromna chmura białego dymu.

I nadmieniam nie tylko w grupie VAG ale we wszystkich samochodach.

Najlepiej to widać na wymuszonym serwisowym dopalaniu DPF-a. Po paru minutach pracy w tej procedurze za samochodem jest siwo i nie potrzeba do tego żadnej chemii.

Tak to działa i już. Dlatego d*pa samochodu u nas w serwisie podczas tej procedury zawsze jest na zewnątrz.

Opublikowano
Dnia 29.06.2017 o 05:52, szczepan753 napisał:

Dzieki za radę :) moim zdaniem niemoge uzyskać temp spalin ok. 700 •C przez tryb awaryjny i zapchany dpf bo Max 2900rpm i dość... czy jak zastosuje liqui do spadnie zapchanie dpf żeby ten tryb zniknął??? 

Dnia 6.07.2017 o 11:06, szczepan753 napisał:

Panowie dziękuje za przydatne wskazówki :) zestaw liqui moly zrobił robotę płyn do czyszczenia 108zl + płyn do płukania 68zl zrobił robotę po aplikacji wartość dpf jak przed 93% ale po rozgrzaniu silnika i wskoczeniu na autostradę za autem zrobiło sie ciemno i wartości zaczęły spadać i tak udało sie dojść do 0% pozdrawiam.

czyli pomogło.

Ja mam 87% i chyba sie skusze na Liquil Moly ile trwa taka przyjemność ?

Opublikowano

22 godziny temu, Pawelkiwi napisał:

W czasie wypalania DPF-a za samochodem czasami jest wielka, ogromna chmura białego dymu.

Napisałem wyraźnie : " Przy prawidłowo działającym układzie DPF-a w momencie aktywnego wypalania sadzy żaden zauważalny dym z wydechu nie powinien lecieć ... "

Jak wypalasz serwisowo cegły " po przejściach ", zawalone nie tylko sadzą to może sobie podymić :P:hi:

Opublikowano

Przy prawidłowo działającym silniku nie ma dymu. Jak miałem dpf nie dymił, nawet w trakcie dopalania. Ale że zatykał się co 500 KM, to go wywaliłem i kopci jak Batory, nie zawsze ale zdarza mu się przydymić.

Opublikowano
  • Autor

U mnie taka przyjemność trwała ok godziny demontaż obudowy filtra powietrza żeby był dobry dostęp do czujnika przy dpf trzeba go odkręcić i uważać przy tym na kabelki żeby je nie ukręcić musisz je podtrzymywać na prosto żeby nie były załamane.. i teraz mały myk ja używałem do płukania pistoletu do ropowania zrobiłem sobie dysze z przewodu powietrznego kompresor i aplikacja płynu do czyszczenia 1l dysza w dpf i psikamy troszkę czekamy chwile i tak aż sie skończy czekamy 15-20 min i bierzemy płyn do płukania i to samo psikamy czekamy i psikamy... montaż  czujnika, filtra i jedziemy na wypalanie... czujnik z dpf dobrze jest wykręcić na zimnym silniku będzie łatwiej.. 

Opublikowano
  • Autor
Dnia 6.07.2017 o 23:25, Pawelkiwi napisał:

I nadmieniam nie tylko w grupie VAG ale we wszystkich samochodach.

Najlepiej to widać na wymuszonym serwisowym dopalaniu DPF-a. Po paru minutach pracy w tej procedurze za samochodem jest siwo i nie potrzeba do tego żadnej chemii.

Tak to działa i już. Dlatego d*pa samochodu u nas w serwisie podczas tej procedury zawsze jest na zewnątrz.

Ja zauważyłem chmurę na autem tylko przez 5 min dpf 93%-70% a od 70%-0% nie zauważyłem żadnego dymu...